Gå til sidens indhold
14.09.2015

Flere statslige arbejdspladser i Business Region Aarhus vil skabe vækst i hele Danmark

Udflytning af statslige institutioner til den østjyske byregion vil gavne en langt større geografi uden for den østjyske millionby. Derfor vil de 11 borgmestre i Business Region Aarhus hjælpe erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen med at placere statslige arbejdspladser, hvor de giver mest effekt i forhold til viden, udvikling og vækst.

Skal vi have vækst i hele Danmark, kræver det, at vi både arbejder for vækst i landets yderområder og skaber byregionale kraftcentre, der kan sikre positiv udvikling i et større geografisk område.  Dermed vil udflytning af statslige institutioner til den østjyske byregion ikke alene gavne den enkelte kommune eller byregionen, men også en langt større geografi uden for den østjyske millionby. Det mener de 11 borgmestre i Business Region Aarhus. Derfor tilbyder de at hjælpe erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen med at placere statslige arbejdspladser, hvor de giver mest effekt i forhold til viden, udvikling og vækst.

 

Statslige arbejdspladser skaber vækst

”Vi har brug for vækst uden for hovedstaden for at hjælpe hovedstaden og hele landet til vækst, også i områder langt fra hovedstaden. Det kan kun ske, hvis byregionale kraftcentre som Business Region Aarhus driver væksten. Ved at flytte statslige arbejdspladser til vores område, skabes der udvikling og vækst ikke kun i de østjyske kommuner, det skaber nemlig også grobund for afsmittende effekt af væksten til store dele af Jylland-Fyn,” siger Claus Omann Jensen, borgmester i Randers Kommune.

 

Business Region Aarhus er det største danske vækstcenter uden for Hoved-stadsområdet med innovative og internationalt anerkendte erhvervsklynger på en række forskellige områder. Det gælder bl.a. fødevarer, cleantech og IT.  Samtidig er der gode rammebetingelser for udflytning af statslige arbejdspladser med nem adgang til højtkvalificeret arbejdskraft særligt indenfor naturvidenskab, fødevarer, sundhed og it. 

 

”Det vil være oplagt at flytte de statslige myndigheder tættere på de erhverv, de samarbejder med. Her er fødevareerhvervet, som står stærkt i Business Region Aarhus, et godt eksempel. Et mere tæt og smidigt samarbejde vil kunne styrke erhvervet og åbne muligheder for øget vækst,” siger Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune.

 

Erfaringen fra Business Region Aarhus er, at den gennemsnitlige arbejdsproduktivitet stiger med 15 procent, når udviklingsaktive virksomheder samarbejder med videninstitutioner. Aarhus, Randers og Horsens er blandt de største danske industribyer, men lever også af at servicere et bredere opland med privat og offentlig service.

 

Udflytning vil skabe faglige synergier

Der er en lang række statslige institutioner, der kunne skabe faglige synergier, ved at placere dem i Business Region Aarhus, tæt på kvalificeret arbejdskraft, viden- og forskningsmiljøer og god infrastruktur.  Det gælder bl.a. Naturstyrelsen, Fødevarestyrelsen, Erhvervsfremmestyrelsen og Vejdirektoratet.

 

”Det nuværende antal statslige arbejdspladser i Østjylland ligger på niveau med de øvrige landsdele udenfor Hovedstadsområdet, ” siger Jørgen Gaarde, borgmester i Skanderborg Kommune og formand for Business Region Aarhus – og fortsætter: ”Der er et stort vækstpotentiale i hele Danmark, som kan understøttes ved Regeringens fokus og prioritering af en vækstdagsorden i Business Region Aarhus. ”

 

Baggrund:

 

Regeringen har i regeringsgrundlaget åbnet for muligheden for at udflytte statslige arbejdspladser for at skabe vækst uden for hovedstadsområdet. Erhvervs- og vækstministeren Troels Lund Poulsen har meldt ud, at der kommer en afklaring på spørgsmålet, inden Folketinget åbner til oktober.  

 

Se brevet til Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i fuld ordlyd (pdf)

 

Link til denne side

Nyheder

 • 08.12.2017

  Klare regler for nye altaner

  Den 1. oktober trådte nye retningslinjer for altaner i kraft. De giver et klart overblik over mulighederne.
 • 08.12.2017

  Nye retningslinjer for skiltning på vej

  Flere love regulerer skiltningen i Aarhus Kommune, men udviklingen på området øger behovet for en opdatering af mulighederne. De er nu på vej.
 • 07.12.2017

  Borgerne sætter kurs for fremtidens velfærd

  Aarhus Byråd beder borgerne om hjælp til at sætte mål for fremtidens velfærd, så Aarhus kan blive et endnu bedre sted at leve sit liv.
 • 05.12.2017

  DEFCO's fremtid i Aarhus faldet på plads

  Den aarhusianske fødevarevirksomhed DEFCO åbner produktion i nyt domicil i Viby og sikrer dermed lokale arbejdspladser.
 • 04.12.2017

  Aarhus Kommunes Handicappris er uddelt

  Fodboldklubben F.C. Bøgeskov får Aarhus Kommunes Handicappris
 • 01.12.2017

  De første gadenavne i Lisbjerg får børnekultur som tema

  Navngivningen af gader og veje skal spille en større rolle i kommunens nye byudviklingsområder, så den bymæssige identitet bliver fremhævet. Sådan lyder det i en ny strategi fra Teknik og Miljø.
 • 30.11.2017

  Skøjtebanen åbner fredag

  Skøjtebanen åbner fredag Byens populære skøjtebane åbner fredag den 1. december klokken 14.00. Alle er inviteret til åbningen, hvor der også vil være en tidlig julegave, idet der er gratis skøjteleje til de 50 første.
 • 29.11.2017

  Aarhus Kommune uddeler Handicappris

  Mandag 4. december kl. 13.00 uddeles Aarhus Kommunes Handicappris 2017. Tre kandidater er nomineret for en helt særlig indsats på handicapområdet. Prisen overrækkes af borgmester Jacob Bundsgaard.
 
 

Opdateret: 15.9.2015

Afdeling: Borgmesterens Afdeling

Send kommentar: Kommunikation

Telefon: 89 40 20 00

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Det sker i Aarhus 2017

Aarhus og Region Midtjylland
er Europæisk Kulturhovedstad.
Kom og vær med!

Se vores aktiviteter