Gå til sidens indhold
Dynamisk tavle ved Ikea
12.08.2016

Dynamiske tavler sikrer bedre udnyttelse af vejene i myldretiden

En ny stor undersøgelse viser, at kommunens ti dynamiske tavler med trafikinformation lever op til formålet og får trafikanterne til at foretage rutevalg på baggrund af tavlernes information. Dette giver både den enkelte trafikant en tidsmæssig gevinst og sikrer samtidig en bedre udnyttelse af den eksisterende vejkapacitet.

Arbejdet med at anlægge letbanen fylder meget i bybilledet for tiden. Derfor har Aarhus Kommune investeret i ti dynamiske tavler, der med realtidstrafikinformation skal guide trafikanterne til at vælge de mest hensigtsmæssige veje gennem byen.

 

Tavlerne har leveret trafikinformation til bilister siden efteråret, og nu viser en stor undersøgelse, at 79 procent stoler på tavlernes information, og at mange foretager rutevalg på baggrund af informationerne.

 

Infrastrukturen er en af de helt store udfordringer i en stor by som Aarhus. Derfor har Byrådet i foråret 2016 bevilget 34,5 millioner kroner til fremadrettede ITS-indsatser. *

 

”Tavlerne er et eksempel på, hvordan vi arbejder med intelligente løsninger til at udnytte kapaciteten på vejene optimalt og får så kort rejsetid som muligt. Vi fortsætter nu arbejdet på mange fronter og vil herunder vurdere, om vi skal indkøbe flere dynamiske tavler”, siger rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz.

 

Ringgaden tager trykket af Skovvejen

Ifølge ITS-projektleder i Center for Byens Anvendelse Asbjørn Halskov-Sørensen kan man f.eks. tydeligt se, at trafikanterne agerer på baggrund af tavlen, der står placeret på Grenåvej ved Risvangs Allé og anviser hurtigste rute til Europaplads. Når tidsforskellen på tavlen stiger, vælger flere bilister den hurtigste rute, som i myldretiderne ofte er Nordre Ringgade frem for Skovvejen.

 

”Mange bilister er vanemennesker. Med mindre de er tvunget til andet eller får en information, der gør det attraktivt at vælge anderledes, kører de altid samme rute. Det er meget forskelligt, hvilken rute der er hurtigst til Europaplads, og der er ofte flere minutter at spare ved at vælge rigtigt – og det kan vi helt faktuelt se, at tavlen hjælper bilisterne med”, siger han.

 

Bedre trafik flow er en gevinst for trafikanterne, der undgår spildtid i bilerne, ligesom det er en fordel for miljøet, når færre biler holder i tomgang. Du kan læse mere om Aarhus Kommunes klimaindsats på www.gogreenwithaarhus.dk

 

*ITS er en forkortelse for Intelligente Trafik Systemer. Det dækker over systemer og teknologisk udstyr, der er med til at lette trafikken og gøre transport af mennesker og gods mere effektiv, miljørigtig og sikker.

 

Fakta

To ud af tre svarer, at tavlerne formidler nyttig viden.
Tre ud af fire svarer, at tavlerne giver dem en bedre rejsetidsoplevelse.
Undersøgelsen viser også, at mange foretager rutevalg på baggrund af tavlernes rejsetids-informationer.

 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1289 webbaserede interviews med danskere på 18 år eller derover, som pendler til/fra Aarhus Kommune fra Syddjurs, Norddjurs, Favrskov, Randers, Aarhus og Mariagerfjord Kommuner i perioden 25. maj - 13. juni 2016.

Link til denne side

Nyheder

 • 08.12.2017

  Klare regler for nye altaner

  Den 1. oktober trådte nye retningslinjer for altaner i kraft. De giver et klart overblik over mulighederne.
 • 08.12.2017

  Nye retningslinjer for skiltning på vej

  Flere love regulerer skiltningen i Aarhus Kommune, men udviklingen på området øger behovet for en opdatering af mulighederne. De er nu på vej.
 • 07.12.2017

  Borgerne sætter kurs for fremtidens velfærd

  Aarhus Byråd beder borgerne om hjælp til at sætte mål for fremtidens velfærd, så Aarhus kan blive et endnu bedre sted at leve sit liv.
 • 05.12.2017

  DEFCO's fremtid i Aarhus faldet på plads

  Den aarhusianske fødevarevirksomhed DEFCO åbner produktion i nyt domicil i Viby og sikrer dermed lokale arbejdspladser.
 • 04.12.2017

  Aarhus Kommunes Handicappris er uddelt

  Fodboldklubben F.C. Bøgeskov får Aarhus Kommunes Handicappris
 • 01.12.2017

  De første gadenavne i Lisbjerg får børnekultur som tema

  Navngivningen af gader og veje skal spille en større rolle i kommunens nye byudviklingsområder, så den bymæssige identitet bliver fremhævet. Sådan lyder det i en ny strategi fra Teknik og Miljø.
 • 30.11.2017

  Skøjtebanen åbner fredag

  Skøjtebanen åbner fredag Byens populære skøjtebane åbner fredag den 1. december klokken 14.00. Alle er inviteret til åbningen, hvor der også vil være en tidlig julegave, idet der er gratis skøjteleje til de 50 første.
 • 29.11.2017

  Aarhus Kommune uddeler Handicappris

  Mandag 4. december kl. 13.00 uddeles Aarhus Kommunes Handicappris 2017. Tre kandidater er nomineret for en helt særlig indsats på handicapområdet. Prisen overrækkes af borgmester Jacob Bundsgaard.
 
 

Opdateret: 12.8.2016

Afdeling: Borgmesterens Afdeling

Send kommentar: Kommunikation

Telefon: 89 40 20 00

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Det sker i Aarhus 2017

Aarhus og Region Midtjylland
er Europæisk Kulturhovedstad.
Kom og vær med!

Se vores aktiviteter