Gå til sidens indhold

Fredede fortidsminder

I Aarhus har vi mange værdifulde fredede fortidsminder.
Fortidsminder er levn efter de mennesker, der har beboet og opdyrket landet før os. En del fortidsminder ligger under jorden og er derfor skjulte. Andre er synlige og kan ses med det blotte øje. 


I landskabet spænder de fredede fortidsminder fra det monumentale og unikke til det mere ydmyge og almindelige. Gravhøjene udgør langt den største gruppe fredede fortidsminder, og også dysser og jættestuer er talrigt repræsenteret. 


Køkkenmøddinger, vigtige oldtidsbopladser, veje mv. kan også være fredet, selv om de ikke syner af meget på jordoverfladen. Endelig er flere anlæg fra nyere tid fredet, f.eks. forsvarsanlæg og mindesmærker. Ligesom sten- og jorddiger kan også være fredet.

 
De synlige fortidsminder såsom gravhøje, forsvarsanlæg og bautasten er automatisk fredet som det fremgår af kapitel 1 i bilaget til museumsloven. Enkelte af disse fortidsminder kan også været fredet efter bygningsfredningsloven. 


Andre typer fortidsminder, f.eks. bopladser, veje, broer eller mindesmærker, kan fredes ved, at Slots- og Kulturstyrelsen har meddelt deres tilstedeværelse til ejeren. Det er fortidsmindetyper, som fremgår af kapitel 2 i bilaget til museumsloven. 


Et flertal af fortidsminderne er omgivet af en 100 meter beskyttelseslinje, som det fremgår af naturbeskyttelseslovens §18.Læs mere om fortidsminderne i folderen ”Pas på din gravhøj”(pdf 1,82MB, åbner nyt vindue).

 
 

Opdateret: 30.10.2017

Afdeling: Teknik og Miljø

Send kommentar: Center for Miljø og Energi

Telefon: 89 40 22 13

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code