Gå til hovedindhold
Nyheder fra Teknik og Miljø

To VE-projekter er klar til videre behandling

På baggrund af indledende undersøgelser har Teknik og Miljø besluttet at gå videre med to vedvarende energi-projekter ved Studstrup og Vosnæs. Det videre arbejde er i begge tilfælde betinget af, at projekterne ændres på baggrund af input fra den tidlige borgerinddragelse.

  • Læs op

Indhold

    Aarhus skal bidrage til den grønne omstilling med mere vedvarende energi. Det har Aarhus Byråd besluttet.

    Rådmand Nicolaj Bang har været i dialog med både lokale tilhængere og modstandere af vindmølleprojektet ved Vosnæs og solcelleanlægget ved Studstrup, og han har insisteret på at tilpasse projekterne så langt, det har kunnet lade sig gøre.

    ”Jeg har stor forståelse for, at nogen er modstandere af, at byrådet har besluttet at prioritere vindmøller og solceller. Men som rådmand er det min opgave at føre beslutninger fra nuværende og tidligere byråd ud i livet. Jeg har lyttet til de lokales ønske og rettet projekterne til, hvor det var muligt,” siger han.

    Der er grænser for, hvor meget projekterne har kunnet indpasses i forhold til at sikre den endelige effekt af anlæggene. Men det er lykkedes delvist at indarbejde ændringsforslag i begge projekter, som forvaltningen har modtaget i den tidlige borgerinddragelse.

    Begge projekter er sendt videre i processen, så kommunen nu er et skridt tættere på flere solceller og vindmøller.

    Færre solceller og bedre adgang til naturen

    I solcelleprojektet ved Studstrup har Teknik og Miljø på baggrund af den tidlige borgerinddragelse valgt at friholde en bakke for solcellepaneler og tage den ud af anlægget. Det skyldes både landskabelige hensyn og visuelle gener for de omkringboende borgere.

    I vindmølleprojektet ved Vosnæs har Teknik og Miljø på baggrund af den tidlige borgerinddragelse valgt at rykke møllerne 100 meter, så en populær, nærliggende markvej blive friholdt fra vingerne og fortsat kan benyttes som gangsti. Samtidig skal der arbejdes på at skabe en trafiksikker, rekreativ fodgængersti langs Vosnæsvej, med forbindelse til det eksisterende stinet forbi vindmøllerne og igennem naturskøn skov langs Vosnæs Pynt.

    ”Jeg er godt klar over, at stier i området kan opfattes som et ringe plaster på såret, hvis man er direkte modstander af vindmøllerne. Men byrådet udpegede i 2020 Vosnæs som et af områderne i Aarhus Kommune, hvor der kan opstilles vindmøller, så derfor kan vi ikke bare skrotte planerne," siger rådmanden.

    I begge projekter har ansøgerne ønsket at tilbyde medejerskab/køb af andele på baggrund af ønsker fra borgerne.

    Den videre borgerinddragelse

    Næste skridt i arbejdet med solceller ved Studstrup og vindmøller ved Vosnæs er at samle to arbejdsgrupper, hvor Teknik og Miljø sammen med en håndfuld repræsentanter fra lokalområdet, fællesråd, foreninger og udvikler skal fortsætte med at tilpasse projekterne bedst muligt til området.

    Arbejdsgrupperne får også til opgave at finde fælles løsninger, der kan gavne lokalområdet. Det kan for eksempel være rekreative projekter eller økonomiske gevinster, der blandt andet støttes via midler fra den grønne pulje.

    Frem mod sommerferien skal de to udviklere: European Energy og NRGI Renewables, tilrette deres planer ud fra blandt andet arbejdsgruppernes input. Herefter skal rådmanden tage stilling til, om der skal udarbejdes et lokalplanforslag. Bliver det aktuelt, vil planerne forventeligt komme i offentlig høring i starten af 2025, inden byrådet skal træffe den endelige beslutning.

    Fakta

    • Der er tale om en ansøgning på 63 hektar solceller ved Studstrup og tre 150 meter høje vindmøller ved Vosnæs.
    • Arealet ved Studstrup ligger delvist indenfor et areal, der er udpeget som potentielt egnet til solceller i Temaplanen for vedvarende energianlæg, som blev vedtaget i det daværende byråd i efteråret 2020.
    • Arealet ved Vosnæs er ét af tre arealer i Aarhus Kommune, der er udpeget som potentielt egnet til vindmøller i Temaplanen for vedvarende energianlæg, som blev vedtaget i det daværende byråd i efteråret 2020.
    Sidst opdateret: 20. marts 2024