Gå til sidens indhold
06.02.2015

Mere økologi til Midtjylland

På baggrund af succesen med ØKOLØFT AARHUS, har Aarhus kommune, Region Midtjylland, Studenterhusfonden ved Aarhus Universitet og VIA University College indgået et samarbejde med Økologisk Landsforening og Københavns Madhus om en udvidelse af Økoløft-initiativerne i projektet: Økoløft Aarhus – en økologisk fødevareomlægning i Midtjylland. Samtidig har projektet netop modtaget 14,3 mio. kr. i støtte fra NaturErhvervsstyrelsen.

Målet med projektet er, at give offentlige køkkener redskaber så de kan omlægge til mellem 60 og 90% økologisk forbrug, så de dermed kan at bidrage til den nationale målsætning om, at landets offentlige fødevareindkøb gøres mindst 60% økologiske i 2020. Projektets målsætning vil bidrage med et øget årligt økologisk fødevareforbrug på knap 2000 tons eller 70-80 mio. kr.

 

Fra Fødevareminister, Dan Jørgensen(S), lyder det: "Vi har i Danmark et meget ambitiøst mål om at fordoble det økologiske areal inden 2020, og regeringen har den politik, at det offentlige skal gå forrest i den udvikling. Derfor er det også godt at se, at en stor kommune som Aarhus Kommune griber bolden og gør en stor indsats for at få økologisk mad på frokostbordet til ung som gammel i kommunen, uden at det behøver, at koste ekstra."

 

Fra Borgmester Jacob Bundsgaard, lyder det: ”Med tilsagnet til det nye projekt får vi ikke alene styrket miljøet og tilbuddet om økologiske måltider af en høj kvalitet til alle byens og regionens borgere, vi får også styrket de personalegrupper der lægger deres hjerte i at skabe de gode måltider for os. Og jeg ser nogle særdeles spændende perspektiver i, at vi nu også får styrket samarbejdet på tværs af de store offentlige madproducenter i Regionen. Jeg ser også nogle vigtige erhvervsperspektiver heri – set i forhold til vores i forvejen meget stærke og dynamiske fødevarevirksomheder. Endelig lægger jeg naturligvis vægt på, at omstillingen kan gennemføres inden for uændrede budgetter. Jeg er meget glad for tilsagnet og for at vi i endnu en periode får hjælp til at nå vores målsætning om 60 % økologi i Aarhus Kommune.”

 

Med den nye støtte fra NaturErhvervsstyrelsen på 14,3 mio. kr. har projektet samtidig fået et solidt rygstød til den økologiske omlægning af de offentlige køkkener. Projektet løber fra marts 2015 til og med februar 2017. Det involverer 109 institutioner med 133 køkkener, 359 køkkenmedarbejdere og 80 måltidsansvarlige. I alt vil ca. 22.000 spisende borgere efter projektet nyde godt af nye velsmagende økologiske måltider.

 

Ydermere er ministeren i dag, fredag d. 6.februar, i Aarhus for, sammen med Borgmester Jacob Bundsgaard, at besøge Økoløft Aarhus for at se, høre og smage hvordan det går med den økologiske omlægning i Aarhus Kommunes køkkener.

 

FAKTA

En række danske kommuner har sagt “JA TAK” til at omlægge deres køkkener til minimum 60% økologi.

 

For at få råd til de lidt dyrere økologiske varer bliver det vigtigt at lave mere mad fra bunden, gå benhårdt efter sæsonens fisk, frugt og grønt, servere mindre eller anderledes kød og minimere madspild. Den økologiske omlægning kan på den måde også fremme en sund kost og en bæredygtig livsstil.

 

Den fælles satsning på omstilling af offentlige køkkener til økologi er en hovednøgle i regeringens Økologiske Handlingsplan 2020. Indsatsen skal bidrage til en fordobling af det økologiske landbrugsareal frem mod 2020 ved at øge efterspørgslen efter økologiske produkter i offentlige køkkener.

 

Link til denne side

Nyheder

 
 

Opdateret: 07.2.2015

Afdeling: Borgmesterens Afdeling

Send kommentar: Kommunikation

Telefon: 89 40 20 00

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden





CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Det sker i Aarhus 2017

Aarhus og Region Midtjylland
er Europæisk Kulturhovedstad.
Kom og vær med!

Se vores aktiviteter