Gå til sidens indhold

Aarhus Rådhus Klokkespil

Klokkekoncerter fra Aarhus Rådhus - læs her om klokkernes historie og se programmerne for klokkekoncerter

Rådhusklokkerne på Aarhus Rådhus gennemgik i 2017 en modernisering, og der er ansat en klokkenist til betjening af klokkespillet. Der afholdes klokkekoncerter cirka en gang om måneden. Programmerne for koncerterne kan, en uges tid inden koncerten, ses på siden her.

 

Klokkernes historie

Da Arne Jacobsen og Erik Møller tegnede Aarhus Rådhus, var det i første omgang uden tårn og klokker. Arkitekturen i 1930’erne var meget minimalistisk og med fokus på rene linjer.

 

Politikere og borgere ønskede dog en mere pompøs bygning og foretrak et hævet tag frem for et fladt, men vigtigst var dog et tårn, som skulle udgøre byens vartegn. Taget blev hævet og det 60 meter høje tårn kom således til efter et politisk og folkeligt pres.

 

Rejsegildet blev afholdt i december 1939. Samme vinter blev den hårdeste vinter i mands minde, og det stoppede stort set byggeriet indtil april måned. D. 9. april 1940 kom meddelelsen om, at den tyske værnemagt havde besat Danmark. Alle bestemte sig dog til at arbejde målrettet på at gøre Rådhuset færdigt som planlagt og til planlagt tid. Besættelsen betød dog mangel på materialer og problemer med transport.

 

I 1940 besluttede byens borgerskab, at man i forbindelse med byens 500 års jubilæum som købstad året efter, ville samle ind til et klokkespil til det nye rådhus. Ved en indsamling gav over 6.000 borgere deres genstande af kobber, tin, bly eller messing til indsamlingen. I alt indsamledes ca. 10 tons metal. Arbejdet med klokkerne kunne dog ikke sættes i gang på grund af forbud på omsmeltning af metaller. Alle genstande blev derfor opmagasineret i rådhusets kælder. I 1943 var metalmanglen i landet imidlertid så stor, at frem for at få metallet beslaglagt af besættelsesmagten valgte man at give det til Aarhus Belysningsvæsen. Til gengæld forpligtede de sig til efter krigens afslutning at levere et parti kobber af samme kvantum og desuden yde et passende bidrag til klokkespillet.

 

I august 1948 kunne klokkespillet indvies ved en folkefest. Samme år var Morten Børups vårvise ”In vernalis temporis” valgt til byens kendingsmelodi og den blev både sunget og spillet ved indvielsen.

 

Klokkerne er gennem årene forfaldet mere og mere. De har længe ikke kunnet spille kendingsmelodien, ligesom det har krævet jævnlige besøg af teknikere for at kunne holde kvarter- og timeslag kørende. I januar 2015 ødelagde en storm det tag, som hænger over klokkerne. Tårnets stålskelet var i forvejen alvorligt plaget af rust og da taget alligevel skulle skiftes, besluttede man samtidig at renovere klokkespillet.

 

Alle klokkerne har været hejst ned fra tårnet for at blive renoveret eller i bedste fald blot stemt. De er derefter, sammen med seks nye klokker, alle hejst op igen ved hjælp af en kæmpekran. Der hænger nu i alt 48 klokker i Rådhustårnet, hvor den mindste klokke C5 vejer 8 kg og den største klokke C1 vejer 2.240 kg. Kun tre klokkespil i landet (Helligåndskirken i København, Vor Frelsers Kirke i København og nu Aarhus Rådhus) kan spille den dybe tone C1, men klokken i Aarhus Rådhus er den tungeste af de tre. 

Klokkekoncerter

Foråret 2018:

Fredag d. 5. januar        Nytårskoncert

Torsdag d. 1. februar      Vinterkoncert

Fredag d. 2. marts

Torsdag d. 22. marts      Optakt til Påsken

Torsdag d. 12. april

Torsdag d. 3. maj

Fredag d. 25. maj           Elevkoncert

Fredag d. 15. juni           Valdemarsdag

Kontakt

Peter Langberg

Klokkenist

Vestergade 19

6240 Løgumkloster

Mobil: 53306371

E-mail: 

 
 
 

Opdateret: 25.1.2018

Afdeling: Teknik og Miljø

Send kommentar: Center for Administration og Ejendomme

Telefon: 89 40 20 00

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code