Gå til sidens indhold
 

Den energieffektive by

Varmesystemet i Aarhus har en høj energieffektivitet, og systemet bliver endnu grønnere i de kommende år.

Danmark er internationalt kendt for sit fjernvarmesystem, hvor varmeproduktion og elproduktion indgår i en samlet helhed, som udnytter overskudsvarmen fra elproduktionen i fjernvarmen. I Aarhus har mere end 95 procent af indbyggerne fjernvarme, og resultatet er energieffektivitet til gavn for klimaet og borgernes varmeøkonomi.

 

Mange af komponenterne i systemet er udviklet af danske virksomheder og sammen med universiteter og videnscentre, som er internationalt førende på deres felter. Eksempelvis Aarhus’ mere end 2.000 kilometer fjernvarmeledninger, der har et minimalt varmetab, og de 53.500 intelligente varmemålere til selvaflæsning, som rulles ud til byens borgere i de kommende år.

 

Vind i varmenettet

Fjernvarmesystemets høje dækningsgrad gør det muligt at facilitetere en samlet grøn omstilling fra centralt hold, som vil finde sted i de kommende år. I første omgang skal Studstrupværket nord for Aarhus frem mod 2016 ombygges fra fyring med kul til træpiller, ligesom der etableres et halmfyret kraftvarmeværk.

 

På længere sigt skal der frem mod 2030 ske en indfasning af vindenergi i varmesystemet for at mindske afhængigheden af biobrændsel, blandt andet gennem udvikling af eksempelvis nye varmelagre, varmepumper eller andre teknologier, der sikrer øget integration med elnettet.

 

Potentialet for at indfase vindenergi i fjernvarmesystemet er stort, fordi Aarhus-området har en række internationalt førende virksomheder og videnscentre inden for området.

 

1.3 mio. tons mindre CO2

De forskellige initiativer vil reducere CO2-udledningen fra varme- og elproduktionen med 1.3 mio. tons og bane vejen for en grøn, sikker og effektiv energiforsyning uden brug af fossile brændsler i 2030.

 

Og det handler ikke kun om Aarhus: De aarhusianske erfaringer med at skabe et sammenhængende varme- og elsystem formidles systematisk til bysamfund i resten af verden. Flere hundrede internationale politikere, forskere og erhvervsfolk besøger hvert år Aarhus, ligesom blandt andet Kina er meget interesseret i Aarhus’ energisystem. Til gavn for verdens klima – og de aarhusianske virksomheder.

Kontakt

Bjarne Munk Jensen

Affaldvarmechef

Aarhus Kommune

AffaldVarme Aarhus

Telefon: 89 40 19 00

Mobil: 29 20 92 74

E-mail: 

 
 
 

Opdateret: 19.6.2017

Afdeling: Center for Miljø og Energi

Send kommentar: Aarhus Kommune

Telefon: 89 40 22 13

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code