Gå til sidens indhold
21.04.2015

Nyt kraftcenter på Dokk1 skal bringe velfærdsteknologi ud til alle generationer

Midt i det innovative miljø, der blomstrer på Dokk1 i Aarhus i løbet af i år, etablerer Aarhus Kommune et velfærdsteknologisk kraftcenter, som skal bringe velfærdsteknologi ud til alle generationer. Finansieringen kommer fra kommunens tværgående velfærdsteknologiske udviklingspulje. Bevillingen er på 6,3 mio. kroner over de kommende fire år.

Selv om navnet endnu ikke er på plads, er hensigten med Aarhus’ nye velfærdsteknologiske kraftcenter på Dokk1 krystalklar:

”Vi vil udbrede brugen af velfærdsteknologi – ja, hele definitionen af velfærdsteknologi – til borgere i alle aldre. Det gør vi ved at etablere seværdige og informative udstillingsfaciliteter, hvor alle har mulighed for på egen krop at afprøve forskellige velfærdsteknologiske løsninger og komme i dialog med medarbejdere, udviklere, forskere og producenter om ønsker, behov og forslag til nye, innovative løsninger. Udstillingen skal fungere som showroom, de forskellige produkter skal kunne afprøves i realistiske omgivelser”, siger velfærdsteknologichef i Aarhus Kommune, Ivan Kjær Lauridsen.

 

Menneskehænder ind i udvikling af velfærdsteknologi

Kraftcentrets foreløbig arbejdstitlen er ”Velfærdsteknologisk Eksperimentarium”, og linjen for det arbejde, kraftcentret skal manifestere på Dokk1, er lagt af kommunens Byråd. Her er ambitionen for arbejdet med velfærdsteknologi at borgerne får ansvar for og kompetence til at bruge teknologien i hverdagen. Det kan handle om alt fra apps til børn med læsevanskeligheder til stemmestyret vinduesautomatik til mennesker med fysiske funktionsnedsættelser. Samtidig vil vi skabe et centralt beliggende miljø for produktudvikling og brugertest, og på den måde indgå i det innovative miljø på Dokk1.

”Det er naturligt, at Aarhus Kommune investerer i at skabe det her velfærdsteknologiske kraftcenter som en integreret del af det innovative miljø på Dokk1. Et sted, hvor markedsaktørerne kan mødes, udveksle erfaringer, drøfte og vise nye løsninger, etablere samarbejde og gøre forretning. Samtidigvil vi have et levende sted, hvor vi alle som borgere kan se, prøve, diskutere og være med til at udvikle teknologiske løsninger, der stiller os bedre, friere og mere uafhængige – enten ved at vi selv køber løsningerne eller at de stilles til rådighed for os via det offentlige sundhedssystem”, siger Borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S).

 

Teknologi til gavn i alle livets faser og facetter

Ambitionen på Dokk1 er også at udvide forståelsen af velfærdsteknologi og hvor den anvendes. Her er borgere i alle aldersgrupper en afgørende ressource ud fra en antagelse om, at vi alle bedst selv ved, hvordan vi vil leve vores liv.

“I sundheds- og omsorgsarbejdet er velfærdsteknologi en gave til både borgere og medarbejdere. Det gavner arbejdsmiljøet, og borgerne får frihed og uafhængighed. Den gave vil vi give til mange flere på Dokk1. Når det kommer til stykket, er vi jo hver især eksperter i vores eget liv, og derfor er det helt naturligt, at vi er med til at forme de teknologiske løsninger, der passer til os”, siger Rådmand i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive (O).

Der er etableret samarbejdsrelationer til de magistratsafdelinger i Aarhus Kommune, som har aktiviteter i Dokk1, og i de indledende faser vil samarbejder med forsknings- og uddannelsesinstitutioner samt erhvervslivet blive konkretiseret. Senere i denne uge annonceres stillingen som projektleder for etablering af det velfærdsteknologiske eksperimentarium.

 

Fakta

Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat (VTU) har på sekretariatsmøde d. 16. marts behandlet projektforslaget ”Velfærdsteknologisk Eksperimentarium” (VE).

 

Det er sekretariatets anbefaling, at projektet skal vurderes som en strategisk satsning, der forløber i samme tidsperiode som VTU. Sekretariatet ser positivt på de muligheder, der ligger i at knytte VE tæt sammen med VTU.

 

Begge refererer til byrådets programerklæring og overordnede velfærdsteknologiske effektmål. Hvor VTU er den administrative organisering af det velfærdsteknologiske program er Velfærdsteknologisk Eksperimentarium en fysisk manifestation af de politiske ambitioner, der ligger i programerklæringen.

 

Ambitionen for konkrete ydelser:

 • Åbent for borgere, hvor bemanding i åbningstiden sikrer, at borgerne kan få rådgivning og at produkter og løsninger kan demonstreres.
 • Arrangementer der omhandler forskellige temaer. F.eks. forflytning, sundhed i hjemmet, genoptræning i eget hjem, sikkerhed og tryghed m.m.
 • Faciliteterne skal være til rådighed for uddannelsesinstitutioner på aftalte tidspunkter mod fastsat betaling.
 • Faglige forløb med undervisningsmodul indenfor forskellige temaer.
 • Smartlab (i tilstødende lokaler), som kan anvendes af forskere og virksomheder i samarbejde med forskellige brugere, i forbindelse med afprøvning af nye produkter og løsninger med brugere og personale
 • Undervisningslokaler (i tilstødende lokaler) til undervisning, foredrag og andre arrangementer med større deltagerkreds eller publikum.
 • Faciliteter for afholdelse af produktpræsentationsdage, besøg fra ind og udland og expo-arrangementer.

 

Målgrupper:

 • Borgere, der er interesserede i at få kendskab til hvordan moderne velfærdsteknologi og hjælpemidler kan understøtte bestræbelserne for fortsat at være selvhjulpne, trygge og socialt deltagende.
 • Kommunens egne medarbejdere, der løbende har behov for at blive opdateret i de nye teknologiske muligheder.
  Studerende fra uddannelsesinstitutioner der skal undervises i den nye velfærdsteknologi.
 • Virksomheder der via borgerdialog og brugerdreven innovation kan fremme produktudvikling og levering af tjenesteydelser.
 • Forsknings og uddannelsesinstitutioner der vil udvikle og teste forskellige løsninger og produkter sammen med bruger og personale.
 • Brugerorganisationer, foreninger og eksterne besøgende fra ind- og udland der vil inspireres og orientere sig om nye velfærdsteknologiske muligheder

 

Budget og forventet projektforløb:

Projektet har en løbetid på tre år og det samlede budget på 6,3 mio. kroner fordeler sig over fire kalenderår.

 • Maj 2015: Ansættelse af projektleder
 • Juli 2015: Vedtagelse af detailplan og budget for etableringen
 • December 2015: Indvielse af Velfærdsteknologisk Eksperimentarium
 • Testperiode: 2016 frem til andet kvartal 2018
 • Midtvejsevaluering primo 2017
 • Slutevaluering medio 2018
Link til denne side

Nyheder

 • 08.12.2017

  Klare regler for nye altaner

  Den 1. oktober trådte nye retningslinjer for altaner i kraft. De giver et klart overblik over mulighederne.
 • 08.12.2017

  Nye retningslinjer for skiltning på vej

  Flere love regulerer skiltningen i Aarhus Kommune, men udviklingen på området øger behovet for en opdatering af mulighederne. De er nu på vej.
 • 07.12.2017

  Borgerne sætter kurs for fremtidens velfærd

  Aarhus Byråd beder borgerne om hjælp til at sætte mål for fremtidens velfærd, så Aarhus kan blive et endnu bedre sted at leve sit liv.
 • 05.12.2017

  DEFCO's fremtid i Aarhus faldet på plads

  Den aarhusianske fødevarevirksomhed DEFCO åbner produktion i nyt domicil i Viby og sikrer dermed lokale arbejdspladser.
 • 04.12.2017

  Aarhus Kommunes Handicappris er uddelt

  Fodboldklubben F.C. Bøgeskov får Aarhus Kommunes Handicappris
 • 01.12.2017

  De første gadenavne i Lisbjerg får børnekultur som tema

  Navngivningen af gader og veje skal spille en større rolle i kommunens nye byudviklingsområder, så den bymæssige identitet bliver fremhævet. Sådan lyder det i en ny strategi fra Teknik og Miljø.
 • 30.11.2017

  Skøjtebanen åbner fredag

  Skøjtebanen åbner fredag Byens populære skøjtebane åbner fredag den 1. december klokken 14.00. Alle er inviteret til åbningen, hvor der også vil være en tidlig julegave, idet der er gratis skøjteleje til de 50 første.
 • 29.11.2017

  Aarhus Kommune uddeler Handicappris

  Mandag 4. december kl. 13.00 uddeles Aarhus Kommunes Handicappris 2017. Tre kandidater er nomineret for en helt særlig indsats på handicapområdet. Prisen overrækkes af borgmester Jacob Bundsgaard.
 
 

Opdateret: 22.4.2015

Afdeling: Borgmesterens Afdeling

Send kommentar: Kommunikation

Telefon: 89 40 20 00

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Det sker i Aarhus 2017

Aarhus og Region Midtjylland
er Europæisk Kulturhovedstad.
Kom og vær med!

Se vores aktiviteter