Gå til sidens indhold
 
Aarhus byrådsforhandlinger 1901

Aarhus byrådsarkiv

Gennem år og dag har byrådets flittige sekretærer noteret og udgivet byrådets beslutninger i omfangsrige, fint indbundne protokoller. Byrådet har selvsagt altid været en vigtig institution i byen, og dets protokoller er derfor måske de vigtigste kilder, stadsarkivet har til byens moderne historie.

I dag kan Aarhus byrådsarkiv findes online på http://byraadet.aarhusarkivet.dk/  (nyt vindue)

 

Byrådet – den bedste kilde til byens historie

 

Det moderne byråd blev etableret i 1868. Før i tiden tog byrådet stilling til mange sager, der i dag aldrig ville komme på byrådets bord, samtidig med at de store sager kom til behandling. Bladrer man derfor protokollerne igennem, støder man på tusinder af personlige historier ved siden af de overordnede emner. Møde for møde fortæller om udviklingen af den by, vi lever i i dag.

 

Stadsarkivets frivillige på arbejde

 

På stadsarkivet griber vi dagligt ud efter de trykte byrådsforhandlinger, og vi har derfor længe haft et ønske om at gøre denne nøgle til byens historie tilgængelig. Nu er vores frivillige kommet os til undsætning.

 

Onsdag den 22. maj lød startskuddet til det næste digitaliserings/crowdsourcing-projekt således, da arkivets Store Sal blev fyldt af folk, der var interesserede i at medvirke til at digitalisere byrådsforhandlingerne.

 

Digitaliseringen havde tre faser: Byrådsforhandlingerne blev scannet og oprettet som individuelle elektroniske filer, og der blev læst korrektur af skanningen. De frivillige kunne logge på et modul hjemmefra, hvor de fik adgang til to skærmbilleder – et med et billede af selve byrådssagen og et med den skannede tekst. I den sidste fase"opmærkede de frivillige byrådssagen. Det vil sige, at de markerede personer, steder, organisationer og journalnumre.

 

Til sidst stod Stadsarkivet med en database, hvor der kan søges systematisk efter personer, steder, organisationer – og emner. Emnerne hentes fra de sagregistre, der er udarbejdet i tidens løb. Til sidst kan man ved hjælp af journalnummeret finde frem til den sag, der svarer til referatet, og som gerne skulle ligge nede i arkivets kælder.

 

Byrådsarkivet på nettet

 

Resultatet af det kæmpe arbejde kan i dag ses på http://byraadet.aarhusarkivet.dk/ (nyt vindue)

Byrådssagernes årstal og originale emneord udgør - sammen med de identificerede steder, personer og organisationer, som vi indtil videre har udtrukket fra dagsordenpunkterne - det metadata, som sagerne kan søges frem på. Senere vil de originale byrådsemner blive koblet på AarhusArkivets nye emneklassifikation.

 

 
 

Opdateret: 19.5.2016

Afdeling: Kultur og Borgerservice

Send kommentar: Aarhus Stadsarkiv

Telefon: +45 89 40 48 00 / 41 85 65 45

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code