Vi har tre omdrejningspunkter for vores arbejde i Det Opsøgende Team. Ønsker du at vide mere om vores arbejde end det du kan læse nedenfor, er du altid velkommen til at kontakte os.
Relationsarbejde
Når vi hører om eller møder et menneske, der kan have brug for vores hjælp, handler det i første omgang om at få skabt kontakten.
Nogle kan have været uden kontakt med mennesker fra det etablerede system i mange år, og nogle har så lidt tiltro til det, at de slet ikke ønsker at modtage hjælp. Det handler derfor om at få skabt en relation og opbygge en tillid. Både tilliden og relationen fortsætter vi med at arbejde på hele i forløbet.
Kontakten til Det Opsøgende Team er på frivillig basis. Det betyder, at alle har ret til at takke ”nej” til vores hjælp. Men vi oplever, at langt de fleste mennesker, vi opsøger, i hvert fald med tiden gerne vil have den.
Alle har ret til at være anonym, så længe de ønsker det.
Brobygning
Når kontakten er der, får brugeren 1-2 faste kontaktpersoner. Kontaktpersonerne står til rådighed med hjælp og støtte, alt efter hvad den enkelte brugers behov er.
Det kan både være små ting i det daglige eller store ting for fremtiden. Vores bruger kan for eksempel have brug for et sted at sove eller noget at spise her og nu, men der kan også være behov for at finde en lejlighed, få den rigtige økonomiske hjælp eller et længerevarende behandlingstilbud. Andre gange er der bare brug for nogen at tale med.
Målet er på sigt at hjælpe den enkelte tilbage til det etablerede system igen. Derfor handler meget af vores indsats om langsomt at bygge bro og genskabe kontakten til de forskellige muligheder og tilbud i systemet, der er for den enkelte.
Fælles for vores brugeres problemer er, at de ikke kan løses fra dag til dag. Det kan i nogle tilfælde gå hurtigt. Men for det meste tager det tid og ofte lang tid. At følge nogen tilbage til det etablerede system er en proces, der kræver en både fleksibel og tålmodig arbejdsindsats.
Udvikling af viden
En væsentlig del af Det Opsøgende Teams arbejde handler om udvikling af viden. Vi arbejder med en gruppe mennesker, der er svære at sige noget generelt om, andet end at de alle har mistet kontakten til systemet og dem, der kan hjælpe. At hjælpe dem tilbage har vi mange gode erfaringer med. Derfor er det vigtigt, at vi hele tiden deler vores erfaring og viden – både indbyrdes, men også udadtil.
Det Opsøgende Team er derfor ofte rundt i landet og formidle viden og deltager i både møder og konferencer, der gør os klogere og dygtigere til at hjælpe.