Gå til sidens indhold
05.07.2017

Aarhus-kompetencer skal bruges

Udenrigsministeriet har udpeget Aarhus Kommune som ansvarlig for to myndighedssamarbejder i Sydafrika og Indien. Her skal kommunen i samarbejde med de lokale sætte fokus på bæredygtig byudvikling og vandproblemer

Både i Indien og Sydafrika er der hårdt brug for hjælp til at udvikle bæredygtige løsninger. I byen Udaipur og i delstaten Gujarat i Indien er der fokus på vandplanlægning til sikring af tilstrækkelig drikkevandsforsyning, bæredygtig og effektiv spildevandshåndtering og en god vandkvalitet i søer. I Tshwane i Sydafrika har man store udfordringer i forhold til byplanlægning og byudvikling. Nu indgår Aarhus Kommune i et samarbejde med Udenrigsministeriet, ambassaderne og de lokale myndigheder om at udvikle løsninger, der bidrager til at få udviklingen sendt i den rigtige retning.

 

 

”I Aarhus har vi udviklet nogle smarte og bæredygtige løsninger inden for eksempelvis byudvikling og vandområdet, som vi også tror kan bruges i Indien og Sydafrika. Og derfor har vi valgt at følge opfordringen fra Udenrigsministeriet om at indgå i myndighedssamarbejderne med Udaipur og Tshwane”, siger borgmester Jacob Bundsgaard.

 

 

Myndighedssamarbejderne skal både afhjælpe nogle af de miljømæssige udfordringer, der følger med væksten og globaliseringen, og samtidig styrke eksportmulighederne for danske virksomheder.

 

Stærke kompetencer

Begge projekter er placeret i Magistratsafdelingen Teknik og Miljø. Udenrigsministeriet dækker de udgifter, som Aarhus Kommune har i forbindelse med projekterne.

 

 

”I Aarhus Kommune har vi dygtige medarbejdere og gode erfaringer indenfor eksempelvis spildevandsrensning, vandforsyning og håndtering af forurenede søer. Derfor vil vi naturligvis gerne være med til at sikre nødvendige forbedringer og understøtte en spændende udvikling i lande, der kan drage nytte af vor viden og ekspertise,” siger rådmand i Teknik og Miljø, Kristian Würtz.

 

 

 

 

Kort om projektet i Indien:

Aarhus Kommunes myndighedssamarbejde med Udaipur og Gujarat i Indien sker i samarbejde med Aarhus Vand A/S, Udenrigsministeriet og ambassaden i Delhi samt naturligvis de indiske myndigheder og interessenter.

 

 

Arbejdet er netop startet med et forprojekt, som fra foråret 2018 danner grundlaget for den egentlige indsats, som kører i cirka tre år.

 

Indien har igangsat et ambitiøst Smart City-projekt, der omfatter 100 indiske byer og store investeringer, der skal bane vejen for en massiv urbanisering med en fordobling af indbyggertallet i byerne med 400 mio. indbyggere i 2040. De indiske myndigheder ønsker sparring til planlægning og løsninger i forhold til spildevandsrensning, vandforsyning og forurening af søer.

 

Kort om projektet i Sydafrika:

Myndighedsamarbejdet i Tshwane (tidl. Pretoria) i Sydafrika fokuserer på byplanlægning og byudvikling i samarbejde med Tshwane Kommune. Byen lider, som flere andre byer i Sydafrika, under apartheidtidens forfejlede byplanlægning. Især er det et stort problem, at store befolkningsgrupper bor i townships langt fra arbejdspladserne i og omkring byens centrum. Samtidig er der massiv befolkningsvækst med tilflytning til byen fra landområderne, og byen har derfor store udfordringer i forhold til at skaffe boliger, arbejdspladser og offentlig service til alle.

 

Også her startes med et grundlæggende forprojekt inden det endelig tre-årige myndighedssamarbejde sættes i gang. En delegation har netop været i Sydafrika for blandt andet at understøtte den nødvendige, lokale netværksopbygning.

Link til denne side

Nyheder

 • 20.04.2018

  Lyd lærer publikum om demens

  Fra 1. maj åbner ny lydinstallation i Aarhus, som inddrager publikum i oplevelsen af at have demens. Installationen er skabt af Teater Fluks og en del af deres roste forestilling CTRL+ALT+DEMENS, støttet af Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.
 • 19.04.2018

  Har du overvejet at blive frivillig?

  Og vil du være med til at skabe glæde og socialt samvær hos mennesker med psykiske eller fysiske handicap? Så kan du høre mere om at være frivillig til vores FrivilligJobbørs. Det sker den 25. april 2018 om eftermiddagen på DOKK1 – og er et led i Frivillig-hovedstadsåret.
 • 19.04.2018

  60-årige laver mad og spiser sammen

  Selvom du ikke kan svinge gryder og potter kan du deltage i madlavning og lave et fællesskab med andre 60+ i Aarhus. FOF er gået sammen med Aarhus Kommunes initiativ GENLYD.
 • 18.04.2018

  Faglærte skal få flere unge i erhvervsuddannelse

  En ny samarbejdsaftale mellem LO Aarhus og Børn og Unge, Aarhus Kommune, skal få flere folkeskoleelever til at vælge en erhvervsrettet ungdomsuddannelse og senere en erhvervsuddannelse.
 • 18.04.2018

  ARos Danmarks første demensvenlige kunstmuseum

  I et tæt samarbejde mellem Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg, Alzheimerforeningen og ARoS har en række medarbejdere fra museet gennemgået et kursus, hvor de er blevet klædt på med viden og fået konkrete værktøjer til at hjælpe mennesker med demens i forskellige situationer. Det betyder, at ARoS nu er Danmarks første demensvenlige kunstmuseum.
 • 17.04.2018

  Fiasko for udligningsreform koster Aarhus dyrt

  Borgmester Jacob Bundsgaards kommentar til, at regeringen den 17. april har opgivet at gennemføre en udligningsreform.
 • 17.04.2018

  Lad os skabe en bedre by for LGBT-personer

  Aarhus Byråd skal beslutte, om der skal tages skridt til at etablere et LGBT-hus med blandt andet sundhedsinformation og aktiviteter.
 • 13.04.2018

  Ungebyråd i charmeoffensiv på Aarhus-skoler

  Børne- og ungebyrådet i Aarhus sender i den kommende uge for første gang en flok engagerede ungdomspolitikere på forårs-charmeoffensiv på en række aarhusianske folkeskoler.
 
 

Opdateret: 05.7.2017

Afdeling: Borgmesterens Afdeling

Send kommentar: Kommunikation

Telefon: 89 40 20 00

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code