Gå til hovedindhold

Tidslinje

Helhedsplanlægningen for Tangkrogen har været i gang siden 2014. Få det fulde overblik over forløbet frem til i dag og se, hvad der sker de kommende år.

  • Læs op

Indhold

    Da Aarhus Byråd i 2014 satte gang i en helhedsplanlægning for Tangkrogen var intention at udnytte arealerne i området bedre. Det er stadig intentionen i dag, men helhedsplanlægningen har ændret sig adskillige gange undervejs på baggrund af borgerinddragelse og høringer.

    Det er forventningen, at miljøkonsekvensvurderingen og lokalplanerne for de to forslag bliver politisk behandlet i løbet af 2024.

    Efterfølgende skal planerne i offentlig høring, inden den endelige politiske beslutning om Helhedsplan Tangkrogen herunder placeringen af Aarhus ReWater.

    Afgørelser fra Miljø- og Fødevareklagenævnet indenfor EU’s vandrammedirektiv gør, at der er behov for yderligere undersøgelser af vandmiljøet, inden miljøkonsekvensvurderingerne kan laves færdige. Det gør, at helhedsplanen for Tangkrogen bliver forsinket.

    Aarhus Byråd beslutter at udvide Aarhus Havn. Det får betydning for miljøkonsekvensvurderingen for helhedsplanen for Tangkrogen.

    Læs byrådsbeslutningen her

    Plan-afdelingen ved Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, holdt oplæg om helhedstanken i projektet, projektets historik, projektets miljøkonsekvenser og den visuelle påvirkning.

    Aarhus Vand præsenterede de to forslag; hovedforslaget og alternativ 2, der kommer med to forskellige placeringer af lystbådehavnen og det nye, højtavancerede rense- og ressourceanlæg.

    Se de to forslag her

    Sport og Fritid, Aarhus Kommune, holdt oplæg om udvidelsen af Marselisborg Lystbådehavn jf. de to forslag.

    Følgegruppen består af fællesråd, organisationer, foreninger og privatpersoner, der på forskellige vis interesserer sig særligt for projektet. Følgegruppen mødes løbende med Aarhus Kommune for at sparre om blandt andet de kommende dialogindsatser.

    På dette følgegruppemøde var der bl.a. oplæg af Aarhus Vand om Aarhus ReWater og af Sport og Fritid, Aarhus Kommune, om udvidelsen af Marselisborg Lystbådehavn. 

    Debatoplæggene ’Helhedsplan for Tangkrogen’ og ’Hovedledninger til spildevand’ bliver sendt i forudgående høring. Der bliver indgivet 15 høringssvar til helhedsplanen for Tangkrogen og to høringssvar til oplægget om hovedledninger til spildevand.

    Læs debatoplægget 'Helhedsplan for Tangkrogen' her

    Læs debatoplægget 'Hovedledninger til spildevand' her

    Der bliver udarbejdet miljøkonsekvensvurderinger for begge forslag inden for en lang række emner:

    • Landskabelige og visuelle forhold
    • Støj og vibrationer
    • Trafik
    • Befolkning og sundhed
    • Luft
    • Klima
    • Badevandskvalitet
    • Biodiversitet på land
    • Vandkvalitet, herunder udledningstilladelse
    • Natura 2000
    • Biodiversitet i Aarhus Bugten
    • Biodiversitet i vandløb

    Aarhus Kommune har myndighedsansvaret for projekter på landjorden, mens Kystdirektoratet har myndighedsansvaret for projekter i havet. Miljøkonsekvensvurderinger bliver udarbejdet af bygherre. De bliver checket og godkendt af myndighederne.

    Der bliver derudover udarbejdet lokalplaner og kommuneplantillæg for begge forslag. Lokalplanerne er byggeretsgivende.

    På baggrund af 204 høringssvar beslutter byrådet, at der skal arbejdes videre med hovedforslaget og alternativ 2. De to forslag skal behandles ligeligt.

    Se de forslag til helhedsplanen for Tangkrogen her

    Byrådet beslutter, at der skal gennemføres en supplerende høring med afsæt i de høringssvar, der foreslog, at Tangkrogen ikke bliver udvidet ud i Aarhusbugten, og at renseanlægget bliver placeret på enten Aarhus Havns arealer eller i Aarhusbugten udenfor stenkastning ved Østhavnen. Byrådet beslutter, at der skal arbejdes videre med tre forslag:

    Hovedforslaget, som er en tilpasset version af den oprindelige skitse men uden udvidelse af Tangkrogen. Renseanlægget er placeret nordøst for den eksisterende lystbådehavn, Tangkrogen ændres kun marginalt, og lystbådehavnen bliver udvidet med cirka 330 nye bådpladser med mulighed for en fremtidig udvidelse af havnebassinet.

    Hovedforslag

    Alternativ 1, hvor renseanlægget er placeret på eksisterende havnearealer under Aarhus Havn. Alternativ 1 er udarbejdet med baggrund i høringssvar.

    Alternativ 2, hvor renseanlægget er placeret på nyt areal i Aarhusbugten udenfor stenkastningen øst for den eksisterende havn, og hvor lystbådehavnen bliver udvidet med cirka 500 nye bådpladser. Alternativ 2 er udarbejdet med baggrund i høringssvar. Den røde streg på illustrationen markerer den ansøgte udvidelse af Aarhus Havn.

    Alternativ 2

    64 høringssvar og underskriftsindsamling med 11.799 underskrifter kritiserer planen om at udvide Tangkrogsområdet ved at inddrage dele af Aarhus Bugt.

    Debatoplægget ’Helhedsplanlægning for Tangkrogsområdet’ bliver sendt i forudgående høring. Oplægget lægger op til, at en stor del af Aarhusbugten inddrages til udbygning af eventområde, lystbådehavn og renseanlæg.

    Se debatoplægget her

    Den første skitse for et nyt tangkrogsområde bliver sendt i høring i marts. Der kommer 13 høringssvar. En del af dem peger på, at området er for småt til at opfylde alle visioner på en tidsfredsstillende måde. I november vedtager byrådet, at der skal arbejdes videre med helhedsplanen, at der afsættes 12 hektar til et nyt renseanlæg, at der sigtes mod en udvidelse af lystbådehavnen med op til 500 bådpladser, og at der skal inddrages yderligere arealer af bugten, så der opnås en mere komplet løsning.

    Se den første skitse for det nye tangkrogsområde her

    Der er over tid opstået et behov for mere kapacitet på de eksisterende renseanlæg i den sydlige del af Aarhus Kommune. Derfor igangsætter Aarhus Byråd en helhedsplan for Tangkrogen og området omkring med henblik på at finde én samlet løsning, der omfordeler arealerne og giver plads til et nyt renseanlæg, forbedrede adgangs- og parkeringsforhold samt en udvidelse af Marselisborg Lystbådehavn, der imødekommer et behov for flere bådpladser i Aarhus Kommune.

    Sidst opdateret: 29. januar 2024