Gå til hovedindhold

Få svar på ofte stillede spørgsmål om beboerparkering og beboerlicens

Hvorfor indfører vi beboerparkering? Hvor mange licenser kan jeg købe? Få svar på dine spørgsmål her.

  • Læs op

Indhold

    Indførelsen af beboerparkering inden for Ringgaden er et led i Parkeringspolitikken 2018.

    Parkeringspolitikken skal sikre tilstrækkelig parkering til beboere i Midtbyen. 

    Målet med parkeringspolitikken er at opprioritere korttidsparkering i forhold til langtidsparkering og skabe en bedre fordeling af efterspørgslen, så man primært parkerer i anlæg, frem for parkering på gaden.

    Læs mere i Parkeringspolitikken her

    Ordningen er frivillig, så det er op til den enkelte borger, om man ønsker at tage del i ordningen.

    Prisen på beboerlicensen er fastsat og godkendt af Byrådet ud fra et ønske om en adfærdsregulerende effekt. Det betyder at prisen skal være med i overvejelsen af, om man som beboer behøver en bil eller en bil nr. 2.

    Med ordningen er det vigtigt at nævne, at Aahus Kommune ikke garanterer alle en parkeringsplads på de offentlige vejarealer, men beboerparkeringsordningen vil erfaringsmæssigt gøre det lettere at finde en ledig plads.   

    Vi indfører løbende betalingsparkeringszoner inden for Ringgaden som et led i parkeringspolitikken 2018.

    Når Aarhus Kommune indfører betalingsparkering betyder det, at man altid skal registrere sin parkering umiddelbart efter ankomst, enten via app eller ved en betalingsautomat, også selvom der måtte være op til to timers rabat det konkrete sted. Det er således ikke nok at stille sin p-skive eller på anden måde gøre opmærksom på, at man kun holder i kort tid.

    Det betyder, at du skal parkere efter de restriktioner, som fremgår af zoneskiltet, indtil du forlader zonen igen. Derfor skal du betale for din parkering mandag til lørdag kl. 8-23 og søndag kl. 8-18, medmindre du har parkeret på steder med skiltning, der afviger fra zonen. Det kan være hvor der er opsat skilte med lokale tidsrestriktioner. Her skal du anvende din p-skive og respektere de angivne tidsbegrænsninger, og derfor gælder din beboerlicens ikke. 

     

    Når man indfører beboerparkering i et område, sker det efter længere tids observation af et område, hvor man har konstateret, at parkeringspresset overstiger 85%. Formålet med beboerparkering er, at der skal skabes flere parkeringspladser til beboerne i området.

    Både gæstebilslicensen og lånebilslicensen går imod det formål, fordi man så åbner op for parkering til personer, som ikke er beboere i området.

    Modsat beboerlicensen fremgår gæstebilslicensen og lånebilslicensen ikke direkte af loven. For at indføre en licens, der ikke står i loven, kræves der trafikale hensyn eller mobilitetshensyn, som netop taler for licens. I dette tilfælde er det vurderet, at der ikke er de trafikale hensyn.

    Formålet med lånebilslicensen har i øvrigt været, at man som beboer i området skulle kunne få en bil, hvis ens egen bil gik i stykker og skulle på værksted. Det har man stadig mulighed for, da der kan søges om en værkstedslicens. For at der kan søges om en værkstedslicens, så kræves det bl.a. dokumentation for, at bilen er på værksted. Du kan læse mere om dette under ”Bestil værkstedslicens til borgere” her.

    Hvordan skal mine gæster parkere?

    Dine gæster skal altid parkere efter gældende skiltning.

    Når Aarhus Kommune indfører betalingsparkering betyder det, at man altid skal registrere sin parkering umiddelbart efter ankomst, enten via app eller ved en betalingsautomat, også selvom der måtte være op til to timers rabat det konkrete sted. Det er således ikke nok at stille sin p-skive eller på anden måde gøre opmærksom på, at man kun holder i kort tid.

    Min arbejdsplads er placeret inden for Ringgaden. Kan jeg få en licens?

    Læs mere om beboerlicens erhverv her

    Jeg har en ejendom/jeg servicerer en ejendom i et beboerlicensområde, men har folkeregisteradresse uden for området. Kan jeg få en licens, som fritager mig for betalingsparkeringen?

    Nej, det kan du desværre ikke. Bekendtgørelse om parkering på offentlige veje definerer, hvem der kan få en beboerlicens.

    Læs bekendtgørelsen her

    Heraf fremgår, at det er en betingelse, at ansøger har folkeregisteradresse i området, som der gives licens til.

    Din beboerlicens gælder kun til det område, du har købt licens til.

    Skal du parkere i et andet område, skal du parkere efter gældende skiltning.

    Når du parkerer, skal du bruge en parkerings-app eller registrere bilen i en parkeringsautomaterne.

    Du må købe det antal licenser som svarer til antal motorkøretøjer, hvor du på registreringsattesten er registreret som enten ejer eller bruger.

    Så har du eksempelvis en privat- og en firmabil, må du købe beboerlicens til begge under forudsætning af, at du fremgår som ejer eller bruger på registreringsattesten for de to køretøjer.

    Ja, det kan du sagtens have. Din ansøgning vil blive sendt til manuel behandling, hvor rigtigheden af dine oplysninger kontrolleres.

    Hvis de afgivne oplysninger ikke er korrekte, afvises din ansøgning.

    Ja, men du skal være opmærksom på, at påmindelsen ikke kommer i din E-Boks. Påmindelsen kommer på den e-mail, du har opgivet i forbindelse med købet. Du får også en SMS-påmindelse på det mobilnummer, du har opgivet i forbindelse med købet.

    Du skal derfor selv holde øje med påmindelsen (evt. i din spam-post). Skifter du mail eller mobilnummer i løbet af året, er det vigtigt, at du får mailadressen/mobilnummeret rettet på din beboerlicens. Det kan du gøre via selvbetjeningen.

    Det fremgår af vilkårene, at du selv er ansvarlig for at forny din licens og holde øje med, hvornår den udløber.

     

    Nej, det kan du ikke. Beboerparkeringslicensen er gyldig et år fra købsdatoen, så datoen kan desværre ikke ændres.

    Sidst opdateret: 11. oktober 2023