Gå til sidens indhold
 

READY til energirenovering

Projekt: READY – Et EU-projekt

Aarhus Kommune har sammen med Växjö Kommune i Sverige og en lang række danske og svenske partnere fået tilsagn fra EU på et tilskud på 143 millioner, der sammen med parternes egenfinansiering, skal bruges til blandt andet at undersøge, hvordan et fleksibelt varmesystem og energirenovering af eksisterende boliger kan sikre en varmeforsyning med vedvarende energi og lavtemperatur fjernvarme. Derudover er Kaunas Kommune i Litauen med som observatør.

 

Projektet spænder bredt. Ud over energirenovering kigger man eksempelvis også på, hvordan varmegenindvinding fra spildevand og brug af genbrugsbatterier til lagring af solenergi bedst kan bruges. Projektet udfoldes gennem tæt samarbejde med Aarhus Universitet og de virksomheder, der er med i projektet som partnere.

Men hvad er det projektet skal arbejde med i praksis? Et tænkt eksempel kan være med til at kaste lys over, hvad det kan betyde for en af de medvirkende etageboliger.

 
  1. Bygningen energirenoveres. Det vil sige, at alle dele, der med fordel kan skiftes for at mindske energiforbruget, skiftes. 
  2. Dernæst udstyres bygningen med solpaneler, der laver både el og varme. De bruges til at producere strøm og varme til bygningen. Overskuds-el lagres i genbrugsbatterier. 
  3. Derudover arbejdes der med løsninger, som eksempelvis kan være at den varme, der er i afløbsvandet ’sies’ fra og bruges til at opvarmning. 
  4. Der installeres en central varmepumpe, eller boostere i de enkelte lejligheder. Da bygningen skal forsynes med lavtemperatur fjernvarme, skal der være anordninger lokalt, som kan hæve temperaturen, så komforten i lejlighederne kan bibeholdes. Netop lav-temperatur fjernvarme er centralt for projektet. Ved at sende fjernevarmevand med lav temperatur gennem nettet, mindsker man blandt andet ledningstabet. 

Selvom man allerede i dag har mange smarte og energivenlige løsninger, mangler der viden om, hvordan man eksempelvis kan koble centrale og decentrale energiløsninger sammen, så de giver det bedst mulige tekniske og forretningsmæssige resultater, når man skal indfase vedvarende energikilder i energisystemerne. Projektet rummer også en stor forskningsdel, hvor tre erhvervs Ph.D'er blandt andet skal kigge på udvikling af disse udfordringer.

Projektet er markant, da man bruger relativt store boligområder til at afprøve løsningerne i praksis. Konkret i Aarhus skal der arbejdes med 500 parcelhuse og cirka 400 lejligheder, hvor man blandt andet skal energirenovere og afprøve tekniske løsninger. Målet er, at man får erfaringer og udvikler forretningsmodeller, som er realistisk skalerbare til endnu større byområder.

 

READY står for: Ressource Efficient Cities implementing ADvanced smart CitY solutions

 

Læs mere om READY's projekt her på den internationale hjemmeside (åbner nyt vindue)

Kontakt

Kirsten Dyhr-Mikkelsen

READY-kooridnator

AffaldVarme Aarhus

Bautavej 1

8240 Aarhus V

Telefon: 41 85 96 36

E-mail: 

 

Citat fra AffaldVarme Aarhus

”Fremtidens fjernvarme er ikke bare grøn, men også effektiv. De seneste landvindinger inden for IT-løsninger giver nye muligheder for målinger og optimering af samspillet mellem forsyning og forbrug. Projekter som READY bidrager til, at Fjernvarme Aarhus kan realisere de effektiviseringer, som de nye løsninger muliggør. Og det giver stor værdi for kommune og borgere og virksomheder.”

Kirsten Dyhr Mikkelsen

Kontakt

Palle Jørgensen

Direktør

Boligforeningen Ringgården

Dybedalen 1A

8210 Aarhus V

Telefon: 88 30 30 50

E-mail: 

 

Citat fra Boligforeningen Ringgården

”Vi har som ’first movers’ indenfor energieffektive løsninger adskillige erfaringer med at morgendagens avancerede teknologi på ganske kort tid kan blive til gårsdagens almene løsninger. Kodeordene her er mod, samarbejde og mulighed. Partnerne bag projektet har modet, samarbejdet er en betingelse og READY giver teamet den økonomiske mulighed for at realisere visionerne.”

 

Palle Jørgensen

Kontakt

Steffen Petersen

Lektor

Aarhus Universitet

Inge Lehmanns Gade 10

8000 Aarhus C

Telefon: 41 89 33 47

E-mail: 

 

Citat fra Aarhus Universitet

”Aarhus Universitet forventer et partnerskab i projektet, hvor der gennemføres en forskningsbaseret udvikling af koncepter og teknologier, som er direkte anvendelige i omstillingen til vedvarende energi. Det tætte samarbejde mellem forskning og erhvervsliv i projektet, betyder det, at der med stor sandsynlighed udvikles brugbare, gængse løsninger der kan anvendes i andre projekter af samme skala.”

 

Steffen Petersen

Politisk beslutning

Projektet er blevet godkendt af byrådet.
 
 

Opdateret: 20.4.2017

Afdeling: Center for Miljø og Energi

Send kommentar: Aarhus Kommune

Telefon: 89 40 22 13

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code