Gå til sidens indhold

Udviklingsplan for næste etape af Aarhus Ø

Aarhus Ø er allerede godt på vej til at blive en levende og mangfoldig ny bydel i Aarhus, og Aarhus Kommune tager nu hul på næste etape af udviklingen med udarbejdelsen af en udviklingsplan for den sydlige del af området.

Udviklingen af Aarhus Ø til en levende og mangfoldig bydel er godt på vej; en stor del af området er allerede ved at være færdigudbygget, og Aarhus Kommune er nu klar til at tage hul på projektets næste fase. Frem mod sommeren 2018 vil Aarhus Kommune derfor udarbejde en udviklingsplan for den sydlige del af området. Den kommende udviklingsplan skal sikre en helhedsorienteret planlægning i området.

 

Udviklingsplanen kommer til at omfatte den del af Aarhus Ø, der strækker sig fra Nørreport langs Bernhardt Jensens Boulevard til Nikoline Kochs Plads samt området på Pier 2, øst for Bestseller-bygningen. Med udviklingsplanen ønsker Aarhus Kommune at fortsætte udviklingen af Aarhus Ø som en attraktiv ny bydel med blandede funktioner.

  

Har du spændende forslag eller gode idéer til den kommende udviklingsplan?

Så send dem til os herunder senest mandag d. 19. februar 2018.

 

 

25  Kommentarer

12.01.2018 07:21 //  Eva

Boliger til enlige

Som enlig oplever jeg/vi desværre at det er en umulighed at komme i betragtning til en af boligerne på f.eks århus Ø. priserne for disse boliger er jo ALT for høje til os. Som pensionist med ca 12.000 kr før skat kan enhver regne ud at der ikke vil være mulighed for at betale en lejeudgift på 8000 + forbrug som er en af de billigste lejligheder.
Derfor er det nu på tide i en Socialdemokratisk kommune at gøre en mærkbar indsats for at ændre på denne problematik. Århus snakker om at være en kommune der vægter mangfoldighed, men dette gælder åbenbart ikke når det gælder sammensætning af befolkning på Århus Ø. Her er der kun de økonomisk velstillede der har mulighed for en bolig. Hvad vil I som ansvarlig for projektet gøre for at ændre på denne problematik så jeg også kunne leje en bolig da jeg jo slet ikke har råd til at købe en..????....
12.01.2018 09:13 //  Johannes Brinkø

Ikke flere højhuse

Hej
Der skal ikke være flere højhuse
Der skal være flere træer
Kommunen skal undersøge hos fagfolk, hvordan de frie rum kan formes og udvikles, så de bliver tiltrækkende for byens liv og ikke ender som tomme pladser i dag og nattimer.
12.01.2018 10:18 //  Jørgen Hansen

Ikke flere højhuse - har allerede for mange !! Vi er ikke en STOR by !!

Hej

Masser af grønne områder, små hyggelige oaser med mulighed for lidt godt at spise til rimelige priser ! Skal også være trygt at færdes der i de sene nattetimer.
12.01.2018 13:35 //  Jan

Liv på Aarhus Ø

Der skal skabes liv på Aarhus Ø, det skal gøres trods det, at der allerede findes butikker, cafeer m.m. på Arhus Gå-gade, åboulevarden etc.

Så det gælder om at finde den rette kombination uden at skabe et nyt "bruuns galleri" på stedet eller uden at plastre stedet til med bygninger/butikker.

Det kunne være en kombination af butikker (varehuse, specialbutikker indenfor fødevare/økologi, ikke tøj de findes i bunkevis andre steder), bibliotek, børnehave/vuggestue, skole, food street market.

Der kunne også afholdes events, dvs. dem på Tangkrogen kunne flyttes derud for at skabe byliv. Der kunne være levende musik events, en scene som kunne bruges til forskellige events/arrangementer
12.01.2018 13:40 //  Jan

Hængslet / Nørreport

Der blev snakket om en bygning ved hængslet.
Det fede ved det kryds er i realiteten udsigten, som bliver hæmmet af hhv. Bestseller og Navitas bygningen.

Så det fede vil være at lave en bygning, som i underetagen (måske flere etager) bestod enten af gennemsigtig glas eller intet-glas, som netop gav view ud over området og som ikke var fyldt med kontorer/lejligheder.

Det som skulle bære bygningen ovenover kunne være lidt a la Eiffeltårnet i Paris. Det skal kunne bære bygning (og højden) ovenover, men samtidig give det view, som er så unik i området, når man befinder sig i krydset.
Ofte laves der en markant, stor fyldende bygning - som overskygger altid - der kan blot kigges på toldkammeret, dokk'en. Du kan på ingen måde kigge igennem de to bygninger.
12.01.2018 15:27 //  Tonny broberg

Liv ved nørreport

Jeg håber bygningerne ved Nørreport eller pladserne i området vil kunne bidrage med liv og mennesker, efter folk på arbejde har forladt bygningerne. Evt. Med offentlige funktioner i stueplan, eller kantiner ned mod kanalen som kan fungere til servering efter arbejdstid. Dermed kan man også skabe et after work miljø i området, som strækker sig ud til pakhusene.
12.01.2018 15:54 //  Louise

Caféliv og parkering

Arealerne i stueplan på byggerierne bør udlægges til erhverv, så der tænkes butikker, caféer og spisesteder ind. Dette mangler i høj grad på Aarhus Ø. Derudover bør parkeringsmuligheder prioriteres, da området allerede tiltrækker mange turister og andre turister, men parkeringspladser er en mangelvare på Aarhus Ø.
12.01.2018 16:22 //  Anna

Betonjungle eller grå/grøn oase?

Generelt mangler Aarhus flere grønne områder, og dette er især ved Aarhus Ø. Det er en beton-jungle uden lige, og der mangler "store" grønne arealer med plads til sport, SMÅ bygninger med cafeer og blomsterbutikker og plads til lange gåture.
Domen fungerer fantastisk, og det kunne være flot, hvis denne stod i grønne omgivelser.
Da pladsen er knap kunne det tænkes at man kunne lave de nye markerede områder grønne og så med en "grøn" sti som kobling.
Men generelt så skru ned for højden på bygningerne og fokuser mere på at få skabt noget liv, hygge og grønne områder derude.
12.01.2018 16:27 //  Mira Truong

En stor havnepark

Hvad med at skabe et afslappende socialt og sundt læringsmiljø fx en stor grøn havnepark med hyggelige oaser herude på Aarhus Ø,( som Jørgen Hansen skrev ovebstående). Plus bl.a. mulighed for at sidde og læse en bog i en dejlig solskinsdag, lave lektier, spise en madpakke, dyrke yoga, tage solbad eller hvad kreativitet tillader.
Desuden skal Aarhus ikke have flere høje huse, fordi Aarhus er en lille by med små gader + tætte små bygninger.Det er ødelæggende og grimt, at der komner nogle vildt høje huse, som ødelægger byens arkitektursSJ9æstetik, symmetri og balance. Der må være flere træer i midtbyen også på Aarhus Ø
12.01.2018 16:52 //  Pernille Sonne

Forslag/idéer til udviklingsplan for Aarhus Ø

Tak for spændende informationsmøde 11. januar 2018. Jeg vil hermed gerne bidrage med forslag og idéer, samt lidt refleksioner og erfaringer fra efterhånden 5 år på Aarhus Ø.

Følgende har absolut ikke nogen prioriteret rækkefølge. I stedet har jeg bare forsøgt at samle nogle tanker og idéer.

Omkring børn under skolealder:

Der er endnu ikke flyttet så mange børnefamilier til området, men det er tydeligt, at det er i stigning. Til gengæld har der helt fra starten for 5 år siden boet en del pensionister velsignet med dejlige børnebørn. Alle med et udtalt ønske om flere udendørs muligheder for børnene at lege og møde andre med samme behov (her tænkes på både bedsteforældre og børnebørn).
Der var på et tidspunkt et mislykket tiltag med en alt for arkitekttegnet legeplads langs Isbjerget. I hvert fald har jeg kun oplevet børn vende tommelfingeren nedad og være totalt uinteresserede. Den var simpelthen for kedelig og uden udfordringer for børnene, og legepladsen stod altid gabende tom. Til gengæld var der hele sommeren gang i den på den lille interimistiske legeplads i forbindelse med Strandbaren. En masse sand, spand og skovl, ungerne elskede stedet. Selv den forfaldne gynge ved Sejlklubben i lystbådehavnen var mere populær end det arkitekttegnede.
De første 7 år af mit liv boede vi i et byggeri, som jeg anslår er fra 1930-erne, bestående af en karré rundt om et stort samlet gårdområde, der altid var fyldt med masser af andre børn. Byggeriet havde affaldsskakte, så gårdområdet var dejligt fri for skraldespande. I den ene ende var der tørrestativer til vasketøj, i den anden legeredskaber som gynger, vippe, karrusel mm.
Midt imellem var der et stort område kun med fint grus – tiltænkt boldspil vil jeg tro. Grusområdet var imidlertid unikt til med et stykke træ eller lignende at skrabe vejsystemer til legetøjsbiler. En stabel gamle mursten blev anvendt til at skabe ”bymiljøer” langs ”vejene”.
Det var både sjovt og kreativt og en leg, som skilte sig ud fra tidens traditionelle lege.

Omkring børn i skolealderen:

På informationsmødet virkede det ikke som om, man havde tænkt nogen som helst planer for skole ind på Aahus Ø. Samtidig planlægges en bydel med et befolkningstal svarende til Odder eller Hobro.
Med de høje grundpriser kunne man måske tænke alternativt og nyt med en skole i højden. Stueetagen kunne udgøre gymnastiksal, som udenfor skoletid kunne benyttes at områdets andre beboere. På informationsmødet blev der udtrykt ønske om netop mulighed for indendørs sport. Tagterrasse kunne udgøre skolegård og klasselokaler derimellem.
En god mulig placering kunne være som erstatning for det lidet kønne Shippinghus.

Igen mangler der i området naturlige mødesteder også for denne aldersklasse. Nu ved jeg godt, at tiderne har ændret sig meget, og aktiviteter er i dag mere koncentreret omkring IPad og sociale medier. Dog oplever jeg en stor opblomstring i mange af de lege, jeg husker fra barndommen – f.eks. gammeldags brætspil. Måske kan man tænke mere fysisk aktive lege ind i de fælles grønne områder for netop denne aldersgruppe og eventuelt genoplive noget af det ellers glemte (sjippe, hoppe elastik, hinke, skjul osv.)


Studentergenerationen:

På informationsmødet viste stadsarkitekten et dystert mennesketomt foto af området mellem ungdomsboligerne. Prøv at gå en tur gennem lystbådehavnen en lun forårsweekend, hvor ikke kun bådfolket nyder kølig hvidvin og grillmad, men nok så meget beboerne fra ungdomsboligerne. Eller en solskinsdag i eksamensperioden og oplev, hvordan unge mennesker sidder overalt med lærebøger og lap top. For netop lystbådehavnen udmærker sig ved både at have læ og være solrig.
Den samme generation elsker Strandbaren og tilhørende aktiviteter.
Så lad os bevare begge så vidt muligt som nu.

I det hele taget synes jeg, at vi skal passe meget på det fine miljø, vi har hele vejen rundt om lystbådehavnen. VinDanmark og Handwerk er ikke bare populære, men også helt unikke, og er med til at gøre området specielt attraktivt (ligesom Havnens Perle historisk bør bevares i sin nuværende form). De gamle klubhuse er ligeledes historie, og det ville være skønt, hvis der igen kunne landes lidt fisk fra bugten i den gamle fiskerihavn.
Mange af husene er meget forfaldne, men se hvor flot huset, der nu huser sejlmageren, er blevet.

Færdiguddannede i arbejde:

Skriger på trafikregulering og parkeringsmuligheder.

Det var vidunderligt, da ”boulevarden” endelig åbnede. Især det sidste år inden åbningen var rent mareridt, og området meget betegnende fik øgenavnet ”fængselsøen”.
Nu er flaskehalsen bare flyttet til Nørreport/Kystvejen krydset, og samtidig bliver ”boulevarden” alt for jævnligt brugt til hasarderet racerkørsel – på trods af forskellige fartdæmpende tiltag.
Jeg ved ikke, om det vil hjælpe, at Molslinien bliver udskiftet med 2000 kongresdeltagere oveni 10.000 arbejdspladser. Det er nok naivt at tro, at alle hotelgæster vil ankomme fra hele landet/verden med letbanen, og det samme gælder ansatte til 10.000 arbejdspladser og tilhørende kunder.
Jeg har ikke nogen umiddelbar løsning, men det gør jo ikke problemet mindre.

Ellers håber jeg, at der også for de voksne kan tænkes naturlige mødesteder ind i kommende fælles arealer.
Motion fylder meget, og er allerede overordentlig udbredt. Her kunne forskellige redskaber være oplagte til fællesskab og møde.

Indtil nu har vi haft de populære Ø-haver, som jo desværre forsvinder om etårstid, men der er vel ikke noget i vejen for, at mange af de gode erfaringer kan leve videre. Her synes jeg virkelig, man skal nytænke meget af den første beplantning, der er etableret i området, og det må være muligt for kommunen at få en god dialog med både eksisterende og kommende grundejerforeninger.
Det forfærdelige ”græsroderi” omkring Lighthouse er både dyrt samt notorisk umulig at holde, og ligner det meste af året enten slagmark eller stubmark, kedelig og farveløs at se på. Mere munter er vedbend andre steder ikke. Så personligt har jeg sat stor pris på de fine farver i beplantningen langs ”boulevarden”, selvom andre synes, det er for meget staudebed til området.
Hvad var der egentlig i vejen med det, der voksede på området før byggerierne gik i gang?
Buskene med de farverige havtorn er især smukke i vinterhalvåret og vil ikke bare live op, men kan også høstes af både fugle og beboerne. De voksede overalt i området, da vi flyttede ind for 5 år siden – nu er der stort set ingen tilbage. Det samme gælder den festlige lilla gederams, hvis blomster giver en skøn kryddersnaps.
Det kunne være et spændende fællesskab med brugbar nyttig beplantning i den planlagte grønne kile og meget gerne overalt i bebyggelsen. Mange krydderurter vil være egnede ligesom jordbær, rabarber blandet med bærbuske. Udnyt de gode erfaringer fra Ø-haverne.

Samlet omkring fælles arealer:

Beplantning:
Mere farverig med den naturlige vegetation som udgangspunkt, gerne spiselig eller egnet til kryddersnaps.
Mere kuperet terræn og i stedet for grimme kæder, hvor man ikke ønsker folk skal gå, etablerer kønnere og mere naturlige forhindringer (for eksempel molesten eller tydelig bed)

Til børn:
Område med sand, område med grus (mursten/træklodser) til leg med (fjern-styrede) biler, vandkunst (se hvor populær springvandet ved Toldboden er), plads til at sjippe, hoppe elastik, hinke, mulighed for at lege skjul. Gerne plads til begrænset boldspil.

Fortrinsvis til voksne:
Udendørskunst – gerne vandkunst.
Hængekøjer og overdækkede områder med bord og bænk, hvor der er mest mulig læ og sol.
Mulighed for fælles Sankt Hans bål.
Eventuelt ude-køkken.
Motionredskaber.
Mulighed for både udendørs (og indendørs) sport.

12.01.2018 16:58 //  Mira Truong

Enig med Louise og Anna

Fuldstændigt enig med Louise og Anna!
Især, hvad angår parkeringspladser på Aarhus Ø, synes jeg også, at det er en mangelvare og trist, at Aarhus Kommune ikke tænker på de "fattige studerende" som bor til leje og/eller gæster udefrakommende. Det er dyrt at komme på besøg herude. Det er som om, at Aarhus Ø er bygget til for de "rige" med en tyk tegnebog.
12.01.2018 18:26 //  Yelva Rubeck

Høje huse og grønne områder

Det er relevant at stable mennesker oven på hinanden i højhuse, når så mange mennesker vil bo i den samme by. Arealerne på Aarhus Ø er dyre, så det giver ikke mening med egentlige park. Der bør sørges for grønne områder i forbindelses gangene samt mulighed for sports aktivitet mv. Det vil være dejligt med frugttræer og frugt buske mellem pryd beplantningen.
Vedr. parkering kan det ønskes der etableres parkerings areal med en rimelig parkerings afgift eller måneds leje. Når transport mønsteret ændrer sig grundet den teknologiske udvikling, kan parkeringspladserne bebygges. Folk der vil parkere på Ø, må indstille sig på at betale for det.
Indsæt en førerløs el bus hvor der er tænkt letbane. Teknologien skal nok være der om 4 år.
12.01.2018 19:31 //  Karen Viftrup

Flydebro til kajakker

Da jeg er kajakroer fra Risskov går turen ofte ind mod byen, og det er bare fedt at kunne ro ind i kanalerne. Men vi mangler steder at kunne gå i land uden hensynstagen til vandstanden. Som forleden hvor der var meget lidt vand i bugten og derfor flere alen op til første trappe på Bamses plads og ved Navitad.
12.01.2018 22:42 //  Dieter Beck

Nørreport/Erhvervsbyggeri/ Aarhus Ø aktuelt/

Planen om at omdanne Nørreportkrydset (hængslet) til en ny port med byggeri af højhuse bør ikke ske. En port er, som navnet siger hæmmende, begrænsende, kontrollerende, forminskende. Det er absolut ikke det området har behov for. Der skal være lys, luft, udsyn, et venligt og rart sted som med et parkanlæg forbinder den enorme betonflade fra DOKK 1 til Bestsellerhuset til området Aarhus Ø. Erhversbyggeri bør ikke tillades. De bliver alle efter kl 16, i weekend og ferieperioder til døde klodser. Det er jo først når mennesker, hver med deres særheder, flytter til at liv opstår. - En bydel bør afspejle sig i et livsforløb. De funktioner som der er behov for skal være der. Dvs. Børnehaver, skoler, rum til sport/idræt, rum til samvær og også kirke. Aarhus Ø har indtil nu udviklet sig til en bydel for unge, smarte og velpolstrede seniorer, prismæssigt uopnåelig for gennemsnitsdanskeren. Få lidt mere dansk hygge i området. Begræns højhusbyggeriet og start med et grønt område ved Hængslet.
13.01.2018 10:33 //  Torben Vestersgaard-Andersen /torben@vestersgaard.dk

forslag til udviklingen af næste etape

Kære Bente Lykke Sørensen
Tak for godt møde.
1. Grunden ved "Done of Vision" skal reserveres fuldt ud til børnene. Der skal ikke laves vej ud til området men kun sti til barne/klapvogne. Der skal være lav beplantning højst 2 meter. Bænke til forældre, der hviler sig medens børn muntrer sig. Små stier til motion og legeelementer til børn (2-10 år.). Blød undergrund til at falde på uden stor skade.
Kanten mod vandet skal ikke begrænses med hegn, men med store kampesten, så børn ikke når vandlinien inden voksne fra bænkene når at stoppe dem. Altså totalt menneskevenligt grønt område.
2. Nikolinegrunden. Boldbane med kunstgræs, da den ligger i skygge. Ikke betonbane. Gerne omgrænset af grønne planter (buske/lave træer)
3. Hængslet. Et højhus vel medføre vindtunnel og turbulens. Stor skade.
Der bør være flere bygninger på max 8-900 kvadratmeter i grundareal.
Helst kun 6 etager og med godt kig ned mellem bygningerne fra kanalen. Gerne 10 meter mellem blokkene. Vil give mange gode kig ved motion langs kanalen.
Gerne blandet kontor, forretninger, institutioner. Husk p-pladsen under jorden.
Vi har behov for fortsat stor visionær indstilling til Aarhus Ø.
Vi bør ikke miste overblikket og modet nu.
Der er regler for forholdet mellem grønne områder og bebyggelse. Grønne områder skal være i højsæde.
mvh
TVA
13.01.2018 11:09 //  Ulla Rasmussen

Grønne områder

Tak for godt møde. Når jeg har besøg herude på Århus Ø, spørger alle, hvor skal børnene være og hvor er det grønne? Så GRØNT, GRØNT, GRØNT, det er en mangelvare! Og plads til børn! Lad os få fokus på funktionerne og ikke kun bygningerne. Ulla R
13.01.2018 18:36 //  Beboer fra Kanalhusene

Nicoline Kochs Plads - tennis, badminton, squash

Tak for et godt møde i torsdags.

INPUT til Gehl Arcitects til Nicoline Kochs Plads:

Jeg tager afsæt i, at der skal være sportsaktivitet på pladsen.

Det vi skal undgå er at få endnu en død boldbane (fodbold eller basket), der sjældent bliver brugt, og som vi har masser af i forvejen i området (Pakhusene, Kanalhusene og Navitas).

Det er heller ikke umiddelbart en god ide med udendørs “work-out” udstyr på denne plads. Vi har for det første Seier Fitness, Aarhus Crossfit, og udstyret i Riisskoven ganske tæt på. Og om vinteren står det bare og ser rigtig kedeligt ud!

Hvis det skal være en boldbane, skal det være med blødt “atletik-underlag”, og ikke asfalt.

Det vi skal se på er: Hvor er behovet? Hvilken funktion kan gøre at folk, der bor umiddelbart omkring pladsen vil bruge pladsen (de studerende fra kollegierne om dagen og Nicolinehus i højere grad aften/weekender).

Det skal være en sjov sport, som er nem at gå til, og kan udøves af alle aldersgrupper.

Hvis du dernæst ser på hvad der mangler i Aarhus i forhold til idræt: Hvor er behovet:

1) Tennisbaner.

2) Badmintonbaner (google “beachminton” - udendørs badminton)

3) Squashbaner (meget få baner og meget stort behov i Aarhus - I NYC er de igang med at bygge udendørs squash baner i glas: Se: http://asbsquash.com/products/public-squash-court/ )

Alle 3 har potentiale til at blive brugt af de omkringboende - og besøgende - og dermed skabe liv!

I midten af banerne skal vi have en funktion, hvor man kan sætte sig og nyde et spil tennis, udsigten og maden ovre fra boderne i Nicolinehuset - kan være bænke eller en “sidde-trappefunktion”. 

Gerne to store flotte træer i midten til at give en “park-feeling”.

Dette vil givetvis koste mere end standard løsningen (en boldbane og nogle work out stativer, som aldrig bruges).

Hvis finansieringen af ovenstående er et problem, må vi søge fonde, og vente til vi har penge nok.

Det er bedre at vente og få den rigtige løsning, i stedet for at plastre noget op, der aldrig bliver brugt. Det er jo heller ikke gratis.

Vi håber på nogle lækre tennis, badminton og squash baner, der kan skabe liv og glade dage på Aarhus Ø! :)

Med venlig hilsen
Beboer fra Kanalhusene, Aarhus Ø

13.01.2018 20:37 //  Alexander

Vi ønsker ikke New York og skyline!

Aarhus Ø har meget potentiale til at blive en spændende bydel i Aarhus! Og jeg følger spændt udviklingen.

MEN det virker lidt som om der sidder 10 mennesker med en vision om skyline og New Yorker stemning, samtidig med at mange aarhusianere skriger på GRØNNE områder og LAVERE bygninger!
Det kan godt være at grundene er dyre og man skal have mest muligt ud af det, men hvor ville det være fint at vise verden, at man ikke altid er styret af penge, men derimod lysten til skabe noget ud fra folks ønsker!

Lav parker, hvor der er aktiviteter for alle aldre (En skatepark ville være super for de unge)

Lav små hyggelige butikker og cafeer i "skæve" og naturlige bygninger

Lad Ø-haven blive og hele området derude forblive ubebygget eller plant det til! Vi behøver ikke en "frontfigur"... isbjerget gør det så fint allerede!

Det skal lige siges at jeg ikke bor på Aarhus Ø, men ved kystvejen, og har et stort ønske om at, der bliver skabt et fedt miljø, som vi alle i Aarhus kan benytte os af, og i forlængelse af det synes jeg ikke særlig godt om en "byport", og jeg ved at vi er mange med den holdning i det område (;
14.01.2018 12:04 //  Sofie

Mere bypark og grønne områder - mindre beton og højhus-stemning!

Jeg tilslutter mig koret af ovenstående kommentarer, der efterspørger og ønsker, at de sydlige arealer af Aarhus Ø i langt højere grad end det allerede etablerede bliver fyldt med grønne åndehuller, oaser og byrum til hyggeligt samvær. Et plantet træ hist og pist er ikke nok - og en skov af højhuse ej heller. Vi bliver flere og flere stimlet sammen i Aarhus - det er nødvendigt for trivslen og det meningsfulde liv i byen, at der skabes reelle grønne områder, hvor følelsen af natur kan leve, og hvor vi på tværs af alder kan samles, slappe af og have det sjovt. Det kan kun være i alles interesse, at Aarhus' nye bydel får skabt rammerne for trivsel i byen - og som kommentarsporet vidner om, er grønne områder for mange af os en stor del heraf.

Sidst, men ikke mindst - at der i højere grad bevares det unikke, der er ved Aarhus; udsigten over bugten og til Mols. Derfor - NEJ TAK til et 13 etagers byggeri over for Bestseller, der slutter den såkaldte "byport". Det vil skæmme og har ikke en funktion for byens borgere. Vi ønsker rum til udeliv med små caféer, pladser med parisisk stemning, hvor der kan afholdes loppemarkeder i weekenderne og dyrkes yoga eller spilles bold.

Hellere vente år med at igangsætte nye store byggeprojekter og lade det tage den tid, det tager at have finansiering på plads til at kunne skabe det Aarhus, vi beboere ønsker og vil elske - på den lange bane også.

Venlig hilsen,
Sofie
14.01.2018 15:13 //  Cornel

Vær ikke bange for højhuse

Hvor er jeg træt af alt det modstand mht højhuse. Hvad er I bange for ? Jeg tror, det er janteloven der trykker. Man kan lige så godt kombinerer masse grønne områder med en klynge af højhuse. Jo højere husene er , jo mere plads er der til grønne stykker. Og det med udsigten : dengang der var containere, lastbiler, skibe og kran , var der ingen der efterlyste udsigten.
Vågn op folk, masse høje byggerier med spændende arkitektur der spiler godt sammen med det gamle , flot belysning i de mørke timer og masse grønne områder ville være vejen frem. Det ville have en tiltrækningskraft også i udlandet. Måske flere krydstogt og mere valuta. Nogen sagde i en kommentar at Aarhus er ikke New York. Nej, men heller ikke Venedig.
14.01.2018 21:58 //  Dorte Würtz

Fokus på ude-livet i et naturligt miljø

Jeg foreslår at Nicoline Kochs plads, laves til aktiviteter som er egnede for både børn og voksne. Meget gerne med træningsredskaber for voksne OG / eller børn, som en slags lege / trænings kombination. Dermed vil voksne og børn sammen og hver for sig kunne udvikle gode relationer omkring motion. Jeg synes det bør være noget andet end de traditionelle gyngestativer og ruchebaner.Det vil være fint at lave det i naturlige materialer, så man bringer naturen tættere på Aarhus Ø. Der må meget gerne være træer, til at skærme for vind og vejr og lave det grønt. Det skal overvejes om træerne skal være med en høj krone, for at bevare "kigget" og "linjerne" så man kan være tro mod de linjer man har forestillet sig mellem lystbådehavn og bassinet ved havnebadet. Boldbaner er der jo på havneområdet, så meget gerne noget andet end det, noget mere natur-tro. Underlaget kan evt. være blødt som kunststofbanerne der benyttes til løb.

Mht. en bypark vil det være et kæmpe plus for området, og for beboerne i hele Aarhus til gå- og løbeture + ophold og nydelser i det hele taget. Man kan lave det som en skulpturpark, amfiteater, masser af dejlige træer og blomster så årstiderne afspejles i parken. Allerhelst skal denne park ligge på området hvor Molslinjen ligger i dag. Det vil bidrage til den nære relation til Aarhus Ø i det hele taget. Tanken om at gøre området bag Bestseller til en park må være 2. prioritet, da man vil komme i karambolage med de åbne sigtelinjer der er tænkt fra Havnepladsen ud mod Aarhus bugten + det vil ligge i en krog / for langt væk. Også set i relation til hvor få folk der kommer derude i dag.

Prøv at få gjort plads i lokaler som kan huse en skole og en hal. Det er meget langt og usikkert, at køre til Samsøgade skole for et barn. Det kunne evt. være en privatskole, det er der stor søgning efter i disse år.
Haller kan være med til at skabe liv og lyst til at bo i området, med attraktive følger for Aarhus som by.

Mht. trafik og parkering, må det være et must at man gøre mere ved dette, da det kan tage op til 10 minutter overhovedet at komme ud af krydset ved Nørreport. Det vil ikke give det fornødne at Molslinjen flytter. Vi har brug for flere arbejdspladser på Aarhus Ø, så vi der bor herude har mulighed for at gå på arbejde og skabe mindre trafik i vores ellers dejlige by. Omkring Bernhard Jensens Boulevard skæmmer det området, at der er stillet forhindringer op. Det må kunne klares på en smukkere måde. Man kunne jo også vælge at sætte stærekasser op og straffe dem der ikke kan overholde reglerne. Kig på intelligent skift ved lyskurverne, og lav nogle målinger der kan gøre forholdene bedre.

I forhold til bygninger på "Hængslet" synes jeg det er vigtigt at man bevarer et "vue" ud så man kan se ud over vandet, og ud på øen. Der er nogle meget smukke gamle huse på Kystvejen, som meget gerne må kunne ses og fortsat berige vores udsyn fra Aarhus Ø.
15.01.2018 08:02 //  Lise Thorn

Skole på Aarhus Ø?

Børn skal gå i skole i deres nærområde - her får man venner. Derfor har det en afgørende betydning, at der planlægges med en skole, hvis man ønsker at skabe reelt liv på øen.
Hvis ikke det sker, vil mange børnefamilier se andre bolig-veje, når barnet nærmer sig skolealderen, og Aarhus Ø kan ende med i store træk at være befolket af unge i starten af deres voksenliv - og ældre på vej væk fra arbejdslivet.

Samsøgade Skole er distriktsskole. Den ligger i et tætbebygget område og kan ikke udvides. Derudover er der langt, hvilket har en betydning i valg af skole - og boligområde.
En mulighed kan være, at der etableres en indskolingsafdeling, 0.- 3. årg. på Aarhus Ø, og 4. -9. på Samsøgade.
15.01.2018 08:16 //  Lise Thorn

Forbind Aarhus Ø med Riis Skov

Ved at etablere en bro eller tunnel mellem de to små fyrtårne forbindes "Øen" med skoven og omvendt.
Det vil medføre flere gående og løbende gæster, som vil bidrage med liv både til caféer, butikker og i bybilledet.

For beboerne på "Øen" vil skoven og strandstrækningen komme tættere på og skabe øgede muligheder for naturoplevelser i byen.
15.01.2018 15:57 //  N-H Baumgarten

Hængslet

Piccadilly Cirkus
Hængslet, Porten, Pots Dammer Platts, Times Square, trafik knudepunkter, kæret barn har mange navne, men lad mig her bruge Hængslet.
Uanset så er det et punkt hvor der skal afvikles en masse trafik og det kan ikke nytte noget at man i den videre planlægning negligerer dette faktum og ikke giver det samme prioritet som de andre aspekter som sol, lys skygge gode opholds steder, by haver, arkitektur og alt det andet som blev fremført på der mødet torsdag 11. januar.
Tilsyneladende er det vedtaget at Aarhus Ø skal betjenes af nyt ben af letbanen den skal også have plads i Hængslet, ud over de 2 andre strækninger (Odder-Aarhus H – Grenå), (Aarhus-Lystrup). Men også Trafikken til Aarhus Ø og Navitas, den off. P-plads der, men også P-pladsen under Dok 1. Trafikken der ophører med Molslinjens flytning til Sydhavnen lader jeg så gå op mod den forøgede trafik der genereres af den yderligere urbanisering af Ø. Det er jo ikke sådan, at det, selv om der også er arbejdspladser på Ø, er de samme mennesker der bor og arbejder der, så pendlertrafik undgås. Flytningen af Molslinjen reducere ikke den samlede trafikbelastning. Men det er en anden problematik. Anlæg af Marselistunnelen, men det er jo ikke det der er aktuelt her, men alligevel peger det hen imod hvor komplekst forholdene er.
Det er min opfattelse at der bør inddrages trafik eksperter til at medvirke til, at analysere forholdene omkring Hængslet, også inden man begynder at sælge ud af de arealer som kommunen allerede er i besiddelse af. Stadsarkitekten udtalte på mødet at han ikke er trafik ingeniør, men det fritager ham ikke for at få den facet belyst.
Det er lige som om man i Aarhus kommune ikke vil indse at udnyttelsen af arealer genererer trafik og at det ikke løses ved cykelstier eller letbaner, at det ikke nytter at tænke forbindelsen mellem husene ind, når de først er bygget. Et eksempel, opførelsen af Bruns Galleri. Først da huset var opført blev adgangsvejen fundet, og først efter at et nu afdødt byrådsmedlem personligt gik ind i at, finde de arealer hvor adgangsvejen kunne anlægges. I øvrigt til stor misbilligelse fra den daværende rådmand for området.
16.01.2018 11:29 //  Jørn Grønkjær

Liv på vandet

LIV PÅ VANDET

Tak for spændende informationsmøde om næste etape af Aarhus Ø.

Vi deltog dels som privatpersoner og dels som initiativtagere til offentligt møde i Dome of Visions i marts 2017 om dannelse af fællesforening for boliger og kultur på vandet

I forhold til de fremlagte planer samt de foreslåede etaper, ønsker vi klare visioner og planer for 'liv på vandet'.
Foruden havnebad og installationer langs kajerne er der behov for at skabe mangfoldighed og nye typer bolig- og kulturtilbud i de indre havnebassiner.

Flydende boliger vil kunne medvirke til at skabe nyt liv og binde bro mellem åbne kajområder og vandet.
Hus- og kulturbåde vil ikke på nogen måde kunne genere udsigten for beboerne på Aarhus Ø.
Der eksisterer ikke noget opdateret plangrundlag for husbåde. Det er fortsat bestemmelserne i 'De bynære havnearealer' og 'Kvalitetshåndbogen' der er gældende.

Jvf. egne erfaringer med Aarhus Kommune er det jo stort set umuligt at få tilladelse til husbådsplacering i Aarhus.
Samtidig er det et faktum, at en lang række personer og familier bor på husbåde i Træskibshavnen, Fiskerihavnen og Marselisborg Marina m.fl.
Som praksis er nu, er det lettere bare at møde op med en båd end få tilladelse!
Det er netop lovliggørelsen samt etablering af godefaciliteter, der er pointen for os.
Vi har flere gange besøgt Bassin de l'Arsenal ved Bastillepladsen i Paris og har tæt kontakt med flere af ejerne. Her har man indrettet kajpladser og faciliteter til husbåde, og det hele fungerer som en flydende by i byen.
Længere oppe af Canal St. Martin er der jo også en række hus- og kulturbåde 'Penicher' langs kajerne til stor glæde for både beboere og besøgende. Her kan man ovenikøbet gå på bådbibliotek, bådteater og bådbiograf mv.
Og de fleste kender jo også husbådsmiljøerne i København, Stockholm, Amsterdam og London.

Der er ikke nogen politik for hus- og kulturbåde i Aarhus samtidig med, at det er interessant, at 'Baadcafé' har fået tilladelse til placering mellem Toldboden og Navitas siden november.
Vi har spurgt kommunen om det er muligt at få lignende tilladelse til eget projekt.

Med andre ord opfordrer vi til, at der laves et selvstændigt tema i det kommende forløb med udgangspunkt i temaet 'liv på vandet' eller 'boliger og kultur på vandet'.
Vi påtager os gerne koordinatorrolle.

Desuden påtænker vi at arrangere en studietur til Amsterdam og Paris for interesserede.

Med venlig hilsen
Birte Tønner og Jørn Grønkjær
Blomstervangen 34,
8250 Egå

Initiativtagere til Fællesforeningen for hus- og kulturbåde i Aarhus

jgroenkjaer@gmail.com

Mobil 2462 0266

Kommentér

Her kan du kommentere sidens indhold.CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
 
 
 
 

Opdateret: 11.1.2018

Afdeling: Teknik og Miljø

Send kommentar:   Bolig og Projektudvikling

Telefon: 89 40 23 60

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code