Gå til sidens indhold
 

Fremtiden indenfor rent drikkevand starter her

Projekt: Fremtidens vandværk

På en bakke nord for Aarhus ligger fremtidens vandværk. Bygningen er CO2-neutral og sætter nye standarder for drikkevandssikkerhed og forskning i drikkevand. Projektet er blevet skabt gennem et løsningsorienteret samarbejde på tværs af fagligheder.

Byg et vandværk, som giver optimale forudsætninger for sikkert drikkevand, og som samtidig er CO2-neutralt og kompatibelt med fremtidige teknologier. Det var den udfordring, Aarhus Vand satte op for et konsortium af seks virksomheder anført af entreprenøren Hoffmann.

 

Parterne er nu i fuld gang med at bygge Truelsbjerg nye vandværk. Et vandværk, der fra sommeren 2014 kommer til at servicere forbrugerne med højkvalitets drikkevand og forskere og virksomheder med et unikt testmiljø for ideer og produkter.

 

Vandværket er kendetegnet ved, at alle ledninger og rør er synlige og filtrering og opbevaring af vandet foregår i lukkede rentvandsbeholdere i rustfrit stål, som er opstillet over jorden. Selve bygningen er en tom skal. Det lyder banalt, men løsningen bryder med en lang tradition indenfor vandværksbyggeri, hvor rør og bassiner til filtrering af vandet har været bygget ind i den bærende konstruktion eller været gravet ned under jorden. Derfor har det været svært at servicere, renovere og i det hele taget arbejde målrettet med vandet.

 

Fremtiden kræver fleksibilitet og solceller
På fremtidens vandværk, som det nye værk i Truelsbjerg bliver kaldt, er indmaden synlig og let tilgængelig. Det har to fordele. Dels minimeres risikoen for forurening og det bliver nemt at identificere et evt. problem, og dels bliver det nemt at udskifte komponenter og rør.

 

Håbet med vandværket er derfor, at det kan tiltrække virksomheder med et behov for at få nye løsninger afprøvet i fuld skala, f.eks. energieffektive pumper og ventiler, og at studerende kan forske i vandbehandlingens mange delelementer med en større grad af kontrol.

 

Konstruktionen af vandværket har taget højde for begge dele. Nye testkomponenter kan installeres uden at afbryde driften og der er monteret udtag på vandfiltrene, så vand kan tappes fra forskellige trin i rensningsprocessen. Desuden er der afsat kvadratmeter til et laboratorium, hvor forskere kan stille udstyr op og håndtere vandprøver.

 

Alt dette var meget svært eller umuligt på det gamle vandværk, som også træder til side for fremtiden på en meget konkret måde. Når driften går over på det nye værk, bliver det gamle nemlig revet ned og erstattet med 300 m2 solceller. Dermed bliver den nye bygning – fraregnet pumper - CO2-neutral.

 

Tværfagligt og løsningsorienteret samarbejde
For at opfylde de mange krav og fremtidssikre projektet, blev det udbudt som en partnering. I stedet for at levere et samlet projekt, som entreprenøren kunne byde på, opstillede Aarhus Vand specifikationskravene til det kommende vandværk, som parterne i konsortiet skulle projektere indenfor rammen på 55 mio. kroner. På den måde kunne de forskellige fagligheder komme i spil og skabe mest mulig innovation på det færdige vandværk.

Også specifikationskravene blev til på baggrund af videndeling og åbent samarbejde mellem forskellige parter. Vandspecialister og arkitekter bragte kreative ideer på bordet og inspirerede Aarhus Vand til at udforme funktionskravene, så de seks medlemmer af konsortiet kunne fylde den tomme skal med så langtidsholdbar indmad som muligt.

 

Læs mere om projektet

 

Læs mere om projektets målsætning her.

Kontakt

Morten Svantemann

Projektleder

Hoffmann A/S

Edwin Rahrs Vej 88

8220 Brabrand

Telefon: 87 47 47 47

Mobil: 60 12 47 71

E-mail: 

 

Citat fra Hoffmann

”Vi vil som virksomhed rigtig gerne ind og arbejde med bygherren så tidligt som muligt, så vi sammen kan finde de bedste løsninger og den mest optimale proces. Det er gavnligt i et udviklingsprojekt som Truelsbjerg, hvor byggeriet skal tilpasses nogle helt nye løsninger.
Det har været en spændende udfordring at opnå den bedst mulige synergi mellem funktionskrav og interessenter og skabe et slutprodukt, vi alle kan stå inde for.”

Morten Svantemann

Politisk beslutning

Aarhus Vand har i sin 2020-vision formuleret en serie strategiske mål indenfor klima og miljø, og sigter bl.a. mod kun at bruge den energi, virksomhedens værker selv producerer.
 
 

Opdateret: 23.3.2017

Afdeling: Center for Miljø og Energi

Send kommentar: Aarhus Kommune

Telefon: 89 40 22 13

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code