Gå til sidens indhold
15.05.2017

Pindsvin stikker til livsglæden hos ældre

Beboerne på plejehjem i Aarhus får et stort ønske opfyldt, når der bliver sat pindsvin ud på de grønne arealer til glæde for beboerne, men også til glæde for nabo-daginstitutionens børn.

De er så søde, de stikker og er forbundet med grønt græs, vandskål og sommer: Pindsvinene kommer! Beboerne på Plejehjemmet Solbjerg ved Aarhus får på onsdag deres ønske opfyldt, når fire pindsvin bliver sat ud på de grønne arealer.

 

Oplevelsesmedarbejdere i Sundhed og Omsorg har lavet aftalen med den frivillige forening Pindsvinenes Venner, som leverer pindsvin til i alt ni plejehjem.

 

- Beboerne på plejehjem skal have mulighed for oplevelser og aktiviteter i deres liv. Det kan let blive kedeligt og ensomt, og der får oplevelsesmedarbejderne sammen med medarbejderne virkelig skabt nogle konkrete tiltag ud fra beboernes ønsker. Udover at plejehjemmene kan holde marsvin eller pungrotter indendørs som kæledyr, så er det naturlige dyreliv bare til at blive glad af, siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg.

 

Plejehjemmet Solbjerg har daginstitutionen Kærgården som naboer, og børnene er også spændte og deltager, når pindsvinene bliver sat ud. Håbet er, at pindsvinene kan være med til at skabe et bånd mellem børn og ældre, hvor de i pasningen får en fælles interesse og et fælles ansvar.

 

I hi vinteren over

Pindsvinenes Venner har haft de fire pindsvin i hi vinteren over, og de er nu klar til at komme ud i lokalområdet:

 

- Det er første gang, vi har lavet en aftale i denne målestok. Det er rigtig dejligt for pindsvinene, for plejehjemmene har ofte grønne områder, og det skaber samtidig en oplevelse for de ældre, siger Kenneth Jensen, plejer og frivillig, Pindsvinenes Venner.

 

- Pindsvinene er tre unger fra sidste år og én er to-tre år gammel. De kan i bedste fald blive 15 år gamle, men i naturen bliver de fire-fem år. Pindsvinene er lokalkendte, for de må kun sættes ud i det område, hvor de er blevet fundet af hensyn til ikke at sprede bakterier, siger Kenneth Jensen.

 

Plejehjem i Kolt, Tranbjerg og Rosenvang har også fået pindsvin i sidste uge og i alt er der givet 32 pindsvin til de aarhusianske plejehjem. Det vigtigste krav til plejehjemmene er, at de giver pindsvinene noget natur og at pindsvinene får rent vand, og i starten bliver støttet med lidt foder. Pindsvinene er ønsket af beboerne på alle de godkendte plejehjem, der glæder sig til kontinuerligt liv i haverne.

 

Oplevelsesmedarbejdere har skabt projektet Plant Liv, som er en del af Sundhed og Omsorg. Projektets fokus er at fremme livsglæden på plejehjemmene i Aarhus igennem involvering og samskabelse ud fra beboernes egne drømme og ønsker. Ønskerne er mangfoldige – alt fra kaniner, gynger, kulørte fuglekasser og stjernekikkerter til samarbejder med børn om at dyrke grøntsager og duftende krydderurter i højbede er blevet til virkelighed for beboerne.

Link til denne side

Nyheder

 • 24.04.2018

  Aarhus-model med psykologsamtaler bredes ud

  Mistrivsel blandt ældre kan blive hjulpet af en række samtaler med psykolog, og livskvaliteten stiger markant, viser erfaringer fra Aarhus. Nu bredes det ud til andre kommuner.
 • 24.04.2018

  Premiere: Åben fritidsklub i hele Aarhus

  Onsdag den 25. april fra kl. 15-18 slår fritidsklubberne i Aarhus Kommune dørene op til et stort åbent hus-arrangement.
 • 23.04.2018

  Holme Skole indvier årets skoleolympiske by

  Elever og paralympisk-medaljevinder Daniel Wagner løber Skole OL-faklen ind til åbningen af den olympiske by på Holme Skole og gør klar til 12.000 deltagere i juni. Alle er velkomne til åbningen på torsdag.
 • 23.04.2018

  Brems for gult

  Alt for mange aarhusianere kender ikke færdselsloven, eller vælger
  at ignorere den, når de kører over for gult lys. Men manglende respekt
  for det gule lys skaber farlige situationer i trafikken og
  problemer for fremkommeligheden - ikke mindst i de kryds, som Letbanen kører igennem.
 • 23.04.2018

  Udkast til rammerne for Classic Race i høring

  Teknik og Miljø har nu udarbejdet et udkast til hvilke vilkår, Classic Race kan afholdes under. Udkastet sendes i høring hos naboerne mandag den 23. april.
 • 20.04.2018

  Lyd lærer publikum om demens

  Fra 1. maj åbner ny lydinstallation i Aarhus, som inddrager publikum i oplevelsen af at have demens. Installationen er skabt af Teater Fluks og en del af deres roste forestilling CTRL+ALT+DEMENS, støttet af Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.
 • 19.04.2018

  Har du overvejet at blive frivillig?

  Og vil du være med til at skabe glæde og socialt samvær hos mennesker med psykiske eller fysiske handicap? Så kan du høre mere om at være frivillig til vores FrivilligJobbørs. Det sker den 25. april 2018 om eftermiddagen på DOKK1 – og er et led i Frivillig-hovedstadsåret.
 • 19.04.2018

  60-årige laver mad og spiser sammen

  Selvom du ikke kan svinge gryder og potter kan du deltage i madlavning og lave et fællesskab med andre 60+ i Aarhus. FOF er gået sammen med Aarhus Kommunes initiativ GENLYD.
 
 

Opdateret: 15.5.2017

Afdeling: Borgmesterens Afdeling

Send kommentar: Kommunikation

Telefon: 89 40 20 00

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code