Gå til sidens indhold
Kulbroen

Projektkonkurrence om udviklingen af Kulkransporet

Kulkranen i Sydhavnen har været et aktiv i udviklingen af Aarhus til en moderne storby. Gennem et halvt århundrede flyttede kranen på sin høje betonbro kul til gasværket. Nu skal Kulkransporet i funktion igen. Denne gang som dynamo i udviklingen af Sydhavnskvarteret til en ny bydel kendetegnet ved erhverv, byliv og mangfoldighed.

Sydhavnskvarteret er fyldt med historie og betydning for Aarhus og for aarhusianerne. Det er et område, som spænder vidt. Der er et markant kulturmiljø med en god blanding af kunstnere og kreative erhverv. Der er både etablerede og nyere virksomheder, og der er væresteder for socialt udsatte. Hertil kommer flere bevaringsværdige bygninger og kulturspor i form af blandt andet det tidligere kraftværk og Restaurant Kohalen, som giver området dets særlige karakter og har ansporet nogle af kvarterets meget aktive brugere til at igangsætte projekter, der kan give kultursporene en ny betydning og skabe nyt liv i bydelen.

Aarhus Kommune udarbejder i løbet af 2017 en udviklingsplan for Sydhavnskvarteret og har igangsat konkurrencen om Kulkransporet for at sikre Sydhavnskvarteret en flyvende start i dets udvikling som en levende og spændende sydligste etape i omdannelsen af de bynære havnearealer, som kommer til at give Aarhus nye centrale bydele, en ny skyline og en række ikoniske byggerier og byrum.

Konkurrencen skal vise, hvordan Kulkransporet kan styrke sammenhængen i hjertet af Aarhus, og hvordan sporet kan knytte de kommende byggerier i Sydhavnskvarteret sammen, samt hvordan erhverv, byliv og social mangfoldighed kan berige hinanden omkring denne nye stærke og revitaliserede forbindelse.

Aarhus Kommune modtog 26 ansøgninger fra teams, der søgte om deltagelse i konkurrencen. Heraf er seks teams inviteret til at udarbejde hver deres forslag til, hvordan fremtidens Kulkranspor skal se ud. De seks teams er:

  • CUBO Arkitekter med underrådgiverne Erik Brandt Dam arkitekter, Martin Zerlang og Ingeniørfirmaet Viggo Madsen.
  • HENNING LARSEN Architects med underrådgiverne Andel, Gehl og Oluf Jørgensen samt konsulent Astrid Krogh Design.
  • KULBRO INC. Konsortium mellem Terroir og Latz + Partner. ISC Rådgivende Ingeniører er underrådgiver og Steffen Lykke Rasmussen er konsulent.
  • SLA med underrådgiverne MVRDV, ÅF Infrastructure Planning og Midtconsult Rådgivende ingeniører samt konsulenterne Bureau Detours med Institut for (X).
  • TRANSFORM med underrådgiverne Dissing + Weitling, Søren Jensen, Lendager Group og VEGA landskab.
  • Tegnestuen VANDKUNSTEN med underrådgiverne STED by og landskab, Stokvad Rådgivende Ingeniører, RAW Mobility, Smith Innovation samt DEM & Esbensen Rådgivende Ingeniører.

 

Efter konkurrencen følger et udbud med forhandling, hvor et eller flere forslag fra projektkonkurrencen drøftes med Aarhus Kommune med henblik på en konkretisering af projekterne og endeligt identifikation/valg af vinder og tildeling af kontrakt. Den nærmere tidsplan findes i konkurrenceprogrammet.

 

Du kan hente konkurrenceprogrammet her

 

 
 

Opdateret: 06.7.2017

Afdeling: Teknik og Miljø

Send kommentar:   Bolig og Projektudvikling

Telefon: 89 40 23 60

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Det sker i Aarhus 2017

Aarhus og Region Midtjylland
er Europæisk Kulturhovedstad.
Kom og vær med!

Se vores aktiviteter