Gå til sidens indhold

Ændret anvendelse af bygning

En anvendelsesændring fra fx garage til beboelse, inddragelse af en tagetage til beboelse eller ændring af en del af huset til erhverv, kræver en byggetilladelse.

Når du ændrer anvendelsen af en bygning, skal du være opmærksom på, om den nye anvendelse stemmer overens med de bestemmelser, der gælder for bygningen. Bestemmelserne kan være en del af en lokalplan, en byplanvedtægt eller en deklaration. Samtidig skal du sørge for, at bygningsreglementet bliver overholdt.


Find gældende lokalplaner (åbner nyt vindue).


Undersøg om der er deklarationer på din ejendom på tinglysning.dk (åbner nyt vindue).


Du skal være opmærksom på, at en ændring i anvendelse fx kan udløse krav om at etablere yderligere parkeringspladser og opholdsarealer. Det kan også være krav om at ændre adgangsforholdene ifølge reglerne i bygningsreglementet omkring tilgængelighed.


Specielt for byggeri i midtbyen

Er byggearbejdet i Aarhus Midtby, kan det være en god idé at læse pjecen Byggeri i Aarhus Midtby. Pjecen er en guide til de informationer og dokumenter, som Byggeri har behov for at begynde og afslutte sagsbehandlingen hurtigst muligt.


Hent pjecen Byggeri i Aarhus Midtby (pdf, 3 MB, åbner nyt vindue).


Erhverv i egen bolig

Du skal altid søge om tilladelse, hvis bygningsarbejdet eller nyindretningen omfatter ændret anvendelse eller udvidelse af etagearealet. Indretning af et udhus til kontor i forbindelse med etablering af erhverv er et eksempel på ændret anvendelse. Inddragelse af et loft til erhvervskontor betragtes eksempelvis som en udvidelse af arealet.


Erhvervet skal drives af den, der bor i den pågældende bolig, og der må ikke være ansatte i virksomheden.

Den type erhverv, der kan drives fra egen bolig er liberale erhverv, og det er fx: læge, advokat, frisør, dagpleje, klinik, revisor, tegnestue eller tilsvarende.


Byggeriet må ikke påbegyndes, og anvendelsen må ikke ændres, før der foreligger en byggetilladelse.Garage/carport/udhus til beboelse

Du skal altid søge om tilladelse, hvis en garage, en carport eller et udhus skal godkendes til beboelse. I den forbindelse skal de gældende regler i bygningsreglementet fx angående isolering, overholdes.


Garager/carporte/udhuse, bygget i skel, vil som oftest ikke kunne godkendes til beboelse.Sommerhuse til helårsbeboelse

Er du pensionist og ejer en bolig i et sommerhusområde, har du en personlig ret til at benytte boligen til helårsbeboelse, hvis du har ejet boligen i mere end otte år. Anvendelsesændringen kræver ikke byggetilladelse. 

Kontakt

Byggeri

Center for Miljø og Energi

Grøndalsvej 1 C

8260 Viby J

Telefon: 89 40 22 13

E-mail: 

Åbningstider:
Mandag - Fredag 09:30 - 15:00

Telefontider:
Mandag - Fredag 09:30 - 14:00

Har du spørgsmål til din igangværende sag, kan du kontakte sagsbehandlerne alle hverdage mellem kl. 9.30 - 11.30 på telefon 89 40 22 13.

Hav venligst dit sagsnummer parat.

 
Find svar på oftest stillede spørgsmål om byggeri
 
 

Opdateret: 27.6.2017

Afdeling: Center for Miljø og Energi

Send kommentar: Byggeri

Telefon: 89 40 22 13

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code