Gå til hovedindhold

Dit barn og matematik

På denne side kan du læse om matematik og matematikvanskeligheder. Du finder også materialer og inspiration til, hvordan du kan hjælpe og støtte dit barn i matematik.

  • Læs op

Indhold

    Matematisk opmærksomhed – en del af din og dit barns hverdag

    Når børn leger med puttekasser, laver mønstre, skattekort eller laver regler i en leg, er de nysgerrige og undersøgende på verdenen omkring dem – de er med andre ord matematisk opmærksomme. 

    I denne film får du tips og inspiration til, hvordan du sammen med dit barn kan udforske og sætte ord på matematikken i hverdagen. Filmen er til dig, der har et barn i dagpleje, vuggestue eller børnehave.

     Halkaan waxaad ka daawan kartaa muuqaalka oo Soomaali ah

    انقر هنا لمشاهدة الفيديو باللغة العربية

    Bu filmi Türkçe olarak buradan izleyebilirsiniz

    Watch the video in English

    Hvad er matematikvanskeligheder?

    Matematikvanskeligheder er kendetegnet ved, at barnet ikke udvikler sig som forventet i matematikundervisningen. Det kan være i forhold til bestemte områder i matematikken, men det kan også være al matematik, som er svær at lære og forstå. 

    Som forældre kan du være opmærksom på om dit barn:

    • bruger tal og antal i deres hverdagssprog
    • har svært ved at huske tallenes navne og symboler
    • tæller på fingrene
    • har svært ved at lære, hvordan de skal udregne et regnestykke
    • har svært ved at tælle baglæns

    Få råd og vejledning fra en matematikkonsulent

    Er du bekymret for dit barns matematikudvikling, er det en god ide at snakke med dit barns lærere. Du har også mulighed for sammen med din skole at sætte et møde op med en matematikkonsulent.

    På mødet taler I om tre emner:

    • Dit barns faglige udvikling.
    • Din bekymring.
    • Hvordan du og skolen bedst kan hjælpe dit barn.

    Du kan også kontakte Åben Rådgivning, som er anonym rådgivning til dig som forælder. Her kan du tale med professionelle om dine bekymringer for dit barn uden, at det, I taler om, bliver registreret.

    Hvad er talblindhed?  

    Talblindhed betyder blandt andet, at dit barn har svært ved at genkende tal, sætte dem i rækkefølge og forstå talsystemet.  

    Der er endnu ikke en national talblindetest, som kan vise talblindhed. En test er ved at blive udviklet for børn i 4. klasse. Testen vil blandt andet bestå af en digital test og en samtale test. Flere skoler i Aarhus er ved at afprøve den nye test.  

    Hvis du er bekymret for, om dit barn har talblindhed, kan du kontakte dit barns skole.

    Talblindhed og forskning på emu.dk 

    Børn med talblindhed får en individuel handleplan

    Fra skoleåret 21/22 skal alle elever med talblindhed have en individuel handleplan. Handleplanen er et værktøj til lærernes samarbejde om dit barn og et værktøj, som du som forældre kan samarbejde med skolen om.

    Indtil den nationale test for talblindhed er klar, kan skolen bruge nogle observationspunkter til at udvælge de elever, der kan have brug for en handleplan. Du kan tale med dit barns skole om, om dit barn har brug for en handleplan. 

    Sidst opdateret: 23. april 2024