Gå til sidens indhold
19.12.2017

Udviklingen af Lisbjerg tager fart

Blot ni kilometer fra centrum af Aarhus ligger Lisbjerg med storslåede udsigter over by, bugt og bakkelandskab.

Fra landsby til en større, mangfoldig by. Sådan lyder fremtidsudsigten for Lisbjerg nord for Aarhus, som i løbet af de kommende årtier bliver til en tæt og urban by med ca. 25.000 indbyggere. Nye, levende byområder skal smelte sammen med den eksisterende landsby, så Lisbjerg fremover bliver en mangfoldig by på størrelse med Svendborg. Magistraten behandlede mandag forslaget til en udviklingsplan for Lisbjerg.

Kristian Würtz, rådmand for Teknik og Miljø, har store forventninger til fremtidens Lisbjerg.

”Lisbjerg spiller en central rolle, når det handler om at skabe plads til flere indbyggere, flere virksomheder og flere institutioner. Vi vil skabe en bæredygtig by, som i fremtiden kan tilbyde det bedste af landsbyens fællesskaber, familieboligens privathed og midtbyens mangfoldighed,” siger han.

 

En del af Aarhus midt i landskabet

Når det netop er Lisbjerg, der er udpeget som et af byens store byudviklingsområder, skyldes det bl.a. placeringen med mindre end et kvarters kørsel til midtbyen med den nye letbane og under 10 kilometer til midtbyen ad den nye supercykelsti. Dertil kommer, at der fra Lisbjerg er direkte adgang til det østjyske motorvejsnet.

I forslaget til en ny udviklingsplan fastlægges hele byudviklingsområdet og de ’spilleregler’, der skal gælde for udviklingen af Lisbjerg, herunder et stærkt øget fokus på bæredygtighed. Fordi Lisbjerg skal udvikles etapevis over de næste mange år, blev der på magi-stratsmødet også fremlagt en plan for etape 1, som med de to boligforeninger AL2Bolig og Boligforeningen Ringgårdens nye boliger samt salget af tre storparceller til privat byggeri i sommeren 2017 allerede er igangsat.

I udviklingsplanen bliver der udpeget en række åbningstræk, som skal sætte gang i udviklingen. Det omfatter bl.a. et forskønnelsesprojekt for Randersvej, etablering af stiforbindelse til nabolandsbyerne og en ny vej til forbrændingsanlægget, så den tunge trafik ikke længere skal ad Randersvej gennem Lisbjerg.

Der bliver også lagt op til et tæt samarbejde med Lisbjerg Fællesråd og andre aktive foreninger/aktører i området blandt andet omkring design af de kommende pladser, byrum og parker.

Udviklingsplanen for Lisbjerg forventes til behandling i byrådet i begyndelsen af det nye år, inden den bliver sendt i offentlig høring.

 

Lisbjerg i tal

• Det samlede boligareal for Lisbjerg udgør ca. 1 mio. m² svarende til 140 fodboldbaner, der vil skulle rumme op til 25.000 nye indbyggere. Med en udviklingsperiode på forventeligt op til 65 år svarer det til gennemsnitligt ca. 400 nye indbyggere pr. år, hvilket igen svarer til en årlig tilvækst i boligareal på gennemsnitligt ca. 16.000 m². Dertil kommer et erhvervsområde på mere end 250.000 m², der udbygges sideløbende.

 

Baggrund

• Byudviklingsprojektet ”Den nye by i Lisbjerg” blev iværksat i starten af nullerne med henblik på at sikre den fremtidige udvikling og kapacitet i forhold til boliger og erhverv nord for Aarhus.

 

• I 2002 dannede projektet baggrund for en byplanidé-konkurrence, og vinderforslaget blev efter en længere bearbejdning fulgt op af et egentligt kommuneplantillæg i 2009.
 
• Som følge af de ændrede samfundsmæssige vilkår besluttede Byrådet i 2015 at gentænke udviklingsplanerne for Lisbjerg. Nærværende udviklingsplan for området erstatter den tidligere planlægning for Lisbjerg. Udviklingsplanen udfoldes i løbet af de næste mange år i detailplanlægning af området.

 

• Det styrende princip i udbygningen af Lisbjerg er, at der skal bygges en tæt og urban by, hvor bebyggelsen i området signalerer by, bymidte, tæthed og mangfoldighed. En levende by, der kombinerer det bedste fra landsbyens fællesskaber med det bedste fra storbyen fyldt med byliv og intime byrum, tætte boligbebyggelser, detailhandel og spændende specialbutikker, en levende bymidte, attraktive erhvervsområder, kultur- og fritidsaktiviteter og ikke mindst aktive og engagerede borgere. Og samtidig en by, hvor der er nem adgang til naturen og de mange nærtliggende grønne, rekreative områder i form af blandt andet Lisbjerg Skov, Egå Engsø og Kasted Mose

Link til denne side

Nyheder

 • 20.04.2018

  Lyd lærer publikum om demens

  Fra 1. maj åbner ny lydinstallation i Aarhus, som inddrager publikum i oplevelsen af at have demens. Installationen er skabt af Teater Fluks og en del af deres roste forestilling CTRL+ALT+DEMENS, støttet af Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.
 • 19.04.2018

  Har du overvejet at blive frivillig?

  Og vil du være med til at skabe glæde og socialt samvær hos mennesker med psykiske eller fysiske handicap? Så kan du høre mere om at være frivillig til vores FrivilligJobbørs. Det sker den 25. april 2018 om eftermiddagen på DOKK1 – og er et led i Frivillig-hovedstadsåret.
 • 19.04.2018

  60-årige laver mad og spiser sammen

  Selvom du ikke kan svinge gryder og potter kan du deltage i madlavning og lave et fællesskab med andre 60+ i Aarhus. FOF er gået sammen med Aarhus Kommunes initiativ GENLYD.
 • 18.04.2018

  Faglærte skal få flere unge i erhvervsuddannelse

  En ny samarbejdsaftale mellem LO Aarhus og Børn og Unge, Aarhus Kommune, skal få flere folkeskoleelever til at vælge en erhvervsrettet ungdomsuddannelse og senere en erhvervsuddannelse.
 • 18.04.2018

  ARos Danmarks første demensvenlige kunstmuseum

  I et tæt samarbejde mellem Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg, Alzheimerforeningen og ARoS har en række medarbejdere fra museet gennemgået et kursus, hvor de er blevet klædt på med viden og fået konkrete værktøjer til at hjælpe mennesker med demens i forskellige situationer. Det betyder, at ARoS nu er Danmarks første demensvenlige kunstmuseum.
 • 17.04.2018

  Fiasko for udligningsreform koster Aarhus dyrt

  Borgmester Jacob Bundsgaards kommentar til, at regeringen den 17. april har opgivet at gennemføre en udligningsreform.
 • 17.04.2018

  Lad os skabe en bedre by for LGBT-personer

  Aarhus Byråd skal beslutte, om der skal tages skridt til at etablere et LGBT-hus med blandt andet sundhedsinformation og aktiviteter.
 • 13.04.2018

  Ungebyråd i charmeoffensiv på Aarhus-skoler

  Børne- og ungebyrådet i Aarhus sender i den kommende uge for første gang en flok engagerede ungdomspolitikere på forårs-charmeoffensiv på en række aarhusianske folkeskoler.
 
 

Opdateret: 21.12.2017

Afdeling: Borgmesterens Afdeling

Send kommentar: Kommunikation

Telefon: 89 40 20 00

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code