Der er ikke længere besøgsrestriktioner på plejehjemmene i Aarhus Kommune.

Beboerne er undtaget kravet om mundbind, men som besøgende skal du fortsat bære mundbind eller visir på de indendørs fællesområder. Vi beder om at du bruger håndsprit og holder afstand til beboere og medarbejdere.

Vi opfordrer til, at du lader dig testet forud for besøget.

Du må ikke komme på besøg hvis du har haft symptomer på corona de seneste 48 timer.

Mulige ændringer  

Styrelsen for Patientsikkerhed kan indføre såvel midlertidige begrænsninger som fuldstændigt besøgsforbud, hvis situationen kræver det. 

Styrelsen for Patientsikkerhed ophævede de generelle besøgsrestriktioner for plejehjem i Aarhus Kommune 19. februar 2021 for alle de plejehjem, hvor mindst 80% af beboere er blevet fuldt vaccinerede.

Det er plejehjemmets forstander, der vurderer, om besøg er forsvarligt efter de lokale forhold. 

Du kan læse mere hos Styrelsen for Patientsikkerhed

EN HISTORIE FRA DEN FØRSTE CORONATID, APRIL 2020: Det er en stor omvæltning og et stort afsavn for mange familier, at de ikke må besøge deres kære i hjemmet eller på plejehjemmet for, at de ikke skal udsættes for Coronasmitte. Sådan er livet for Aarhusianske Ib og Jørna Graadal, der har været gift i 62 år.

Her kan du møde Ib Graadal, som giver os et indblik ind i, hvordan livet er for ham som mand til Jørna, der bor på plejehjemmet i Hestehavehusene.

Hver dag fra 12.00 til 16.00 og igen fra 18.00 til 21.00 har Ib været på besøg hos Jørna de sidste to år:

”Hun stråler og får et stort smil på, når jeg kommer ind på stuen. Og så vil hun have et møs, så det får hun,” fortæller han med et glimt i øjet denne formiddag i april.

En trist mine har nu sneget sig ind bag smilet, for Ib kan ikke længere komme ind i bygningen pgal corona. 

Tomheden fylder
I en hverdag uden corona er Ib ellers med i Jørnas liv på plejehjemmet, hvor han også holder af at hjælpe personalet med små opgaver. Hans frivillige kræfter mærkes også i klubberne i Aarhus. Han er aktiv i både frimærkeklubben og i fotoklubben:

”Fordi jeg hjælper mange med forskellige opgaver og fungerer som webmaster, så har jeg normalt et aktivt socialt liv. Men jeg kan godt mærke, at denne tid er speciel. Der er en tomhed. Man mærker særligt, at man har mange timer for sig selv, selvom jeg opdaterer hjemmesider for klubberne” uddyber han.

Kommer med lækkerier
Tomheden får dog ikke lov til at fylde meget. Det er vigtigt for Ib fortsat at besøge Jørna et par gange om ugen. Også selvom det betyder, at han må stå udenfor Jørnas vindue og tale meget højt, så hun kan høre ham. Han glæder sig til hvert besøg og kommer aldrig tomhændet, fordi Jørna skal forkæles med lidt godt til ganen og øjet:

”Jørna elsker magasinet Søndag – det får hun og så lægger jeg en lille ting ved. Lidt lækkert chokolade eller flødeboller – det hun nu kan li'. Jeg stiller det udenfor ved døren, så jeg ikke smitter nogen – ja, jeg fortæller også lidt om familien og vennerne hverdag, så hun kan følge med i alt det, der sker”.

Trods den fysiske adskillelse skaber Ib glæde for sig selv og Jørna ved at fylde livet med det, der er godt for dem begge i denne tid - han glæder sig samtidigt til at fejre deres 63 års bryllupsdag til sommer, hvor Jørna også fylder 85 år.

Se video med Ib