Gå til sidens indhold
08.11.2016

Ordblinde børn skal findes ved tidlig screening

Mens mellem to og fem procent af den voksne befolkning ifølge Socialstyrelsen er ordblinde, var det i foråret alene 1,1 procent af eleverne i de aarhusianske folkeskoler, der var registreret som ordblinde. Dermed kan der være elever, som går gennem skoletiden uden at få den rette støtte.

Børn og Unge, Aarhus Kommune, tager på den baggrund initiativ til en forøget, tidlig og systematisk indsats målrettet børn med risiko for ordblindhed. Indsatsen indebærer en obligatorisk screening af alle elever i 2. klasse, indsamling af data for at følge udviklingen på den enkelte skole og for alle skoler i Aarhus samt en intensiveret indsats i 3. klasse for de elever, der viser tegn på ordblindhed i 2. klasse.

 

”Vi skal fat i elever med læsevanskeligheder så hurtigt som muligt. Eleverne kan nå langt i deres læring med præcis og målrettet støtte. Alle elever fortjener så gode muligheder, som overhovedet muligt, og jeg er sikker på, at vi med initiativet her vil give endnu flere elever en god og udbytterig skolegang,” siger Bünyamin Simsek, rådmand for Børn og Unge.

 

34 af Aarhus Kommunes 46 folkeskoler har tilkendegivet, at de allerede i dag anvender ordblindescreeningen i et vist omgang til deres elever. Med den nye praksis skal alle elever igennem screeningen i 2. klasse, i alt ca. 3000 elever om året. Screeningen varer cirka 15 minutter og foretages af klassens lærer og/eller en læsevejleder. Er der fortsat læsevanskeligheder, som peger på ordblindhed, i 3. klasse, tilbydes eleven endnu en afdækning i form af Undervisningsministeriets ordblindetest.

 

Hos Ordblinde/Dysleksiforeningen ser formand Erik K. Rasmussen positivt på initiativet.
"Ordblindeforeningen finder det meget positivt at alle elever i 2. klasse bliver testet med DVO testen. Det er dog vigtigt, at der følges op med støtteundervisning og ekstra test til børn, der har læsevanskeligheder. Er der stadig børn med læse- og skrivevanskeligheder i slutningen af 3. klasse bør den nationale ordblindetest bruges. Vi bakker op og understreger, at en test ikke kan stå alene! Der skal følges op med god undervisning,” siger Erik K. Rasmussen.

 

Børn og Unge har allerede i dag en række indsatser for at understøtte børn med læsevanskeligheder. Blandt andet tilbyder det bydækkende Kompetencecenter for Læsning på Rosenvangskolen målrettede læringsforløb.

 

Pædagogisk Afdeling i Børn og Unge understøtter indsatsens start, ligesom der løbende vil blive tilbudt konsulentbistand til skolerne. Parallelt med indsatsen gennemføres også en kompetenceudvikling af medarbejdere i dagtilbud i forhold til tidlige risikotegn på ordblindhed.

 

Yderligere oplysninger:

 • Bünyamin Simsek, rådmand for Børn og Unge, mobil 2194 7257
 • Erik Kildegaard Rasmussen, formand for Ordblinde/Dysleksiforeningen i Danmark, 3061 4034
 • Jan Kirkegaard, Chef for PPR og Specialpædagogik, 30638121
Link til denne side

Nyheder

 • 08.12.2017

  Klare regler for nye altaner

  Den 1. oktober trådte nye retningslinjer for altaner i kraft. De giver et klart overblik over mulighederne.
 • 08.12.2017

  Nye retningslinjer for skiltning på vej

  Flere love regulerer skiltningen i Aarhus Kommune, men udviklingen på området øger behovet for en opdatering af mulighederne. De er nu på vej.
 • 07.12.2017

  Borgerne sætter kurs for fremtidens velfærd

  Aarhus Byråd beder borgerne om hjælp til at sætte mål for fremtidens velfærd, så Aarhus kan blive et endnu bedre sted at leve sit liv.
 • 05.12.2017

  DEFCO's fremtid i Aarhus faldet på plads

  Den aarhusianske fødevarevirksomhed DEFCO åbner produktion i nyt domicil i Viby og sikrer dermed lokale arbejdspladser.
 • 04.12.2017

  Aarhus Kommunes Handicappris er uddelt

  Fodboldklubben F.C. Bøgeskov får Aarhus Kommunes Handicappris
 • 01.12.2017

  De første gadenavne i Lisbjerg får børnekultur som tema

  Navngivningen af gader og veje skal spille en større rolle i kommunens nye byudviklingsområder, så den bymæssige identitet bliver fremhævet. Sådan lyder det i en ny strategi fra Teknik og Miljø.
 • 30.11.2017

  Skøjtebanen åbner fredag

  Skøjtebanen åbner fredag Byens populære skøjtebane åbner fredag den 1. december klokken 14.00. Alle er inviteret til åbningen, hvor der også vil være en tidlig julegave, idet der er gratis skøjteleje til de 50 første.
 • 29.11.2017

  Aarhus Kommune uddeler Handicappris

  Mandag 4. december kl. 13.00 uddeles Aarhus Kommunes Handicappris 2017. Tre kandidater er nomineret for en helt særlig indsats på handicapområdet. Prisen overrækkes af borgmester Jacob Bundsgaard.
 
 

Opdateret: 08.11.2016

Afdeling: Borgmesterens Afdeling

Send kommentar: Kommunikation

Telefon: 89 40 20 00

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Det sker i Aarhus 2017

Aarhus og Region Midtjylland
er Europæisk Kulturhovedstad.
Kom og vær med!

Se vores aktiviteter