Gå til sidens indhold
Dynamisk tavle ved Ikea
12.08.2016

Dynamiske tavler sikrer bedre udnyttelse af vejene i myldretiden

En ny stor undersøgelse viser, at kommunens ti dynamiske tavler med trafikinformation lever op til formålet og får trafikanterne til at foretage rutevalg på baggrund af tavlernes information. Dette giver både den enkelte trafikant en tidsmæssig gevinst og sikrer samtidig en bedre udnyttelse af den eksisterende vejkapacitet.

Arbejdet med at anlægge letbanen fylder meget i bybilledet for tiden. Derfor har Aarhus Kommune investeret i ti dynamiske tavler, der med realtidstrafikinformation skal guide trafikanterne til at vælge de mest hensigtsmæssige veje gennem byen.

 

Tavlerne har leveret trafikinformation til bilister siden efteråret, og nu viser en stor undersøgelse, at 79 procent stoler på tavlernes information, og at mange foretager rutevalg på baggrund af informationerne.

 

Infrastrukturen er en af de helt store udfordringer i en stor by som Aarhus. Derfor har Byrådet i foråret 2016 bevilget 34,5 millioner kroner til fremadrettede ITS-indsatser. *

 

”Tavlerne er et eksempel på, hvordan vi arbejder med intelligente løsninger til at udnytte kapaciteten på vejene optimalt og får så kort rejsetid som muligt. Vi fortsætter nu arbejdet på mange fronter og vil herunder vurdere, om vi skal indkøbe flere dynamiske tavler”, siger rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz.

 

Ringgaden tager trykket af Skovvejen

Ifølge ITS-projektleder i Center for Byens Anvendelse Asbjørn Halskov-Sørensen kan man f.eks. tydeligt se, at trafikanterne agerer på baggrund af tavlen, der står placeret på Grenåvej ved Risvangs Allé og anviser hurtigste rute til Europaplads. Når tidsforskellen på tavlen stiger, vælger flere bilister den hurtigste rute, som i myldretiderne ofte er Nordre Ringgade frem for Skovvejen.

 

”Mange bilister er vanemennesker. Med mindre de er tvunget til andet eller får en information, der gør det attraktivt at vælge anderledes, kører de altid samme rute. Det er meget forskelligt, hvilken rute der er hurtigst til Europaplads, og der er ofte flere minutter at spare ved at vælge rigtigt – og det kan vi helt faktuelt se, at tavlen hjælper bilisterne med”, siger han.

 

Bedre trafik flow er en gevinst for trafikanterne, der undgår spildtid i bilerne, ligesom det er en fordel for miljøet, når færre biler holder i tomgang. Du kan læse mere om Aarhus Kommunes klimaindsats på www.gogreenwithaarhus.dk

 

*ITS er en forkortelse for Intelligente Trafik Systemer. Det dækker over systemer og teknologisk udstyr, der er med til at lette trafikken og gøre transport af mennesker og gods mere effektiv, miljørigtig og sikker.

 

Fakta

To ud af tre svarer, at tavlerne formidler nyttig viden.
Tre ud af fire svarer, at tavlerne giver dem en bedre rejsetidsoplevelse.
Undersøgelsen viser også, at mange foretager rutevalg på baggrund af tavlernes rejsetids-informationer.

 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1289 webbaserede interviews med danskere på 18 år eller derover, som pendler til/fra Aarhus Kommune fra Syddjurs, Norddjurs, Favrskov, Randers, Aarhus og Mariagerfjord Kommuner i perioden 25. maj - 13. juni 2016.

Link til denne side

Nyheder

 • 20.02.2018

  Glæde i Aarhus over fortsat anerkendelse fra Michelin-guiden

  Med fire flotte stjerne i 2018-udgaven af Michelin-guiden holder Aarhus status quo og sætter en tyk streg under byens styrkeposition på gastronomi-området.
 • 15.02.2018

  Hjælp med at gøre parkerne forårsklare

  Teknik og Miljø bruger de kolde måneder på at gøre Aarhus’ mange parker klar til foråret og aarhusianernes indtog. Alle kan med få klik på mobilen hjælpe arbejdet godt på vej.
 • 14.02.2018

  Kondolencebog på Aarhus Rådhus i anledning af HKH Prins Henriks død

  Byens borgere og gæster har mulighed for at skrive en kondolence-hilsen til Hans Kongelige højhed, på Aarhus Rådhus.
 • 14.02.2018

  Bering-Beder vejen er undervejs

  I næste uge kommer det første synlige bevis på, at arbejdet med Bering-Beder vejen er i gang. Jorden under den 12 km lange strækning skal bl.a. undersøges for mulige arkæologiske skatte.
 • 14.02.2018

  Ved HKH Prins Henriks død:

  Borgmester Jacob Bundsgaard sender kondolence-skrivelse til Kongehuset i anledning af HKH Prins Henriks død.
 • 12.02.2018

  Aarhus Letbane får ny formand

  Den aarhusianske erhvervsmand og tidligere medlem af Aarhus Byråd Steen Stavnsbo indstilles til posten som ny formand for Aarhus Letbane I/S
 • 09.02.2018

  Børn kan få hjælp til tænderne i ferien

  Allerede fra næste uge udvider Tandplejen Aarhus åbningstiden i skoleferier. Dermed får børn og unge bedre mulighed for såvel akut behandling af tandskader eller tandpine som almindeligt tandeftersyn i ferietiden. Samtidig får deres forældre bedre mulighed for at være med.
 • 08.02.2018

  Lisbjerg er klar til vokseværk

  Aarhus Byråd godkendte onsdag aften udviklingsplanen for Lisbjerg, som er et af Danmarks største byudviklingsområder.
 
 

Opdateret: 12.8.2016

Afdeling: Borgmesterens Afdeling

Send kommentar: Kommunikation

Telefon: 89 40 20 00

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code