Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

De endelige trafikændringer ved Vesterbro Torv træder i kraft – her er din nye rute ind til byen

I næste uge starter nedrivningen af p-kælderen under Vesterbro Torv. Inden da omlægges trafikken, som den forventes at blive fremadrettet. Derudover byder weekenden på midlertidige afspærringer, som også er værd at være opmærksom på.

  • Læs op

Indhold

    De seneste uger har aarhusianske bilister skullet vænne sig til, at dele af Vester Allé og Hjortensgade er blevet ensrettet som første led i omlægningen af trafikken ved Vesterbro Torv. 

    Mandag morgen træder de øvrige planlagte ændringer i kraft. Her bliver vejen på torvets nordside lukket for al trafik, så den kan blive en del af det nye torveareal. Torvets sydside bliver lukket for biler, så busser og cykler får bedre adgang på tværs. Derudover bliver Vesterbrogade ensrettet mod vest, og der bliver lukket for gennemkørende biler i Nørre Allé mellem Klosterport og Gl. Munkegade. 

    Den nye trafikstruktur ved Vesterbro Torv følger op på byrådets beslutning om at gøre området mere fredeligt med mindre gennemkørende trafik. 

    ”Vi har indrettet området, så det rammer den balance, hvor dem uden et ærinde i Midtbyen anspores til at køre uden om, samtidig med, at vi sikrer, at der stadig er adgang for dem, der bor der og har et ærinde i byen. Vi mener, vi har ramt balancen nu, men vi holder selvfølgelig øje med, om ændringerne fungerer efter hensigten, eller om der er behov for at rette noget til,” siger Morten Skou Nicolaisen, afdelingsleder i Mobilitet, Teknik og Miljø

    Nye vaner

    Med 13.000 daglige bilister har torvet været en færdselsåre for rigtig mange aarhusianere, der nu skal til at vænne sig til nye ruter ind og ud ad byen. Over halvdelen af de daglige bilister har været gennemkørende uden et ærinde i Midtbyen, og det er særligt dem, som ændringerne vil påvirke.

    Alle dem, der skal ind at shoppe, i biografen eller besøge nogen de kender, vil stadig kunne det i bil, men de skal finde en mere direkte vej fra Ringgaden eller Kystvejen. 

    ”Det er helt naturligt, at det tager tid for aarhusianerne at vænne sig til noget andet. Ensretningen af Vester Allé og Hjortensgade gav os en lille smagsprøve på de udfordringer, vi kan få på kort sigt, når vi piller ved de ruter, som rigtig mange bruger i deres hverdag. Vi håber, at vi kommer mange i forkøbet med gule tavler på indfaldsvejene, Facebook-opslag og e-boksbrev til beboerne, så få kommer til at køre forgæves,” siger Morten Skou Nicolaisen.

    De kommende trafikale ændringer kommer samtidigt med, at torvet gøres klar til den store omdannelse. Det tæller bl.a. nedrivning af p-kælderen, som går i gang på mandag d. 18. marts.

    Midlertidige afspærringer i weekenden

    I weekenden bliver der arbejdet på bl.a. signalanlæg og vejstriber i området. Derfor bliver der midlertidigt lukket for gennemkørsel flere steder på og omkring torvet fra fredag kl. 19.00:

    • Vesterbrogade spærres ved Mønsgade. Ærindekørsel tilladt i vestgående retning 
    • Vester Allé spærres ved Åboulevarden i nordgående retning Ærindekørsel er tilladt 
    • Vesterbro Torv spærres. Ærindekørsel tilladt vest for torvet i nordgående retning. Cykler skal stå af og trække 
    • I krydset Vesterbro Torv/Langelandsgade
    • I krydset Vesterbro Torv/Vesterport
    • Langelandsgade ved Paludan-Müllers Vej i sydgående retning. Ærindekørsel tilladt
    • Berørte busser bliver omlagt. Det er derfor en god idé at orientere sig hos Midttrafik i weekenden, hvis man skal med en bus, der plejer at køre gennem Vesterbro Torv.

    Mandag morgen kl. 5.00 bliver de midlertidige afspærringer fjernet. Herefter bliver poserne over de nye færdselstavler taget af, så det fremadrettet er dem, der gælder.

    Trafikken weekenden uge 11

    Trafikken fra mandag d. 18. marts kl. 5

    Din nye vej gennem byen

    Sidst opdateret: 14. marts 2024