Gå til sidens indhold
11.08.2017

København, Aarhus og Odense foreslår nationalt Råd for Bandebekæmpelse

Rådet skal sikre et vedvarende hårdt pres på banderne ved at styrke samarbejdet på tværs af ministerier, kommuner og flere andre væsentlige aktører.

Efter måneder med voldsom bandeuro opfordrer, borgmester Jacob Bundsgaard fra Aarhus, overborgmester Frank Jensen fra København og Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel nu regeringen til at oprette et Råd for Bandebekæmpelse. Rådet skal sikre et vedvarende hårdt pres på banderne ved at styrke samarbejdet på tværs af ministerier, kommuner og flere andre væsentlige aktører.

 

Byer som Aarhus, Odense og senest København er lige nu ekstraordinært hårdt plaget af bander. Der bliver skudt på uskyldige mennesker, forretningsdrivende bliver udsat for afpresning og udsatte borgere mishandlet. Samtidig tyder meget på, at banderne for alvor bruger indtægterne fra salg af narko og anden grov kriminalitet til at sprede sig til nye territorier.

 

På den baggrund retter borgmestrene i København, Aarhus og Odense nu henvendelse til statsminister Lars Løkke Rasmussen og justitsminister Søren Pape Poulsen med et forslag om at etablere et Råd for Bandebekæmpelse. Det nye råd skal styrke samarbejdet på tværs af ministerier, kommuner, udvalgte faggrupper, NGO’er, boligorganisationer samt politiet, Kriminalforsorgen og SKAT.

 

Rådet skal sikre et vedvarende og massivt pres på banderne og alle deres aktiviteter. Det skal blandt andet ske gennem udveksling af viden aktørerne imellem og mere systematisk brug af den såkaldte Al Capone-metode, hvor kommunale myndigheder som fast element skal indtænkes.

 

”Vi skal presse banderne 24 timer i døgnet. Ved for eksempel at få flere kommuner mere involveret i indsatsen rettet mod bandemedlemmernes økonomiske forhold, Al Capone-indsatsen, kan vi mere effektivt undersøge medlemmerne i den mindste detalje. På den måde sætter vi hårdere ind over for socialt bedrageri, leasing af biler og skattesnyd”, siger Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus.

 

Overborgmesteren og de to borgmestre understreger, at de er tilfredse med den Bandepakke III som et flertal på Christiansborg vedtog tidligere på året. De peger derfor på, at deres udspil skal ses som et vigtigt supplement til den del af bandepakken, der sigter mod øget koordinering.

 

”Vi har set en uhyggelig eskalering i bandeskyderier hen over sommer. Det skal stoppes. Banderne skal ikke have lov til at dominere i vores byer. Bandepakken rummer gode værktøjer – og de skal bruges bedst muligt. Det skal sikres gennem et tæt samarbejde mellem staten, de kommuner, som er hårdest ramt, og de folk, som til hverdag arbejder med at sætte en stopper for bandekriminaliteten”, siger Frank Jensen, overborgmester i København.

 

Overborgmesteren og de to borgmestre vil supplere med at invitere flere aktører ind i det koordinerende samarbejde. Det gælder blandt andet kommunerne som med bandepakken fremover får en mere aktiv rolle i kampen mod bander. Derudover ser de gerne, at BL – Danmarks Almene Boliger, udvalgte faggrupper, politiet, Kriminalforsorgen og SKAT samt udvalgte NGO’er inviteres ind i det nye Råd for Bandebekæmpelse, fordi disse aktører alle har medlemmer og ansatte, der via deres arbejde er tæt på bandeproblemerne, og derfor også har værdifuld viden om, hvad der virker i kampen mod banderne.

 

”Vi skal presse banderne dag og nat – også i perioder, hvor der er mere stille om banderne. Fordi det ofte er her, at de styrker deres illegale forretning og tjener penge. Skal det lykkedes, skal vi have mere koordinering af forebyggelses-indsatser, kampen mod økonomiske kriminalitet, beskyttelse af vidner og politiarbejde. Det skal det nye råd være omdrejningspunkt for. Dét er også en selvstændig pointe, at vi på den måde trækker på en bredere vifte af gode kræfter i vores demokratiske samfund for at komme banders perverterede parallelsamfund til livs”, siger Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense.

 

Overborgmesteren og de to borgmestre sender derfor en opfordring til regeringen om at etablere et nyt Råd for Bandebekæmpelse. De understreger dog, at såvel rådets formål såvel som deltagerkredsen kan justeres med henblik på at skabe den mest hårdtslående enhed.

Link til denne side

Nyheder

 • 19.10.2017

  International jobmesse på Rådhuset

  I år afholdes International Company Day tirsdag den 24. oktober kl. 13-15 i Rådhushallen.
 • 17.10.2017

  Nørreportkrydset lukker i 28 timer

  Et af Aarhus’ trafikale knudepunkter bliver lukket i 28 timer i weekenden, når der skal lægges nyt asfalt i Nørreportkrydset.
 • 16.10.2017

  Livsglæden får vinger på Plejehjemmet Skæring

  Et brevdueslag med brevdueunger indsamlet fra hele landet skal bringe mere liv til Plejehjemmet Skæring til stor glæde for beboerne – ikke mindst den gamle brevdueentusiast Jens Laursen, der bor på plejehjemmet.
 • 13.10.2017

  Erhvervslejemål bliver til ungdomsboliger i Aarhus N

  115 bæredygtige ungdomsboliger opført af Boligkontoret Århus er på vej på Katrinebjerg. Yderligere 131 almene familie- og ungdomsboliger venter forude.
 • 12.10.2017

  Gratis parkering i Navitas i uge 42

  Mange vil tilsyneladende hellere køre rundt i Latinerkvarteret den halve formiddag for at finde en parkeringsplads i gadeplan i stedet for at benytte en af de 450 offentlige parkeringspladser i Navitas. En kampagne med gratis parkering skal få aarhusianernes øjne op for det lettilgængelige parkeringsanlæg lige midt i Aarhus.
 • 12.10.2017

  Sæt dig på kunsten i Generationernes Hus

  Et meget stort kunstværk udformet i træ bliver en del af inventaret i Generationernes Hus på Aarhus Ø. Billedkunstner Jesper Rasmussen skal skabe værket, som vil kunne bruges og ses af alle i huset.
 • 12.10.2017

  Forsvarsgeneral hædres med plads

  John Stampe, som har rekorden for flest spillede kampe for AGF, får pladsen for enden af Stadion Allé opkaldt efter sig.
 • 12.10.2017

  Styrket indsats for sikre skoleveje

  17,5 millioner kroner skal de kommende tre år bruges til at optimere sikkerheden på aarhusianske skoleveje. Målet er bl.a. at motivere endnu flere børn til at cykle eller gå i skole.
 
 

Opdateret: 11.8.2017

Afdeling: Borgmesterens Afdeling

Send kommentar: Kommunikation

Telefon: 89 40 20 00

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Det sker i Aarhus 2017

Aarhus og Region Midtjylland
er Europæisk Kulturhovedstad.
Kom og vær med!

Se vores aktiviteter