Gå til sidens indhold
 

Nye varmemålere giver besparelser hos kunderne

Projekt: Intelligente fjernvarmemålere

Sidste etape af udskiftningen fjernaflæste varmemålere er nu i gang. Dermed får aarhusianske husstande verdens største og mest avancerede system til fjernaflæsning af varmeforbrug.

Med mere end halvdelen af befolkningen som brugere er Danmark blandt verdens førende inden for udvikling og drift af effektive fjernvarmesystemer. Et nyt dataindsamlingssystem i Aarhus skal nu give varmebesparelser hos brugerne, øge driftssikkerheden af fjernvarmenettet og reducere de administrative udgifter hos forsyningsselskabet AffaldVarme Aarhus.

 

Kernen i systemet er dataindsamling via intelligente varmemålere hos kunderne, og AffaldVarme Aarhus skifter sin mere end 53.000 varmemålere ud til nye fjernaflæste målere. Varmemålerne indberetter automatisk varmeforbruget en gang i døgnet til forsyningsselskabet og erstatter kundernes årlige selvaflæsning. Datasystemet giver dermed kunderne mulighed for at følge varmeforbruget løbende på måleren eller på internettet evt. via en app til mobile enheder.

 

Det største i verden

Systemet er det største og mest avancerede af sin art i verden, når alle målerne er installeret i 2017. Den østjyske teknologivirksomhed Kamstrup, der er en af verdens førende aktører inden for energimåling, har vundet to udbudsrunder om at levere 53.000 målere til udskiftningsprojektet, mens virksomhederne EMT Nordic og Saseco har udviklet IT-systemerne bag dataindsamlingen.

 

Intego står for den fysiske udskiftning af målerne for den første halvdels vedkommende, og Nordic Meter Replacement står for den anden halvdel.

Systemet vil øge kundernes opmærksomhed på varmeforbruget og dermed gøde jorden for ændret adfærd. Samtidig vil systemet reducere vandtabet i ledningsnettet med op til 20 procent, fordi lækager kan opdages og lokaliseres hurtigere end i dag, ligesom administrative udgifter til forkerte og manglende indberetninger undgås.

Danske fjernvarmeløsninger er i forvejen internationalt efterspurgte på grund af virksomhedernes mangeårige ekspertise med at opbygge og drive energisystemer med både varme- og elproduktion. Med den aarhusianske løsning får bysamfund i resten af verden en model for, hvordan systemet kan optimeres til gavn for både borgere, virksomheder og miljø. 

 

Se video om de nye målere her

 

Læs mere om projektets målsætning her.

Kontakt

Søren Hebsgsaard Knudsen

Salgsdirektør

Kamstrup A/S

Industrivej 28

8660 Skanderborg

Telefon: 89 93 10 12

E-mail: 

 

Citat fra Kamstrup

”Aarhus Kommune har nogle meget store visioner på klimaområdet, og kommunen er ikke bleg for at sætte handling bag ordene. Vi er stolte over, at vores intelligente målere er med til at skabe en mere klimavenlig varmeforsyning til gavn for både miljøet og borgerne i Aarhus, og vi håber også, at Aarhus kan være et udstillingsvindue for vores produkter i resten af verden.”

 
Søren Hebsgaard

Politisk beslutning

Udrulningen af intelligente målere blev besluttet i Aarhus Byråd i februar 2012 og startede i juni 2012.

Mere info

Læs mere om App, der kan vise forbrug:

 

App installation (åbner nyt vindue)

 

Læs mere om, hvordan dine data kan bruges:

 

Brug af data (åbner nyt vindue)

 
 

Opdateret: 26.6.2017

Afdeling: Center for Miljø og Energi

Send kommentar: Aarhus Kommune

Telefon: 89 40 22 13

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code