Styrelsen for Patientsikkerhed ophævede de generelle besøgsrestriktioner for plejehjem i Aarhus Kommune 19. februar 2021. Åbningen gælder udelukkende for plejehjem, hvor mindst 80% af beboere er blevet fuldt vaccinerede.

Det er plejehjemmets forstander, der vurderer, om det er forsvarligt efter de lokale forhold. Opleves der brud på forsamlingsforbuddet kan forstanderen kontaktes og i sidste ende politiet.

Der kan åbnes op for:

 • At besøg nu også kan foregå på fællesarealer og udearealer – udover i borgerens egen bolig.
 • Leveringer til beboerens dør fra fx post, blomsterbud mv.
 • Frisør, massør, terapeuter mv.
 • Besøgsvenner.
 • Frivillige, der laver sociale aktiviteter.

Besøgende opfordres til at lade sig teste forud for besøg og til ikke at have sin gang på mere end ét plejehjem.

De de kendte retningslinjer om hygiejne, afstand og brug af værnemidler er fortsat gældende:

 • Forsamlingsloftet (pt. max fem personer) gælder på alle offentlige arealer, ligesom det gælder på plejehjemmets fællesområder, både indendørs og udendørs
 • Der skal holdes mindst to meters afstand 
 • Fokus på håndhygiejne før, under og efter besøg. 
 • Fortsat krav om mundbind/visir for besøgende.  
 • Besøg skal foregå i egen bolig, mens de indendørs fællesarealer alene kan benyttes af beboere og personale (og til besøgendes gennemgang hen til boligen).

Ophævelse af besøgsrestriktioner gælder også akutpladser og andre midlertidige pladser.

Plejehjem fortsat med besøgsrestriktioner

Nogle plejehjem vil dog fortsætte - indtil videre - med de hidtidige besøgsrestriktioner. De plejehjem, hvor der fortsat er besøgsrestriktioner er:

 • Vejlbygade

Udover at følge de gældende retningslinjer om hygiejne, afstand og brug af værnemidler, skal besøg på dette plejehjem ske efter de retningslinjer, som vi har fulgt de seneste måneder:   

 • Den allernærmeste pårørende og to faste, nære pårørende til en beboer må, efter aftale med plejehjemmet, aflægge besøg indendørs i beboerens lejlighed eller i et besøgsrum, dog højst to ad gangen.  
 • Besøg i kritiske situationer: De midlertidige besøgsrestriktioner omfatter ikke besøg i kritiske situationer.  
 • Besøg finder sted i beboerens lejlighed. Man skal gå direkte hen til beboerens bolig og kun færdes på fællesarealer, når man er på vej til eller fra beboerens stue.   

Man må ikke komme på besøg

 • Hvis man har haft symptomer på sygdom indenfor de seneste 48 timer eller hvis man er i isolation som "Nær Kontakt". Eller har været i udlandet indenfor de seneste 14 dage.

Mulige ændringer  

Styrelsen for Patientsikkerhed kan indføre såvel midlertidige begrænsninger som fuldstændigt besøgsforbud, hvis situationen kræver det. 

Du kan læse mere hos Styrelsen for Patientsikkerhed

Det er en stor omvæltning og et stort afsavn for mange familier, at de ikke må besøge deres kære i hjemmet eller på plejehjemmet for, at de ikke skal udsættes for Coronasmitte. Sådan er livet for Aarhusianske Ib og Jørna Graadal, der har været gift i 62 år.

Her kan du møde Ib Graadal, som giver os et indblik ind i, hvordan livet er for ham som mand til Jørna, der bor på plejehjemmet i Hestehavehusene.

Hver dag fra 12.00 til 16.00 og igen fra 18.00 til 21.00 har Ib været på besøg hos Jørna de sidste to år:

”Hun stråler og får et stort smil på, når jeg kommer ind på stuen. Og så vil hun have et møs, så det får hun,” fortæller han med et glimt i øjet denne formiddag i april.

En trist mine har nu sneget sig ind bag smilet, for Ib kan ikke længere komme ind i bygningen pgal corona. 

Tomheden fylder
I en hverdag uden corona er Ib ellers med i Jørnas liv på plejehjemmet, hvor han også holder af at hjælpe personalet med små opgaver. Hans frivillige kræfter mærkes også i klubberne i Aarhus. Han er aktiv i både frimærkeklubben og i fotoklubben:

”Fordi jeg hjælper mange med forskellige opgaver og fungerer som webmaster, så har jeg normalt et aktivt socialt liv. Men jeg kan godt mærke, at denne tid er speciel. Der er en tomhed. Man mærker særligt, at man har mange timer for sig selv, selvom jeg opdaterer hjemmesider for klubberne” uddyber han.

Kommer med lækkerier
Tomheden får dog ikke lov til at fylde meget. Det er vigtigt for Ib fortsat at besøge Jørna et par gange om ugen. Også selvom det betyder, at han må stå udenfor Jørnas vindue og tale meget højt, så hun kan høre ham. Han glæder sig til hvert besøg og kommer aldrig tomhændet, fordi Jørna skal forkæles med lidt godt til ganen og øjet:

”Jørna elsker magasinet Søndag – det får hun og så lægger jeg en lille ting ved. Lidt lækkert chokolade eller flødeboller – det hun nu kan li'. Jeg stiller det udenfor ved døren, så jeg ikke smitter nogen – ja, jeg fortæller også lidt om familien og vennerne hverdag, så hun kan følge med i alt det, der sker”.

Trods den fysiske adskillelse skaber Ib glæde for sig selv og Jørna ved at fylde livet med det, der er godt for dem begge i denne tid - han glæder sig samtidigt til at fejre deres 63 års bryllupsdag til sommer, hvor Jørna også fylder 85 år.

Se video med Ib