Gå til sidens indhold
Kulbroen

Projektkonkurrence om udviklingen af Kulkransporet

Kulkranen i Sydhavnen har været et aktiv i udviklingen af Aarhus til en moderne storby. Gennem et halvt århundrede flyttede kranen på sin høje betonbro kul til gasværket. Nu skal Kulkransporet i funktion igen. Denne gang som dynamo i udviklingen af Sydhavnskvarteret til en ny bydel kendetegnet ved erhverv, byliv og mangfoldighed.

Aarhus Kommune udarbejder i løbet af 2017 en udviklingsplan for Sydhavnskvarteret og har igangsat konkurrencen om Kulkransporet for at sikre Sydhavnskvarteret en flyvende start i dets udvikling som en levende og spændende sydligste etape i omdannelsen af de bynære havnearealer, som kommer til at give Aarhus nye centrale bydele, en ny skyline og en række ikoniske byggerier og byrum.

Konkurrencen skal vise, hvordan Kulkransporet kan styrke sammenhængen i hjertet af Aarhus, og hvordan sporet kan knytte de kommende byggerier i Sydhavnskvarteret sammen, samt hvordan erhverv, byliv og social mangfoldighed kan berige hinanden omkring denne nye stærke og revitaliserede forbindelse.

Aarhus Kommune modtog 26 ansøgninger fra teams, der søgte om deltagelse i konkurrencen. Heraf blev seks teams inviteret til at udarbejde hver deres forslag til, hvordan fremtidens Kulkranspor skal se ud. De seks teams er:

  • CUBO Arkitekter med underrådgiverne Erik Brandt Dam arkitekter, Martin Zerlang og Ingeniørfirmaet Viggo Madsen.
  • HENNING LARSEN Architects med underrådgiverne Andel, Gehl og Oluf Jørgensen samt konsulent Astrid Krogh Design.
  • Terroir med Latz + Partner og ISC som underrådgivere og Steffen Rasmussen som konsulent.
  • SLA med underrådgiverne MVRDV, ÅF Infrastructure Planning og Midtconsult Rådgivende ingeniører samt konsulenterne Bureau Detours med Institut for (X).
  • TRANSFORM med Dissing + Weitling, Lendager Group, VEGA landskab og Søren Jensen som underrådgivere.
  • Tegnestuen VANDKUNSTEN med underrådgiverne STED by og landskab, Stokvad Rådgivende Ingeniører, RAW Mobility, Smith Innovation samt DEM & Esbensen Rådgivende Ingeniører.

 

I tre måneder har de seks prækvalificerede teams arbejdet på deres forslag, og siden september har buddene været udstillede og åbne for kommentering fra aarhusianerne. Efter grundig gennemgang og drøftelse af de seks anonyme forslag har bedømmelseskomiteen inviteret to teams til yderligere dialog og kvalificering af de projekter, som skal danne grundlaget for den endelige udformning af Kulkransporet. Bag forslagene står:

Forslag 10101: TRANSFORM med Dissing + Weitling, Lendager Group, VEGA landskab og Søren Jensen som underrådgivere

 

Forslag 44423: TERROIR med Latz & Partner og ISC som underrådgivere og Steffen Rasmussen som konsulent

Bag de to forslag gemmer sig blandt andet idéer om delebibliotek for startup-virksomheder, bynatur i Kulparken, et socioøkonomisk spisested, P-hus som aktivt byrum og et nyt bylivskontor for brugerne i området.

De seks bud på Kulkransporet er udstillet i Bylageret på Kalkværksvej 11 A-B i Sydhavnskvarteret frem til årets udgang, og det forventes, at der er truffet beslutning om Kulkransporets endelige udformning og identitet til februar 2018.

 

Du kan hente konkurrenceprogrammet her

 

 
 

Opdateret: 11.10.2017

Afdeling: Teknik og Miljø

Send kommentar:   Bolig og Projektudvikling

Telefon: 89 40 23 60

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code