Gå til sidens indhold
 

Ambitiøs plan baner vej for grøn varme

Projekt: Klimavarmeplan 2010

Storstilet satsning nedsætter CO2-udledningen fra varme- og elproduktionen i Aarhus og baner vej for mere vindenergi i fjernvarmenettet.

 

Fjernvarmesystemet i Aarhus har i lighed med andre danske byer en særdeles høj energieffektivitet, fordi systemet dækker 95 procent af byens boliger og udnytter overskudsvarmen fra elproduktionen i varmeproduktionen. En ambitiøs plan skal i de kommende år nedsætte CO2-udledningen fra varme- og elproduktionen med 1,3 mio. tons og gøde jorden for et CO2-neutralt Aarhus i 2030.

 

I første omgang skal energiproduktionen frem mod 2015 omlægges fra kul til fossilfrie brændsler som halm, træpiller og affald. Det skal ske ved at ombygge Studstrupværket nord for Aarhus fra fyring med kul til træpiller og ved at etablere et biomassefyret kraftvarmeværk.

 

Vind i varmesystemet

På længere sigt skal der frem mod 2030 indfases vedvarende energi i varmesystemet for at mindske afhængigheden af biobrændsel. I samarbejde med førende virksomheder og videnscentre er der blandt andet gode muligheder for at udvikle varmelagre, såkaldt bypass på kraftvarmeværker og komponenter, der kan skabe større fleksibilitet i varmesystemet.

 

Som led i planen iværksættes også en række mindre udviklingsprojekter, som gør varmesystemet mere energieffektivt. Det drejer sig blandt andet om at udnytte overskudsvarmen fra udvalgte Aarhus-virksomheder i varmenettet og etablere samarbejde med flere mindre varmeproducenter.

 

Målet er klart: Aarhus skal have en grøn, sikker og effektiv energiforsyning uden fossile brændsler i 2030.

 

Læs mere

 

Læs mere om projektets målsætning her.

Kontakt

Flemming R. Kanstrup

Afdelingsleder

DONG

Kraftværksvej 53, Skærbæk

7000 Fredericia

Telefon: 99 55 11 11 (Dong Media Relations)

E-mail: 

 

Citat fra DONG

"Med aftalen om biomassekonverteringen af Studstrupsværkets blok 3 er en af hjørnestenene på plads for at kunne nå Aarhus Kommunes ambitiøse mål om at blive CO2-neutral i 2030. Vi vil forsætte samarbejdet og kontinuerligt udvikle vores aktiver på Studstrupværket, så vi forbliver konkurrencedygtige og leverer det, som både vores kunder og Aarhus Kommunes kunder efterspørger."

 

Flemming, R. Kanstrup

Politisk beslutning

Planen er vedtaget i april 2011 af Aarhus Byråd.

 
 

Opdateret: 23.3.2017

Afdeling: Center for Miljø og Energi

Send kommentar: Aarhus Kommune

Telefon: 89 40 22 13

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code