Gå til sidens indhold
 
bryggervej byplanlægning

Bæredygtig byplanlægning danner rammen om det nye beboelsesområde ved Bryggervej i Risskov i Aarhus

Projekt: Bryggervej

Et stærkt samarbejde mellem Aarhus Kommune og den private udvikler DOMIS Ejendomme har udløst et sølvcertifikat for bæredygtig byplanlægning området omkring Bryggervej. Det skal skabe grobund for et område, hvor der afprøves forskellige bæredygtighedsprincipper.

Aarhus Kommune og DOMIS Ejendomme har siden 2009 samarbejdet om en bæredygtig udvikling af bydelen omkring Bryggervej i Risskov ved Aarhus. De bæredygtige bestræbelser er resulteret i en certificering fra Green Building Council Denmark. Der er tale om et tysk certificeringssystem, DGNB, som er under tilpasning til dansk lovgivning og byggepraksis. Certifikatet blev overrakt på EXPO Real i München i oktober. Da systemet endnu ikke er fuldt tilpasset byplanlægning endnu, er det egentligt et pionerarbejde, hvor Planlægning og Byggeri i Aarhus Kommune har arbejdet for at forene certificeringsprincipperne med dansk lovgivning og praksis. Ikke et let arbejde, men dog et arbejde, der har givet det resultat, at området ved Bryggervej som sammen med tre andre byudviklingsprojekter i Danmark er blevet certificeret efter det tyske system.


Nogle af de principper, der tæller højt i DGNB certificeringen, er blandt andet, at der både skal være store og små lejligheder, privat og almennyttigt byggeri samt erhvervsbyggeri i området. Derudover skal grønne løsninger, som eksempelvis grønne tage, tænkes ind i bebyggelsen. Projektet giver mulighed for at byomdanne et område på cirka 129.000 etagemeter til bolig, erhverv, uddannelse og meget andet. Selve omdannelsen går i gang medio 2014.


Aarhus Kommune har indtil nu arbejdet tæt sammen med den private ejendomsudvikler DOMIS Ejendomme i Aarhus. Domis ejer 60 procent af byggeretten omkring Bryggervej. Begge partnere er gået ind i projektet på samme vilkår, hvilket har været med til at afsøge både de kommercielle og kommunale interesser grundigt.


Samarbejdet har resulteret i en lokalplan, der er så bred som muligt, men stadig med rammer og kanter på, således at det er muligt at prioritere bæredygtige løsninger, såsom LAR-løsninger, affaldshåndtering og spildevandshåndtering.


Læs mere

Kontakt

Lars-Erik Larsen

Administrerende direktør, partner

Domis Ejendomme A/S

Heibergsgade 36, st. tv.

8000 Aarhus C

Telefon: 72 44 44 25

E-mail: 

 

Citat fra Domis

"Det er en lærerig proces at arbejde med DGNB-certificering. På den måde får vi udviklet et attraktivt område, som både bliver værd at investere i, og skaber grobund for bæredygtigt byggeri.”


Lars-Erik Larsen

Politisk beslutning

Byrådets 1. Behandling (27.11.2013)


Lokalplanforslagets offentlige fremlæggelse (04.12.2013-29.01.2014)


Behandling af bemærkninger til forslaget (30.01.2014-10.02.2014)


Indstilling fremsendt af Magistrat og Byråd (11.02.2014-04.03.2014)


Byrådets 2. Behandling (05.03.2014)


Offentliggjort (06.03.2014-30.04.2014)


Bemærk: Datoer markeret med kursiv er forventede.

 
 

Opdateret: 11.5.2016

Afdeling: Center for Miljø og Energi

Send kommentar: Aarhus Kommune

Telefon: 89 40 22 13

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code