Gå til sidens indhold
blomstrende træer i Mindeparken

Mindeparken

Marselisborg Mindepark er et seværdigt udflugtsmål på grund af haveanlæggene og de kulturhistoriske elementer. Du har mulighed for at gå en tur, få et fredeligt ophold i et af haverummene, opleve blomstrende frodighed, motionere, lege og tage solbad med mere.

Adgang

Alle turister og borgere er velkomne i Marselisborg Mindepark. Der er fri adgang med parkering fra Oddervej, Kongevejen og Niels W. Gades Vej.

 

Historie

Marselisborg Mindepark blev indviet i 1925 som et ca. 15 ha stort areal skrånende mod Aarhusbugten og med udsigt til Skødshoved og Mols. Mod syd og nord blev arealet afgrænset af gammel bøgeskov og anden bevoksning. I parken blev der plantet partier med mange forskellige træer og buske.

 

Det var oprindeligt tanken, at parken skulle være samlingssted for udenlandsdanskere, når de var på besøg i hjemlandet. Denne plan fik dog ikke rigtig fodfæste, bl.a. fordi Rebild-festerne ved Rold Skov fik så stor tilslutning.

 

Monument

I 1934 blev monumentet for faldne danske i 1. verdenskrig indviet. Anlægget blev en realitet efter en længere proces med forskellige forslag til placering og udformning. Der blev valgt et projekt af arkitekten Axel Ekberg og billedhuggeren Axel Poulsen.

 

Monumentet er en stor cirkulær mur, som er bygget ind i terrænet. Indersiden er beklædt med kalksten fra Euville i Frankrig. I kalkstenen er indhugget over 4.140 navne på faldne danske samt relieffer, der skildrer "Udmarchen", Kampen", "Freden" og "Hjemkomsten".

 

Rømerhaven

Denne del af Mindeparken er opkaldt efter direktør og godsejer Chr. Rømer. Chr. Rømer gav i 1929 et pengebeløb, der kunne sikre arealets inddragelse i Mindeparken.

 

Stadsgartner Sandberg påbegyndte i 1930 anlæggelsen af denne have. Haven indeholder bl.a. et spejlbassin, et stenparti, en staudehave, rosenhave, bede med sommerblomster samt rhododendronplantninger.

 

Donbækhaven

Donbækhaven er opkaldt efter bækken, der løber gennem haven. I haven ligger to små huse fra 1828, som oprindeligt var skovarbejderboliger. Senere var de bolig for tjenestefolk tilknyttet Marselisborg Slot. I dag anvendes husene af Center for Byens anvendelse til driftsformål.

 

Skoven med Rhododendron

Skoven syd for Donbækhaven blev tillagt Mindeparken i 1944. Mellem de gamle, store ege- og bøgetræer kan ses enkelte gamle Rhododendron som underbevoksning.

 

Du kan finde mere om Marselisborg Mindeparks historie i denne bog:

Poul Harris: "Aarhus i friluftskunst og mindesmærker", Fonden til Bevarelse af Friluftskunst og Mindesmærker i Aarhus, 1983.

 

Marselisborg Mindepark - folder

 

Opdateret: 01.6.2017

Afdeling: Teknik og Miljø

Send kommentar: Center for Byens Anvendelse

Telefon: 89 40 44 00

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code