Gå til sidens indhold
23.06.2016

Aarhus jagter endnu en titel som hovedstad

Smilets by nøjes ikke med at være Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Aarhus vil følge op med titlen som Europæisk Frivillighovedstad i 2018. Foreninger og social- og indenrigsminister støtter ansøgningen.

5.000 frivillige hjælper til i 2017, når Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad. Det kan lade sig gøre, fordi aarhusianerne er vant til at hjælpe andre i en by, hvor en frivillig indsats er med til at sikre afholdelse af store arrangementer som Aarhus Festuge, Northside, Tall Ships Race og så de mere nære, når frivillige i foreninger og kommuner hjælper til blandt andet på plejehjem.

 

 

Derfor har byrådet i Aarhus vedtaget et forslag fra rådmand Jette Skive om, at kommunen søger titlen som Europæisk Frivillighovedstad i 2018.

 

 

- Det passer så fint sammen med byens identitet og så den store satsning i kulturåret 2017, hvor utroligt mange frivillige hjælper til med at skabe oplevelser for borgere og besøgende. Det kan vi netop gøre, fordi vi i forvejen er godt gearet til at hjælpe til og gøre en forskel. Jeg roser og bakker altid op om den frivillige aktivitet vi ser i foreninger, i breddeidrætten og kommunen, for det er med til at gøre en stor forskel og ryster borgere sammen i byen og skaber et større fællesskab, siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg.

 

 

Der er tusindvis af frivillige kræfter engageret i byens mange foreninger og idrætslivet. Både organiseret og mindre organiseret. Alene i Sundhed og Omsorg er der knap 3.000 frivillige, der blandt andet skaber oplevelser for ældre i eget hjem eller på plejehjem.

 

 

Borgmester Jacob Bundsgaard er begejstret for ideen og håber, at titlen tilfalder Aarhus. Det kan være med til at gentænke velfærden:

 

 

- Vi er sammen med borgerne om at finde nye veje til at udvikle og løfte velfærden, for at Aarhus også i fremtiden er en by, hvor borgerne trives og der er plads til alle. Jeg er sikker på, at vi kan lære andre rigtig meget om frivillighed og medborgerskab, og vi kan selv udvikle endnu flere ideer til samskabelse, siger Jacob Bundsgaard, som også roser de mange frivillige i byen.

 

Minister støtter ansøgning

 

Seneste udvikling i frivillighedens tegn er, at Sundhed og Omsorg forsøger at udvikle lokalsamfundet til at gribe fat og mindske ensomhed. Begyndelsen er apotekere, som møder mennesker, der kan være ensomme, som så får hjælp til at finde et socialt fællesskab. Ideen til et lokalt engagement for at modgå ensomhed udspringer fra et projekt i Barcelona, som var frivillighovedstad i 2015.

 

 

Aarhus Kommune har allerede fået mange støtteerklæringer fra Ældresagen, Gigtforeningen, Frivilligrådet og FOF, og mange flere er strømmet ind, ligesom at social- og indenrigsminister Karen Ellemann støtter Aarhus Kommunes ansøgning.

 

 

Det er netværket European Volunteer Centre, en paraplyorganisation for mere end 80 frivilligcentre og frivilligorganisationer i Europa, der står bag konkurrencen om at blive ’European Volunteering Capital’. Tidligere har Barcelona, Lissabon, London og senest Sligo i Irland vundet titlen.

 

 

Vinderen af titlen som Europæisk Frivillighovedstad 2018 kåres 5. december.

 

Link til denne side

Nyheder

 
 

Opdateret: 23.6.2016

Afdeling: Borgmesterens Afdeling

Send kommentar: Kommunikation

Telefon: 89 40 20 00

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code