Gå til sidens indhold
 

Energianlæg Aarhus Ø

Energianlæg udnytter havvand som energikilde og giver mere grøn fjernvarme

Der er en rivende udvikling i Aarhus Midtby og på Aarhus Ø, hvor nyskabende arkitektur er i højsædet. Der er bygget mange nye boliger, og flere kommer til. Det samme gælder uddannelsesinstitutioner og virksomheder. Samtidig arbejder Aarhus Kommune målrettet på at blive CO2-neutral i 2030.

Fjernvarmen skal følge med, både når det gælder væksten og den grønne omstilling. Derfor anlægger AffaldVarme Aarhus et nyt bæredygtig energianlæg på hjørnet af Hjortholmsvej og Dagmar Petersens Gade på Aarhus Ø. Det nye energianlæg skal imødekomme behovet for varme hos de mange nye indbyggere, virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

Det nye energianlæg skal også erstatte den midlertidige varmeløsning, der i øjeblikket forsyner Aarhus Ø. Det drejer sig om to oliefyrede varmecentraler til brug i årets allerkoldeste døgn.

 

Bæredygtig fjernvarme

 

I tråd med Aarhus Kommunes klimamål om CO2-neutral varme etablerer AffaldVarme Aarhus altså en blivende og bæredygtig løsning. Den kobler Aarhus Ø sammen med resten af det grønne fjernvarmesystem i Aarhus Kommune.

 

Der er indtil nu anlagt en transmissionsledning fra Langelandsgade og frem til det nye energianlæg på Aarhus Ø. Ud over et varmeveksleranlæg skal energianlægget indeholde en varmepumpe som henter varmen i Aarhus-bugten. Den skal supplere varmen, når elprisen er lav og kan producere 4,0 MWh varme for hver MWh el, den selv bruger.

 

 

Fjernvarme fra havvand

 

Varmepumpen er et innovations- og udviklingsprojekt. Det er nyt at have en stor varmepumpe i et centralt kraftvarmeområde, og teknologien med at lave varme ved hjælp af havvand er også ny. Anlægget bliver bygget, så det er forberedt til at forsyne store dele af Aarhus Midtby i takt med byudviklingen, det stigende behov for varme og den teknologiske udvikling inden for varmepumper, der henter varme fra havvand.

 

Økonomi

 
Anlægsudgifterne til varmeforsyningen til Aarhus Ø er 172 mio. kr. og er budgetteret i AffaldVarme Aarhus´ investeringsplan. Heraf er 3 mio. kr. EU-støtte til udviklingsprojektet med havvarmepumpen.

 


 
 

Opdateret: 25.10.2016

Afdeling: Teknik og Miljø

Send kommentar:   AffaldVarme Aarhus

Telefon: 89 40 15 00

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code