Gå til sidens indhold

Stenpartiet

Pampasgræs - Cortaderia selloana Pumila

Stenpartiet er en geografisk have i miniature. Ud over de geografiske områder er der et hjørne med skovbundsplanter, et kalkbed, et sukkulentbed og et bed med dværgbuske. 

 

Skovplanterne er samlet for sig, idet det vil være vanskeligt lave skovmiljøer på 5-10 m2. Ikke kun jordbunds-forholdene, men også lyset, er afgørende for, om planterne trives. Mange skovbundsplanter vil simpelt hen blive svedet eller brændt væk, hvis de stod i fuld sol. 

 

Skandinavien rummer en samling af nordiske planter samt en lille mose eller myr. Placeringen lidt i halvskygge skyldes, at de højnordiske planter ikke så godt tåler de høje temperaturer på en god dansk sommerdag. 

 

Her finder vi også nogle af de planter, som fandtes i Danmark under og umiddelbart efter den sidste istid. Syd- og Vestjylland var ikke dækket af is under sidste istid. Det er bl.a. dværgbirk, Betula nana og rypelyng, Dryas octopetala, som nok er den mest kendte, og som har fået en geologisk periode, dryastiden, opkaldt efter sig. 

 

Kalkbed er noget ganske specielt. Planter, der gror på kalk, har nogle meget dybtgående rødder, fordi vandet hurtigt forsvinder i revner og sprækker i den porøse kalk. Der er også et forhold mere, der er specielt: kalken reflekterer sollyset, således at temperaturen ved jordoverfladen er op til 15 grader lavere end på en tilsvarende muldjord. Her stortrives alpe-torskemund, Linaria alpina og alpe-leverbalsam, Erinus alpinus. 

 

Central- og Østasien. Her ligger hovedvægten på Himalaya, da Kina indtil for år siden var et lukket område. Her ses parasoltræ, Sciadopitys verticillata. Vores rabarber kommer også herfra. Vi har et lille udvalg af forskellige arter. 

 

Kaukasus og Lilleasien. Her finder vi Pelargonium endlicherianum, som er den eneste pelargonie, der har chance for at overleve på friland og den lille stenhøjsguldregn, Chiastophyllum opsitifolium. 

 

Dværgbuske findes fortrinsvis oven for skovgrænsen, hvor klimaet er blevet så koldt og blæsende, at de træagtige vækster, der skal overleve her, kun klarer sig ved smyge sig hen over jorden. Her finder vi de småbladede rododendron, lyng mm.

 

 

Nordamerika. Her kommer hovedparten af planterne fra Rocky Mountains, som er det højeste mest omfattende bjergmassiv i N. Amerika. Pinus aristata, børstekogle-fyr. Flere af planteslægterne er endemiske, dvs. de forekommer kun i Nordamerika. Her kan nævnes Phlox, Penstemon eller rørkrone, Eriogonum og Yucca.

 

Balkan. Her finder vi Europas eneste vårguld, nemlig Forsythia europaea.

 

 

Italien er de sydlige Alper, Apenninerne, samt Abruzzerne sydøst for Rom og nogle få fra Etna. Santolinia chamaecyparisius er en dværgbusk i astersfamilien.

 

Alperne er nok de bjerge, vi kender bedst. Her er alperøn, Sorbus chamaemespilus, alperose, Rododendron ferrugineum og hirsutum samt en række af vore mest kendte og skattede stenhøjsplanter.

 

 

Den Iberiske Halvø, Pyrenæerne. Her er hovedparten fra Pyrenæerne, men der er også planter fra Sierra Nevada i Sydspanien. Blå pindsvinegyvel, Erinacea anthyllis.

 

 

Sukkulenter er stængel- og bladsaftplanter. De oplagrer vand i blad og stængel i form af en slimet saft. Planterne er derudover ofte dækket af et tyndt vokslag. Mest kendt er nok de forskellige arter af husløg, Sempervivum, og stenurt, Sedum.

 

 

Når den sydlige halvkugle fylder så lidt, er det, fordi områder med et tempereret klima er meget begrænsede. Spidsen af Ildlandet ligger på 56° sydlig bredde og Aarhus ligger 56° nordlig bredde. Her finder vi hæk-fuchsien, Fuchsia magellanica 'Rhicartoni', fra Falklandsøerne samt Hebe, en lille busk nært beslægtet med ærenpris. Desuden er der abetræet.

 

Plejes af Aarhus Universitet.

Velkommen i Botanisk Have

 • Arboretet

  Et arboret er en botanisk samling af træer og buske.
 • Blomsterdalen

  Blomsterdalen ligger i den sydøstlige del af Botanisk Have. Blomsterdalen rummer en samling af Sirgræsser, liljer og skyggetålende stauder, Temahaver og en Rosenhave.

 • Slyngplantepartiet

  Clematis vernayi
 • Stenpartiet

  Pampasgræs - Cortaderia selloana Pumila

Retur til forsiden

 • Botanisk Have

  Botanisk Have er en af Aarhus' største parker. Haven rummer et væld af muligheder for oplevelser - for alle sanser, forskellige interesser og behov.
 
 

Opdateret: 15.7.2013

Afdeling: Teknik og Miljø

Send kommentar: Center for Byens Anvendelse

Telefon: 89 40 44 00

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code