Gå til hovedindhold

Udvikling af Prismet og området omkring

Prismet skal muligvis omdannes. I den forbindelse kigger vi på et samlet projekt for hele området mellem Viborgvej, Silkeborgvej og Herningvej.

  • Læs op

Indhold

    Ved siden af Prismet ligger den røde sidebygning, en tankstation og et større parkeringsanlæg. Området har potentiale til at blive en mere integreret del af den omkringliggende by og udvikling, og derfor ser vi på hele området med henblik på at omdanne det til et nyt bykvarter med en blanding af boliger og erhverv. Det vil ske ved at etablere en karrébebyggelse langs de omkringliggende veje og samtidige omdanne stueetagen eller hele Prismet, så det i højere grad inviterer aarhusianerne ind.

    Projektet er stadig i en afklarende fase, og derfor arbejder vi med to scenarier for området. I begge scenarier etableres en karrébebyggelse, og der arbejdes med en aktiv stueetage til gavn for området.

    Scenarie 1  - Prismet udvides og ændrer facadeudtryk

    Prismet ombygges, så mest muligt af højhusbygningen bevares, herunder råhuset med etagedæk, elevatorkerner, pæle osv. og så udbygges konstruktionen i bredden og højden. Udbygningen gør huset mere effektivt og fleksibelt, så det kan rumme flere medarbejdere pr. kvadratmeter, end det kan i dag. Samtidig vil en udbygning give tårnet en ny facade, som har potentiale til at ændre tårnets udtryk markant.

    Scenarie 2 – Prismet bevarer sin nuværende form og facade

    I dette scenarie bliver Prismet ikke ombygget, og tårnet vil blive bevaret, som det er, men med en udskiftning af glasfacaden til nye glaspartier med et udseende, der svarer til bygningens udtryk i dag.

    Status: Hvad er næste skridt?

    Vi har senest haft møde med fællesråd og naboer fra Herningvej, Skernvej og Ringkøbingvej den 7. marts 2024, hvor projektets nuværende form blev præsenteret.

    Vi forventer at gå i gang med at udarbejde et forslag til en lokalplan efter sommerferien. 

    Vi opdaterer siden løbende, når der kommer inddragelses aktiviteter.  

    Spørgsmål og svar

    Vi er i afklaringsfasen. Vi forventer at kunne gå i gang med at udarbejde et forslag til en lokalplan efter sommerferien. Når vi har et lokalplansforslag, skal det politisk behandling og i en offentlig høring, hvor du kan sende et høringssvar med dine kommentarer og holdninger.

    Da vi er i en afklaringsfase, er der forskellige muligheder for, hvordan projektet kan udvikle sig. Afklaringen har til formål at afdække hvilket af scenarierne vil give det bedste projekt.

    Det præcise boligantal er ikke fastlagt, men forventningen er, at der kan etableres ca. 350 boliger i karréen.

    Selve Prismet er i dag 19 etager og 63 meter. En omdannelse forventes at kunne tilføre ca. 6 etager, så bebyggelsen samlet vil blive 25 etager og 96 meter. 

    En del af gårdrummet vil være offentligt tilgængeligt, mens en anden del vil være mere henvendt til beboerne. 

    Den røde sidebygning og tankstationen nedrives for at give plads til karrébebyggelsen.  

    Projektet har været og er fortsat under løbende udvikling. Som projektet ser ud lige nu, er bebyggelsen på hjørnerne trukket tilbage fra Herningvej, og afstanden til den eksisterende bebyggelse på vestsiden af Herningvej varierer mellem ca. 22 og ca. 25 meter. Til sammenligning er afstanden mellem facaderne på de eksisterende bygninger på Skjernvej ca. 14 meter, og mellem facaderne på de eksisterende bygninger på Ringkøbingvej ca. 18 meter.

    Du kan se en liste over tidligere aktiviteter, hvor vi har inddraget aarhusianerne, længere nede på siden. 

    Nogle af de input aarhusianerne kom med var:

    • Områdets karakter: Området opleves meget trafikalt. Ord som funktionsløst, et ”ikke-sted”, kedeligt, virker dødt, støjende, grimt og ikke imødekommende er brugt i beskrivelserne af området. Ganske få har nævnt, at der er meget liv og grønt.
    • Ønsker til faciliteter: I workshoppen var der mulighed for at give input til, hvilke faciliterer området og bygningen kan bidrage med. Der kom mange forskellige forslag, men flest har forslået: Grønne områder, fitness/udendørs træning, hundepark, studierum, cafeer og barer og opholdssteder (borde, bænke, grønne pladser).
    • Ønsker til grønne elementer: Deltagerne har peget på: Træer, vilde blomster/bede og at grøn beplantning på bygningen vil være med til at skabe et grønnere område. Én kommenterer også, at området skal kunne noget helt specielt i forhold til de andre grønne områder, der er i nærheden.
    • Forbindelser: Ønske om at der planlægges stisystemer, smutveje, genveje og passager – særligt nævnes en forbindelse til Ceres-park og Botanisk Have samt bedre belysning på stier. Derudover ønskes der flere fodgængerovergange, og det skal være fremkommeligt både til fods og på cykel.
    • Bæredygtighed: Der bliver blandt andet sagt, at omdannelsen skal gøres ordentligt, så det ikke skal omdannes igen om 20 år. Der peges på brug af bæredygtige materialer, el-ladestandere og solcelleenergi.

    Vil du have den fulde version af alle input, kan du skrive til projektlederen. 

    Tidligere aktiviteter

    Sidst opdateret: 9. april 2024