Gå til hovedindhold

Status på Aarhus Kommunes Ukraine-indsats, april 2024

Her kan du blandt adnet læse om det aktuelle antal ukrainere i Aarhus samt hvilken indsats Aarhus Kommune gør i Ukraine, i samarbejde med andre myndigheder.

  • Læs op

Indhold

    Krigen i Ukraine

    Der er nu gået over to år siden Ruslands invasion af Ukraine. 2-årsdagen blev markeret 24. februar 2024 med arrangement på Rådhuset for de ukrainske flygtninge i Aarhus og fotoudstilling af ukrainske flygtninge i rådhushallen.

    Antal flygtninge

    I Danmark er der over 48.000 ukrainske flygtninge, som har søgt opholdstilladelse efter særloven. Udlæn-dinge- og Integrationsministeriet har visiteret 2.283 ukrainere til Aarhus Kommune. Med en stigning på 8% er Aarhus den kommune blandt 6-byerne, der har den største stigning i tilgangen af ukrainerne de seneste fire måneder.

    Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings Jobindsats (STAR) opgør det aktuelle tal, som tager højde for udrejste eller fraflyttede kommunen. Pr. 3. marts 2024 er der i Aarhus Kommune således 1.793 ukrainere med ophold efter særloven. 

    En national undersøgelse i forbindelse med 2-års dagen viste, at ca. 60% af de ukrainske flygtninge har ønske om permanent ophold i Danmark.

    Boliger

    Aarhus Kommune har siden krigen i Ukraine og vedtagelsen af særloven i marts 2022 haft ansvaret for at modtage og boligplacere ukrainere, der visiteres til Aarhus. Den midlertidige boligplacering af ukrainere er som udgangspunkt sket i ældreboliger og ungdomsboliger, hvor der har været ledig kapacitet. For at fastholde kapacitet til at huse flygtninge, overvejer Aarhus Kommune at udsætte salg og renovering af ældreboliger.

    Pr. 13. marts 2024 har i alt 155 familier fået en permanent bolig med egen lejekontrakt.

    Beskæftigelse

    I den samlede gruppe af ukrainske flygtninge i Aarhus er 52% i beskæftigelse. Det er på niveau med landet som helhed. 

    Andelen af beskæftigede i gruppen af jobparate ukrainske flygtninge i alderen 16-66 år er 73%.
    Der arbejdes på en lang række initiativer, herunder SOSU/ældreområdet, brancherettede workshops og brancherettede opkvalificeringsforløb.

    Der er pr. 11. marts 565 ukrainske flygtninge modtager hjemrejse- og selvforsørgelsesydelse (S&H-ydelse), hvoraf 325 er vurderet jobparate og 240 er vurderet aktivitetsparate. Af de 240 aktivitetsparate, er 94 borgere over 66 år. Foruden ovenstående ukrainske S&H-ydelsesmodtagere er der aktuelt 564 ukrainere, som er selvforsørgende, men fortsat i integrationsprogram.

    I Ukraine er pensionsalderen lavere end i Danmark. Aarhus Kommune modtager derfor ukrainere, som allerede er pensioneret i hjemlandet, men som nu møder krav og forventninger ift. at indgå på det danske arbejdsmarked. Alle ukrainske borgere over 50 år vil derfor fremadrettet skulle deltage i et webinar ift. kulturforståelse på det danske arbejdsmarked. 

    Skole og dagtilbud

    I medio marts 2024 er der indskrevet 22 vuggestuebørn og 82 børnehavebørn, heraf er 30 af børnene kommende skolestartere. På skoleområdet er der indskrevet 267 ukrainske elever i folkeskolerne, heraf er 60 indmeldt i SFO og 37 i klub. 

    På dagtilbudsområdet er der en opmærksomhed på familier, som enten rejser hjem eller besøger Ukraine i længere perioder, uden at der gives besked herom. Det giver forskellige udfordringer f.eks. med udgifter til fripladser, ligesom tomme pladser ikke kan besættes med børn fra venteliste.  

    Der har desuden været eksempler med ukrainske forældre, som rejser hjem og overlader deres børn til pårørende. Indmeldelse i dagtilbud kræver imidlertid en forældre med ophold i Danmark. Der kan således ikke tilbydes kommunal pasning, mens forældre er hjemrejst, medmindre barnet anbringes eller forældremyndighed overgår til pårørende.

    I forbindelse med indmeldelse i dagtilbud bliver ukrainere vejledt om udmeldelse, friplads mv. Vejledningen findes både på dansk og engelsk. Derudover er Pladsanvisning i MBU i løbende og tæt dialog med Job og Integration i MSB, som har dialogen med ukrainerne, hvor der gøres opmærksom på problemstillingerne. 

    På skoleområdet er de ukrainske modtagelsesklasser ved at blive udfaset frem mod kommende skoleår til fordel for at overgå til ordinære modtagelsesklasser. Nyankomne ukrainske børn vil fra skoleåret 2024/25 blive visiteret til de ordinære modtagelsesklasser. Flere ukrainske elever er begyndt at følge undervisningen i en almen klasse. 

    På sundhedsområdet har de ukrainske børn og unge har både trivsels- og sundhedsmæssige udfordringer i større grad, end hvad man er vant til. Det drejer sig både om konkrete sundhedsmæssige udfordringer, ligesom børnene og de unge naturligt har reaktioner på, at de er flygtet fra krig og har pårørende derhjemme. 

    Generelt opleves det, at administration og indsatser målrettet ukrainere kræver flere ressourcer end normalt.

    Sundhedstilbud

    Ifølge en særlig EU-aftale har Aarhus Universitetshospital fra juni 2022 og frem modtaget patienter fra Ukraine til behandling. Det har i første omgang været krigsofre og fra november 2022 også Ukrainske kræftpatienter. 
     
    Der har i alt været tale om 32 patienter og deres pårørende.

    Det forventes, at vi fortsat løbende vil modtage nye patienter. I samarbejde med Dansk Flygtningehjælp, Kræftens Bekæmpelse og relevante afdelinger på Skejby Sygehus har man oprettet et kursusforløb for henholdsvis kræftpatienterne og krigsofrene med henblik på at styrke deres patientforløb.

    Samarbejde med Udenrigsministeriet og KL

    KL/Komponent og Udenrigsministeriet (UM) har indgået et samarbejde om, hvordan danske kommuner, heriblandt Aarhus, København Odense og Aalborg, konkret kan bistå ukrainske kommuner med genopbygning og udvikling. Det er særligt Mykolaiv, men også Lviv og Kyiv, der er i fokus.

    Finansieringen kommer fra Ukrainefonden, som den danske regering offentliggjorde i marts 2023.

    KL/Komponent og UM har nu bevilget penge til projekter fra Aarhus Kommune inden for vandforsyning i Lviv, og der fremsendes i april ansøgning om projekt vedr. rehabilitering.

    Projekterne har fokus på at opbygge ukrainske kommuners kapacitet gennem studiebesøg til danske kommuner, træning af personale samt præsentation af teknologiske løsninger, procedurer og strategier. Sam-arbejdet omfatter ligeledes, at embedsmænd og eksperter fra de danske kommuner kan besøge deres ukrainske kolleger og gennemføre samarbejdet i Ukraine. 

    MTM og Aarhus Vand deltager i projektet vedr. vandforsyning og spildevandsrensning, mens MSO/Orto-pædisk Genoptræningscenter på Marselisborg Centeret, samt Region Midtjylland og Hammel Neurocenter deltager i projektet om rehabilitering. 

    Der er planlagt en tur til Lviv 2.– 4. april 2024 med fokus på rehabilitering af Lviv renseanlæg. På turen deltager medarbejdere fra MTM og Aarhus Vand. 

    Der arbejdes desuden på samarbejde mellem Aarhus og Lviv inden for almene boliger.

    Transport- og hjælpemidler

    Aarhus Kommune har i samarbejde med Konsulforeningen i Aarhus sendt brugte hjælpemidler (plejesenge, kørestole, rollatorer m.v.) og brugte scannere fra Region Midtjylland til hospitalet i Lviv, First Medical Union og rehabiliteringscenteret UNBROKEN. Transporterne er finansieret af private donationer til Konsulforeningen i Aarhus.

    MSO har desuden undersøgt, om 60 brugte plejesenge fra Saxild Strand kunne sendes til Ukraine, men de har desværre vist sig ikke at være i tilstrækkelig god stand. Det har også været undersøgt i MBU, om brugte skolemøbler kunne sendes til Lviv.

    I samarbejde med Konsulforeningen sendte Aarhus Kommune i 2023 også donation på 20 brugte busser til Lviv som humanitær hjælp. Der har været juridiske udfordringer med at indsætte busserne i normal rutedrift, pga. antikorruptionslovgivningen i Ukraine. Den Danske Ambassade i Kiev bistår med løsning, og Lviv har taget initiativ til at få sagen rejst i det ukrainske parlament.

    Erhverv

    I november 2023 blev holdt et erhvervs-event på Aarhus Rådhus med fokus på investerings-, eksport-, erhvervs- og støttemuligheder i Ukraine og Lviv. 

    Arrangementet blev afholdt i samarbejde med Udenrigsministeriet, Danmarks Eksport- & Investeringsfond (EIFO), Danida Sustainable Infrastructure Fund (DSIF), Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) og Nordic Environment Finance Corporation (NEFCO) samt med oplæg og deltagelse af bl.a. den ukrainske ambassadør i Danmark og den danske ambassadør i Ukraine. 

    Kultur

    I venskabsbyaftalen med Lviv indgår også kulturelt samarbejde. Der blev i juli 2023 holdt forestilling med Verdensballetten i Mindeparken til fordel for Røde Kors arbejde i Ukraine, og i maj 2024 holdes koncert i Stakladen på Aarhus Universitet med det ukrainske band Skyrabin.

    Der er desuden samarbejde mellem Stadsarkivet og Ukraine om arkivsamarbejde.

    Økonomi

    De indmeldte serviceudgifter vedr. fordrevne fra Ukraine andrager ca. 97 mio. kr. i 2023. I 2022 lå udgifterne på ca. 95 mio. kr. over de måneder, hvor vi havde ukrainere. 

    Aarhus Kommune har i forbindelse med økonomiaftalen for 2024 modtaget 54 mio. kr. fra staten vedr. 2023. Derudover har MSB modtaget 40,4 mio. kr. i grundtilskud. Nettoeffekten er derfor ca. 3 mio. kr. i underskud. 

    Byrådet vil blive forelagt en sag vedr. kompensation til afdelingerne ifm. den supplerende regnskabsindstilling.

    Sidst opdateret: 4. april 2024