Gå til sidens indhold
 

Vandtestcenter samler nationale styrker

Projekt: Etablering og drift af Danmarks Nationale Vandtestcenter

Danmarks Nationale Vandtestcenter ligger i Aarhus. Men det er ikke et fysisk center i den forstand. Et sekretariat skal koordinere de muligheder, der allerede er, så det bliver nemmere for virksomhederne at finde de relevante testfaciliteter.

 
Vækst i små og mellemstore virksomheder i vandsektoren, god tilgængelighed og tættere samarbejde med landets universiteter. Det er blot nogle af de centrale opgaver Danmarks nye Nationale Vandtestcenter skal løfte for virksomhederne i Danmark. Konkret går det ud på, at virksomheder i vandsektoren skal få lettere ved at teste om deres produkter og løsninger virker efter hensigten. Det står klart efter indvielsen 24. februar.

 

Efter den officielle åbning af centeret den 24. februar, som har 5,5 mio. kr. i ryggen fra Naturstyrelsen, skal centeret skal hjælpe især små og mellemstore virksomheder med at teste løsninger inden for vandteknologi og klimatilpasninger. Men innovationskæden gælder hele sektoren, så der er ikke nogen grænse for, hvilke virksomheder, der kan gøre brug af centeret. Centeret skal gøre det nemmere for virksomhederne at finde den rigtige testfacilitet. Der findes allerede et utal af testfaciliteter i Jylland og på Sjælland. Der er brug for at samle kræfterne og skabe en enkelt, overskuelig indgang for virksomhederne, således at viden bliver tilgængelig og synliggjort til styrkelse af private virksomheder.

 

Et område i vækst

Vandsektoren er en sektor i vækst. For 2012 eksporterede Danmark vandteknologi for 15 mia. kroner. Det er en stigning på syv procent i forhold til året før. Derfor giver det mening, at virksomhederne kan få afprøvet deres produkter og løsninger helt fra idé til certificering.
Derudover er vandsektoren i Danmark på mange måder unik. Måden at tænke i systemløsninger er unikt for Danmark, og der er mange lande, der kan bruge danske virksomheders ekspertise – både når det handler om drikke- og spildevandshåndtering.

 

Aarhus med fra begyndelsen

Da udbuddet blev annonceret, besluttede Aarhus Kommune at forsøge at samle så mange relevante aktører fra vandsektoren som muligt. Det blev til en længere liste med blandt andet Teknologisk Institut, COWI og Aarhus, København og Aalborg Universiteter i spidsen. Kommunens rolle var at facilitere den proces, der samlede de mange forskellige interesser.
Projektsekretariatet for Vandtestcenteret er placeret på Teknologisk Institut i Aarhus. Testcenteret kommer til at lette arbejdet betydeligt for dem ved at sørge for, at de kun skal henvende sig et sted. Det er effektivt, og den tid virksomhederne sparer ved det, er en gevinst for dem.

 

Læs mere

Kontakt

Knud Erik Hilding Hamann

Centerchef, Idé og Vækst

Teknologisk Institut

Kongsvang Allé 29

8000 Aarhus C

Telefon: 72 20 14 21

E-mail: 

 

Citat fra Teknologisk Institut

”Vandtestcentrets fornemste opgave er som et sekretariat at skabe kontakten mellem virksomheder, der har et vandteknologisk produkt eller idé, som de ønsker at teste og udvikle, og de laboratorier og testudbydere, der har viden og udstyr til at hjælpe virksomhederne gennem den proces. Det glæder os dog at siden årsskiftet og inden vi for alvor er begyndt at markedsføre servicen, er Vandtestcentret allerede i gang med at behandle test-henvendelser fra 15 virksomheder.”

 

Knud Erik Hilding-Hamann

Politisk beslutning

Aarhus Kommune arbejder aktivt for at styrke grøn vækst. Etableringen af vandtestcenteret skal ses som en del af det arbejde.

Partnere

Konsortium bestående af Teknologisk Institut, COWI, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, Københavns Universitet. Derudover en lang række partnere som alle BRA-kommunerne, Eksportforeningen, Grønt Center, Ferskvandscenter, Kamstrup, AVK, en lang række forsyninger i hele Danmark.
 
 

Opdateret: 11.5.2016

Afdeling: Center for Miljø og Energi

Send kommentar: Aarhus Kommune

Telefon: 89 40 22 13

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code