Gå til sidens indhold

Garager, carporte og småbygninger

Kræver det tilladelse hos Aarhus Kommune, hvis du ønsker at opføre en carport eller et drivhus i haven? Læs mere om retningslinjerne for opførelsen af småbygninger samt om- og tilbygninger.

Garager, carporte, udhuse, drivhuse, legehuse, overdækkede terrasser og lignende betegnes som mindre byggerier, og det er vigtigt, at du kender reglerne for dem.


 

Hvor meget må du bygge?

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at det er det samlede areal af dine mindre byggerier – for eksempel carporten og udestuen - på grunden, der afgør, om den nye bygning kan opføres uden, du søger om byggetilladelse til den. Det er altså ikke den enkelte bygning, der højst må have et samlet areal på 50 kvm, men derimod det samlede areal af alle de mindre bygninger på grunden. Det er ikke afgørende, hvilken ejendom carporten, udhuset mv. opføres i forbindelse med. Det gælder for både enfamiliehuse, rækkehuse, etageboligbyggeri, industri- og lagerbebyggelse, at der samlet må bygges 50 kvm mindre bygninger på hver grund, uden du skal søge om byggetilladelse.


Tjek bygningsreglementet først

Du skal dog være opmærksom på, at samtlige relevante bestemmelser i bygningsreglementet skal være opfyldt, når du opfører en bygning uden godkendelse. Ellers skal du søge tilladelse eller dispensation hos Aarhus Kommune.

 

Byggearbejdet må ikke sættes i gang, før tilladelsen eller dispensationen er givet.

 

Du skal også være opmærksom på, at lokalplaner, byplanvedtægter, tinglysninger og deklarationer kan have indflydelse på opførelsen af en bygning. Kan du ikke overholde alle love og bestemmelser, skal du søge tilladelse eller dispensation.

 

Find gældende lokalplaner (åbner nyt vindue).

 

Undersøg om der er deklarationer på din ejendom på tinglysning.dk (åbner nyt vindue).

 

Nedenstående link henviser til Byggestyrelsens vejledning, som er relevant, hvis du vil opføre mindre bygninger med et samlet areal på max. 50 kvm.


Vejledning om opførelse af sekundær bebyggelse med et samlet areal på højst 50 m²(åbner nyt vindue).


Som ejer er du ansvarlig for, at reglerne overholdes. Du har indberetningspligt til Bygnings- og Boligregistret (BBR), selvom dit byggeri ikke kræver anmeldelse eller tilladelse.Søg byggetilladelse

Alle byggerelaterede ansøgninger, anmeldelser, dispensationer, klarmeldinger osv. sendes via Byg og Miljø. 

Byg og Miljø er en selvbetjeningsløsning, som guider dig gennem hele forløbet og lader dig vide, hvilke oplysninger vi skal bruge for at behandle dit byggeprojekt.
 
Læs mere om digital ansøgning og selvbetjening.

Vil du bygge en integreret garage eller carport?

Ønsker du at bygge fx en integreret garage eller carport skal du søge om byggetilladelse, da det er en udvidelse af etagearealet. Integreret betyder, at carporten er beliggende under samme tagkonstruktion som boligen.
 
Bemærk at opførelsen af et anneks, udestuer og tilføjelsen af tagkviste altid kræver byggetilladelse, da det også er en udvidelse af etagearealet.

Hvad kan du bygge uden tilladelse?

Laver du et mindre byggeri, en ombygning eller forandring, som ikke er en udvidelse af etagearealet eller en væsentlig anvendelsesændring, kræver det ikke en byggetilladelse. Du skal dog altid indberette til BBR.
 
Læs mere om indberetning til BBR.
 
En væsentlig anvendelsesændring er fx, hvis du inddrager et udhus til beboelse eller til kontor i forbindelse med etablering af erhverv. I det tilfælde skal du søge byggetilladelse.

Andre byggeprojekter du kan udføre uden tilladelse

  • En indvendig ombygning uden flytning af vand og afløbsinstallationer.

  • Anlægge åbne svømmebassiner, havepejse og terrasser i tilknytning til enfamiliehuse og sommerhuse.

  • Byggeprojekter ved campinghytter og kolonihavehuse.

  • Opsætte en parabol med en diameter på højst en meter og CE-mærkede tagantenner.
 
Det kræver ikke tilladelse at foretage vedligeholdelse.

Indberetningspligt til BBR

Uanset om dit byggeri kræver anmeldelse eller byggetilladelse eller kan opføres uden nogen af delene har du indberetningspligt til Bygnings- og Boligregistret (BBR). Ombygninger skal også meddeles BBR.
 
De oplysninger, vi har om dit hus anvendes ved ejendomsvurderingen, men har også betydning for forsikringsselskabernes vurdering af din ejendom og ved salg af huset.
 
Læs mere om BBR.

Gebyr for sagsbehandlingen

Når Aarhus Kommune udsteder en byggetilladelse vil du samtidig blive opkrævet et gebyr for byggesagsbehandlingen.
 
Se de gældende gebyrer.

Kontakt

Byggeri

Center for Miljø og Energi

Grøndalsvej 1 C

8260 Viby J

Telefon: 89 40 22 13

E-mail: 

Åbningstider:
Mandag - Fredag 09:30 - 15:00

Telefontider:
Mandag - Fredag 09:30 - 14:00

Har du spørgsmål til din igangværende sag, kan du kontakte sagsbehandlerne alle hverdage mellem kl. 9.30 - 11.30 på telefon 89 40 22 13.

Hav venligst dit sagsnummer parat.

 
Find svar på oftest stillede spørgsmål om byggeri
 
 

Opdateret: 28.11.2017

Afdeling: Center for Miljø og Energi

Send kommentar: Byggeri

Telefon: 89 40 22 13

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code