Gå til sidens indhold
 

Mere lys med mindre energi

Projekt: Energirenovering af vejbelysning

Aarhus Kommune skal udskifte 29.000 kviksølvslamper i gadebelysningen i kommunen. De eksisterende kviksølvsarmaturer er ikke længere rentable. I stedet udstyres gadelamperne med LED-armaturer, som vil spare op til 35 procent af det samlede elforbrug til vejbelysning. Det svarer til cirka 1.500 husstandes årlige forbrug. Selve udskiftningen sker både på baggrund af en forordring fra EU, men udskiftningen bakker også op om Aarhus’ vision om at blive CO2-neutral i 2030.

 

Derudover forbedres trafiksikkerheden og trygheden blandt byens borgere, da det ikke længere vil være nødvendigt at slukke hver anden gadelampe på de strækninger, som får ny belysning. Den øgede belysning giver trafikanter, cyklister og fodgængere bedre mulighed for at orientere sig på veje og stier. Samtidigt bidrager den nye belysning til en mere ensartet belysning af byens gader og stræder.

 

De 29.000 armaturer svarer til cirka halvdelen af det samlede antal gadelamper i Aarhus Kommune. De resterende er udstyret med højtryksnatriumlamper og metalhalogen, som stadig er acceptable lyskilder både hvad angår kvalitet og energieffektivitet.

 

Udgiftsneutral investering

Investeringen i de nye armaturer er udgiftsneutral for kommunen, da de nye armaturer vil have tjent sig selv ind i løbet af 20 år. Projektets samlede anlægssum er estimeret til 160 - 175 millioner kroner, hvoraf projektet får tildelt op til 7 millioner kroner i støttemidler fra EU’ s ELENA fond. 

 

I første omgang er ingeniørfirmaerne Atkins og Fredsted Consulting koblet til projektet. Deres rolle er at kortlægge de kviksølvarmaturer, der skal udskiftes og projektere de nye armaturer. Herudover skal de sammen med Aarhus Kommunes juridiske rådgiver Bech-Bruun gennemføre et udbud, hvor projektets leverandører og entreprenører findes.

 

Læs mere

Kontakt

Per Støvring

Direktør

Atkins

Emil Møllers Gade

8700 Horsens

Telefon: 51 51 98 37

E-mail: 

 

Citat fra Atkins

”Vi er meget fokuserede på at indgå i realiserbare grønne projekter. Det er helt tydeligt, og jo egentlig logisk, at den tilgang fylder mere og mere på vores område. Og der bliver flere og flere af dem. Derudover er det spændende at arbejde med Aarhus Kommune, da projektet har en størrelse, som gør det komplekst og dermed til en udfordring for os.”

 

Ole Andersson

Kontakt

Ole Kjærgaard

Partner, El-ingeniør

Fredsted Consulting

Hornevej 1

6862 Tistrup

Telefon: 29 36 82 22

E-mail: 

 

Citat fra Fredsted Consulting

”For os er det optimalt med en opgave som denne. Det giver os mulighed for at udvikle virksomheden, samtidig med at vi gør det, vi er bedst til. Og det er klart, at vi som lille virksomhed også har brug for de store kunder, som eksempelvis Aarhus Kommune. Dels giver det et grundlag for virksomheden, og dels presser det os til at yde det ypperste, når projektet er af det omfang og den størrelse, som det i Aarhus.”

Ole Kjærgaard

Politisk beslutning

Aarhus Byråd besluttede i 2013, at igangsætte, de indledende arbejder og planlægning af projektet Energirenovering af vejbelysning. Projektet er et led i Aarhus Kommunes vision om at blive CO2 neutral i 2030.
 
 

Opdateret: 23.3.2017

Afdeling: Center for Miljø og Energi

Send kommentar: Aarhus Kommune

Telefon: 89 40 22 13

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code