Bemærk! Kortene er vejledende og kan ikke bruges som dokumentation. Man skal som billist altid være opmærksom på lokal skiltning, der er opsat på vejen.

Generelt for beboerlicens

Hvis du har adresse i et af Aarhus Kommunes beboerparkeringsområder, kan du købe beboerlicens til parkering. Licensen giver tilladelse til ubegrænset parkering på kommunale parkeringspladser med betaling i dit eget beboerparkeringsområde.

For at kunne købe en beboerparkeringslicens til dit beboerparkeringsområde, skal du på bilens registreringsattest stå anført som bilejer, sekundær ejer af bilen, bruger eller sekundær bruger af bilen. Du kan som ejer af køretøjet rette registreringsattesten på Skats hjemmeside.

Der kan ikke købes licens til trailere.

Vær opmærksom på, at køb af beboerlicens ikke kan fortrydes, og at det betalte beløb ikke kan refunderes.

Her kan du finde svar på ofte stillede spørgsmål om beboerparkering og beboerlicens

Særligt for private fællesveje

På private fællesveje er det ikke muligt at indføre betalingsparkering. Her vil der derfor være en tidsrestriktion, og beboerne på den private fællesvej vil få mulighed for at købe deres egen licens til vejen.

Særligt for City

En beboerlicens til beboerparkeringszone 1 giver kun adgang til ubegrænset parkering fra kl. 17-09 på hverdage, mens der i weekenderne er ubegrænset parkering hele døgnet. På helligdage gælder samme regler som i weekenden.

Særligt for leje- og leasingbiler

Ved leje eller leaset bil, skal du uploade/vedhæfte en kopi af kontrakten fra et autoriseret leasingfirma. Den digitale kopi kan være scannet fra det originale dokument, eller et billede taget med en mobiltelefon. Du skal uploade og sende kontrakten samtidig med du ansøger om beboerlicens.

Særligt for el- og brintbiler

Hvis du har en elbil eller en brintbil, kan du få en beboerlicens ved at gå ind på vores selvbetjening.

Licensen koster kr. 0,- for et år. Den er aktiv fra modtagelse af kvitteringen, og man er selv ansvarlig for at forny licensen.

Her kan du se definitionen på en elbil

Der er 3-timers begrænsning på de kommunale elbilspladser i Aarhus Kommune. Tidsbegrænsningen gælder fra kl. 08.00 til 23.00 mandag til lørdag samt 08.00 til 18.00 søndag.

Med en beboerlicens til elbil- og brintbiler ophæves tidsbegrænsningen fra klokken 17 alle ugens dage frem til kl. 08.00 næste dag.

Særligt for enebrugererklæringer
Hvis du får en firmabil med hjem og ikke står på bilens registreringsattest, så har du mulighed for at ansøge om en licens.

Sammen med ansøgningen skal der udfyldes og sendes en enebrugererklæring.

Vær opmærksom på, at enebrugererklæringen kan blive videresendt til SKAT for yderligere kontrol.

Her finder du enebrugererklæringen

Priserne for en beboerlicens:

Pris (kr.)

Varighed

Beboerlicens

1 år

Værkstedslicens mv.

0 kr.

7 dage

El-bil/brint beboerlicens

0 kr.

1 år

Beboerlicensen er elektronisk og træder i kraft, når den endelige kvittering er modtaget.

Det betyder også, at du ikke modtager et fysisk skilt til at sætte i forruden. Den kommunale parkeringskontrol kan scanne køretøjets nummerplade og kontrollere, at køretøjet har en gyldig beboerparkeringslicens.

Vær opmærksom på, at et køb ikke kan fortrydes, og at det betalte beløb ikke kan refunderes.

Du kan få en værkstedslicens til en låne- eller lejebil fra værkstedet eller bekendt/familie direkte via Aarhus Kommunes selvbetjeningsløsning. Det kræver dog, at bilen er på værksted, og at du allerede har en gyldig beboerlicens til en beboerparkeringszone i Aarhus. Hvis nødvendigt kan dokumentation for, at bilen er på værksted kræves eftersendt.

Hvis du låner eller lejer en bil af et autoriseret værksted eller bekendt/familie, skal du uploade erklæring om værkstedsbil. Dette skal du gøre, når du er logget ind og er i gang med at købe licensen.

Med denne licens kan du parkere efter samme vilkår som din beboerlicens.

Bemærk: Der kan være lokale tidsbegrænsninger, som skal overholdes.

Licensen koster kr. 0,- for 7 dage. De 7 dage regnes som kalenderdage.

Hvis licensen fx er købt den 20. januar kl. 23.00, så vil den udløbe den 26. januar kl. 23.59.

Den er aktiv fra modtagelse af kvittering. På kvitteringen fremgår det også, hvornår licensen udløber. Man er selv ansvarlig for at forny licensen

I perioden hvor værkstedslicensen gælder, deaktiveres din almindelige beboerlicens. Hvis du får din almindelige bil tilbage før tid, så har du mulighed for at opsige værkstedslicensen ved at logge ind og vælge den.

Inden du åbner selvbetjeningen, anbefaler vi, at du har følgende parat:
- NemID
- Bilens registreringsnummer (nummerplade).