Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

Børnefamilier får hjem i historiske omgivelser tæt på centrum og byens puls

Karréprojekt i røde tegl tilpasset områdets karakteristiske arkitektur bliver omdrejningspunktet i det første arealsalg på Amtssygehuset. Projektet indeholder også en dagligvarebutik, mens ikonisk kiosk bevares.

15. sep. 2022
  • Læs op

Indhold

    Byrådet godkendte onsdag aften det første arealsalg på Amtssygehuset. Karréprojektet, der opføres på hjørnegrunden mellem Tage-Hansens Gade og Viborgvej, bliver det første projekt i Udviklingsplan for Amtssygehuset, som over tid skal omdanne det tidligere sygehus til boligkvarter.

    Projektet indeholder cirka 200 lejligheder med boliger til både familier, ældre og unge, som dermed får hjem centralt i Aarhus. Byggeriet indeholder også en dagligvarebutik og to detailbutikker i stueplan mod Viborgvej.

    "Jeg er glad for, at vi her er lykkedes med at skabe attraktive hjem til børnefamilier helt centralt i Aarhus med blandt andet en dagligvarebutik i stueplan og Botanisk Have lige rundt om hjørnet. Området er et mønstereksempel på et areal, som vi skal passe rigtigt godt på, når vi bygger nyt. Derfor har vi kun nikket til dette tilbud, fordi det lever op til de høje krav til arkitekturen, som skal respektere det historiske i området og samtidig passe ind i omgivelserne og smelte sammen med de eksisterende bygninger", siger Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø.

    Klassiske kvarterer bevares

    Bag projektet står Raundahl & Moesby A/S, som også står bag udviklingen af Æbleøen, sammen med Patrizia Denmark A/S. De har vundet udbuddet blandt flere tilbud med deres projekt tegnet af Link Arkitektur A/S, som skaber arkitektonisk samhørighed med Amtssygehusets øvrige bygninger, der er tegnet af arkitekt Axel Høeg-Hansen og blev taget i brug i 1935.

    Det er tydeligt, at det er et nyt projekt, men den gennemgående arkitektur for projektet drager flere paralleller til de bevaringsværdige hospitalsbygninger og den unikke identitet, som hele området bærer, mener stadsarkitekt i Aarhus Kommune, Anne Mette Boye.

    "Mange aarhusianere har et forhold til Amtssygehuset, og som kulturmiljø er det en arkitektonisk perle i byen. Nu ser vi det første projekt, der starter den store omdannelse fra sygehus til bykvarter. Det er en karrébebyggelse i seks etager, som vi kender fra mange andre steder i byen, som forholder sig arkitektonisk til Amtssygehusets karakter, men det er også en ny bygning, som tilbyder noget nyt til området. Hjørnet Viborgvej/Tage-Hansens Gade bliver desuden en markør for ankomsten til det nye bykvarter, og der er skabes blandt andet et større byrum med plads til alle omkring den oprindelige kiosk, som så mange kender", siger Anne Mette Boye, stadsarkitekt i Aarhus Kommune.

     Det er dette areal, som nu er solgt.

    Dette projekt er en del af samlet 100.000 kvadratmeter ved Amtssygehuset, der de kommende år kan skabe plads til op mod 900 boliger i to til seks etagers bygninger, som også er højden på de nuværende bygninger.

    "Det her salg er en utrolig vigtig milepæl for os. Det markerer overgangen fra en lang proces med kontinuerlig borgerinddragelse og et grundigt arbejde med en vision og udviklingsplan for området, som tager højde for de mange særlige kvaliteter, som det indeholder. Med salget træder vi officielt ind i en ny fase af udviklingen af Amtssygehuset; realiseringsfasen. Personligt glæder jeg mig utrolig meget til at se resultaterne af den her proces udmønte sig i en et nyt bykvarter med en tydelig identitet som tidligere Amtssygehus", siger Bente Lykke Sørensen, bystrategisk chef i Teknik og Miljø.


    Karréprojektet er fordelt på cirka 14.000 kvadratmeter og tilføres desuden en privat parkeringskælder til beboerne og en privat, grøn gårdhave med orangeri ovenpå dagligvarebutikken, der placeres i stueplan