Gå til sidens indhold
 

Havvand skal varme huse op

Projekt: Varmepumpe i Aarhus Havn

Aarhus vokser. Frem mod 2030 forventes en vækst på 75.000 nye borgere i Aarhus Kommune. Rigtig mange af dem vil gerne bo i byen. Det er blandt andet derfor, at man i Aarhus er ved at omdanne områder på havnen til beboelse. Her skyder spændende arkitektoniske huse op. Men ikke kun arkitekturen er spændende. Infrastrukturen skal også følge med. Her er Aarhus Ø et eksempel på, hvordan man kan tænke nyt i fjernvarmeforsyningen, når man både skal forholde sig til et øget pres på fjernvarmenettet, flere borgere og et ønske om en bæredygtig byudvikling. En ny transmissionsledning skal sikre, at Aarhus Ø og dele af midtbyen forsynes med grøn varme. Men samtidigt giver placeringen på havnen AffaldVarme Aarhus mulighed for at afprøve nye muligheder at lave varme på. Det betyder, at Aarhus Ø forsynes med fjernvarme udvundet af havvand hentet i Aarhus-bugten. En elektrisk varmepumpe trækker varme ud af havvandet, som skal bruges til at opvarme boligerne.

 

Varmepumpen er et forsøgsprojekt, hvor man vil afprøve varmepumpers potentiale. Udover at projektet er med til at forsyne Aarhus Ø med varme, er projektet også med til at afdække mulighederne for at bruge varmepumper i fjernvarmeforsyningen i fremtiden. AffaldVarme Aarhus forventer, at elektrisk drevne varmepumper, som den på havnen, i fremtiden kommer til at spille en rolle i fjernvarmeforsyningen generelt i Aarhus. I perioder med overskud af vindmøllestrøm vil varmepumpen nemlig producere varme uden at udlede CO2 eller forbruge biomasse. Derfor er teknologien interessant, når man kigger på, hvordan fremtidens fjernvarmeforsyning skal udformes.

 

Rent teknisk etablerer man en transmissionsleding fra midtbyen, så man sikrer, at der i fremtiden vil være bæredygtig varme nok til alle i Aarhus Ø – også når vinden ikke blæser.

Der lægges også en ny distributionsledning fra Aarhus Ø og op i midtbyen for at kunne understøtte fjernvarmeforsyningen der.

 

Den nye transmissionsledning, veksleranlæg og varmepumpen erstatter to oliefyr, der p.t. står klar i Aarhus Ø til at klare spidsbelastninger.

 

Selve idéen om varmepumper er ikke ny. Det nye er, at varmepumpen trækker varme ud af havvand. Denne løsning er ikke set før og er et decideret udviklingsprojekt, som skal udvikles og vokse sammen med den eller de partnere, der vinder det endelige udbud.

 

Læs mere om projektets målsætning her.

 

Kontakt

Peter Otto Ottosen

Projektleder

AffaldVarme Aarhus

Bautavej 1

8210 Aarhus V

Telefon: 41 85 97 67

E-mail: 

 

Citat AffaldVarme Aarhus

”Projektet er spændende, da det kan være med til at afdække i hvilket omfang den fremtidige fjernvarmeforsyning kan bruge varmepumper som en pålidelig og stabil varmekilde. Derfor forventer vi os meget af forsøget. Det er ikke utænkeligt, at varmepumpen kan komme til at producere en stor del af varmen til Aarhus Ø, hvis første del af projektet går godt.”

 

Peter Otto Ottosen

Politisk beslutning

Varmepumpen er vedtaget af byrådet i juni 2015. Projektet støtter op om kommunens ambition om en CO2 neutral kommune i 2030.

Tidshorisont

Byggeperiode 2016-2017, Varmepumpen forventes sat i drift i 2017.

Økonomi

Transmissionsledning, veksleranlæg mv. og varmepumpe koster i alt 148 millioner kroner.

 
 

Opdateret: 31.3.2017

Afdeling: Center for Miljø og Energi

Send kommentar: Aarhus Kommune

Telefon: 89 40 22 13

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code