Gå til sidens indhold
 

Frederiksgade får nyt og klimavenligt liv

Projekt: Grønt og blåt kulturstrøg

På tværs af faglige og forretningsmæssige skel har en stor gruppe interessenter og virksomheder arbejdet sammen om at forvandle Frederiksgade i Aarhus fra en rå gade præget af butiksdød til et attraktivt og rekreativt butiksstrøg, der bidrager til klimatilpasning.

Aarhus skal være europæisk kulturby i 2017 og til den tid vil Frederiksgade, der løber fra Aarhus Å op til Rådhuset og Musikhuset, være en attraktiv gade med vandet og det grønne i centrum.

 

Helhedsløsningen er mulig pga. et innovativt og målrettet samarbejde mellem et væld af kommunale afdelinger, virksomheder med vidt forskellige ekspertiser, samt gadens ejerkreds og gadeforeningen.

 

Projektet er opstået af en enighed om, at gaden trænger til et løft. Ejerkredsen og gadeforeningen har i lang tid ønsket at modvirke den butiksdød, som er fulgt efter den økonomiske krise og Aarhus Kommune har på sin side en interesse i at vedligeholde udviklingen og livet i byens gader.

Samtidig har flere private virksomheder med ekspertise i vand og klimatilpasning påpeget, at Frederiksgade ikke er gearet til fremtidige kraftige regnskyl grundet den hårde belægning.


Multifunktionel gade

De forskellige indfaldsvinkler har samlet sig om projektet, der skal skabe ”Det blå-grønne kulturstrøg i Aarhus”. Det grønne element bliver grønne bede og kravlende grønt på facaderne og over gaden. Når det regner, vil det blå vand blive ført gennem gaden synligt og rekreativt frem for at blive ført gennem de belastede kloakker.

 

Gaden bidrager således via et enkelt projekt til løsningen af flere kommunale kerneopgaver som f.eks. vandhåndtering, begrønning og belysning, og ruster samtidig byen yderligere til de ekstreme regnmængder, der er en ventet effekt af klimaforandringerne. Samtidig viser partnerne, at de kan mødes om et fælles mål og genskabe vækst og sund økonomi i et stagneret byområde.

 

Langsigtet værdi for både virksomheder og kommune

De mange interessenter og samarbejdspartnere har i fællesskab bragt ideer på banen og forsøgt at løse så mange udfordringer som muligt med så enkle midler som muligt. Resultaterne af den offentlig-private innovationsproces (OPI) skal senere kunne bruges i andre, lignende projekter i kommunen, hvor man ønsker at kombinere skabelsen af rekreativt byrum med klimatilpasning.

 

Arbejdet har også skabt værdi for virksomhederne, der i stort tal har ønsket at medvirke i arbejdet for at bidrage til og få gavn af netværket og videndelingen. Gaden er en del af Kulturby 2017 og fungerer som udstillingsvindue for virksomhedernes innovative løsninger på en lang række områder, f.eks. vandhåndtering, bæredygtighed, byarkitektur og tværgående OPI-samarbejde.

 

Udadtil kommer Frederiksgade således til at fungere som løftestang for Aarhus’ ambitioner som en by, der stræber efter at være CO2-neutral uden at gå på kompromis med borgernes komfort og uden at begrænse virksomhedernes muligheder for vækst.

 

Læs mere om projektet

 

Læs mere om projektets målsætning her.

Kontakt

Heidi Hjort Thuesen

Chef, forretningsområde Urban Design

Arkitema Architects

Frederiksgade 32

8000 Aarhus C

Mobil: 61 20 70 15

E-mail: 

 

Citat fra Arkitema

”Siden starten i 1960erne har Arkitema arbejdet med bæredygtige løsninger og Aarhus har været vores hjemsted. Så vi føler en særlig kærlighed til byen og er specielt stolte over store, grønne projekter, vi kan gennemføre i samarbejde med kommunen. Frederiksgade giver os muligheden for at revitalisere et område af byen, hvor vi tilmed har kontor og derfor har et særligt forhold til.”


Heidi Hjort Thuesen

Politisk beslutning

Byrådet støttede i juni 2013 et forslag om at ”støtte Frederiksgades fremtidige udvikling”. Frederiksgade er ydermere en del af Kulturby 2017.

 
 

Opdateret: 09.9.2016

Afdeling: Center for Miljø og Energi

Send kommentar: Aarhus Kommune

Telefon: 89 40 22 13

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code