Gå til sidens indhold
08.05.2015

Aarhus Ø får bæredygtig fjernvarme med oplevelser viden og sport

AffaldVarme Aarhus opfører et nyt energianlæg på Aarhus Ø. Bygningen skal gøre det attraktivt for uddannelsesinstitutioner, beboere og besøgende at bruge den.

Et nyt energianlæg på Aarhus Ø skal ikke blot være ren teknik. Anlægget bliver en del af gadebilledet og skal derfor gøre det attraktivt for beboerne at komme forbi og bruge huset til f.eks. sportsaktiviteter.

 

”Vi vil invitere aarhusianerne til at sætte deres præg på, hvordan det ydre hus og udearealerne skal bruges. Det skal være et aktivt og attraktivt hus uden indhegning,” siger Kristian Würtz, rådmand for Teknik og Miljø.

 

Varmeforsyning, affaldshåndtering og kabelanlæg på Aarhus Ø bliver samlet i bygningen. Bygningen er først og fremmest et energianlæg med fjernvarmeveksler og en varmepumpe, men skal også sørge for, at dele af den tekniske infrastruktur på Aarhus Ø bliver løst så smidigt som muligt. Energianlægget skal ligge på Hjortholmsvej ved Kystpromenaden og Dagmar Petersens Gade.

 

Varme fra havvand

Anlæggets varmepumpe skal lave energi ud af havvand og bliver et udviklings- og demonstrationsanlæg for dansk fjernvarme og for områdets tekniske videnscentre. En del af huset bliver en modtagestation for affaldssug fra områdets nye boliger, og endelig bliver huset en central for områdets kabelforsyning.

 

Fakta

Der er en rivende udvikling i Aarhus Midtby og Aarhus Ø og med den også en rivende udvikling i varmebehovet i Aarhus Midtby og på Aarhus Ø.

 

AffaldVarme Aarhus har i øjeblikket placeret to oliefyrede varmecentraler på Aarhus Ø som en midlertidig løsning til brug i årets allerkoldeste døgn.

 

I overensstemmelse med Aarhus Kommunes klimamål om CO2-neutral varme etablerer AffaldVarme Aarhus nu en blivende og bæredygtig løsning. Den kobler Aarhus Ø sammen med resten af fjernvarmesystemet i Aarhus Kommune, som bliver CO2-neutralt i 2016.

 

Rent konkret anlægges der en transmissionsledning fra Langelandsgade til et nyt energianlæg på Aarhus Ø. Arbejdet med energianlægget starter i efteråret 2015 og ønskes i drift ved årsskiftet 2016-2017. Udover et varmeveksleranlæg skal bygningen indeholde:

 

• En varmepumpe, som henter varmen i Aarhusbugten. Den skal supplere varmen, når elprisen er lav og kan producere 4,0 MWh varme for hver MWh el, den selv bruger.

• En modtagestation for affaldssug.

• Teknikrum for kabelejere i stedet for mindre bygværker spredt ud over Aarhus Ø.

 

Fjernvarme fra havvand

Varmepumpen er et innovations- og udviklingsprojekt. Det er nyt at have en stor varmepumpe i et centralt kraftvarmeområde, og teknologien med at lave varme ved hjælp af havvand er også ny. Det lokale Johnson Controls og Teknologisk Institut har udviklet en pumpe, så den kører på damp i første trin og på ammoniak i andet trin.

 

Anlægget bygges, så det er forberedt til at forsyne store dele af Aarhus Midtby i takt med byudviklingen, det stigende behov for varme og den teknologiske udvikling inden for varmepumper, der henter varme fra havvand.

 

Linjeføring fra Langelandsgade til Hjortholmsvej

Transmissionsledningen skal forløbe fra Langelandsgade og frem til Hjortholmsvej. Ledningen føres under vejen ved Nørrebrogade, hvor en stor del af ledningsarbejdet allerede er udført som del af det forberedende ledningsarbejde for Letbanen i 2014. Længere fremme krydser ledningen Skovvejen.

 

Anlægsarbejdet forventes at begynde i slutningen af juni 2015 og ventes færdigt med udgangen af 2016. Ved Skovvejen foregår anlægsarbejdet i skolernes sommerferie i 2016. Arbejdet gennemføres i samarbejde med øvrige ledningsejere og vejmyndighederne i Aarhus Kommune, bl.a. med henblik på at koordinere fremtidige anlægsarbejder langs ledningens forløb.Økonomi

Anlægsudgifterne til varmeforsyningen til Aarhus Ø er 148 mio. kr. og er budgetteret i AffaldVarme Aarhus´ investeringsplan. Varmepumpeteknologien er ny, og AffaldVarme Aarhus får EU-støtte på 3 mio. kr.

Link til denne side

Nyheder

 • 15.01.2018

  Ældrerådmand ny udvalgsformand i KL

  Rådmand Jette Skive (DF), Sundhed og Omsorg, bliver ny formand i Kommunernes Landsforenings social- og sundhedsudvalg. KL skal blive endnu mere synlige på social- og ældreområdet, forventer Jette Skive.
 • 11.01.2018

  Kronprinsessen åbner Europæisk Frivillighovedstad 2018

  Søndag 21. januar åbner Aarhus Kommune og Region Midtjylland officielt Europæisk Frivillighovedstad Aarhus 2018 - vi fejrer og udvikler frivilligheden i hele 2018.
 • 11.01.2018

  Lær for livet på DokkX

  To rådmænd åbner mandag den 15. januar en udstilling med temaet Pædagogik og Læring på DokkX. Udstillingen sætter begrebet livslang læring ind i en nutidig kontekst og præsenterer de nyeste teknologier og redskaber indenfor pædagogik og læring.

 • 10.01.2018

  Mors Dag om fremtidens erhvervsskole

  I år inviterer erhvervsskolerne og Aarhus Kommune til Mors u-Dag på Aarhus’ Social- og Sundhedsskole tirsdag den 16. januar. Her vil vi sætte fokus på fremtidens arbejdsmarked og de mange muligheder, som erhvervsuddannelserne her kan tilbyde.
 • 10.01.2018

  Rekord i vækst i Aarhus Mere end 6.500 nye arbejdspladser på et år

  Nye tal sætter en tyk streg under væksten i Aarhus. Mere end 6.500 nye arbejdspladser er der kommet til på et enkelt år. Det er rekord i Aarhus!
 • 09.01.2018

  Forsker skal styrke læring i ældrepleje og sundhed

  Ph.d. stipendiat skal skabe ny viden om læring inden for ældrepleje og sundhed. Det sikrer, at kommende medarbejdere har de nødvendige kompetencer i fremtidens ældrepleje.
 • 05.01.2018

  Et stort hus kræver en stor spade!

  Der skulle tre rådmænd, en boligforeningsformand og 60 børn til at sætte gang i byggeriet af Generationernes hus
 • 03.01.2018

  Første spadestik til Generationernes Hus

  2018 bliver indledt med første spadestik til byggeriet af Generationernes Hus på Aarhus Ø. Et unikt hus, som rummer alle generationer og skaber nye fællesskaber, står færdigt i 2020.
 
 

Opdateret: 14.9.2016

Afdeling: Borgmesterens Afdeling

Send kommentar: Kommunikation

Telefon: 89 40 20 00

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code