Gå til sidens indhold
Kandidat 2017 Blindes Arbejde

Øget opmærksomhed på 'de kloge hænder' og 'nærværende kundeservice'

Blindes Arbejde er nomineret for projektet BA (Blindes Arbejde) akademi.

Projektet blev igangsat i starten af 2017, hvor de i samarbejde med Niels Brock Handelsskole udvikler en uddannelsesmodel, der har til formål at give alle deres butiks- og salgsmedarbejdere mulighed for at få flere faglige kompetencer. Sigtet er, at de i 2018 har mulighed for også at tage handelsskoleelever i praktik i deres butik i Aarhus, så man som synshandicappet kan få en uddannelse som salgsassistent. 

De har i deres oplæring og uddannelse udviklet forskellige læringsforløb. I deres interne oplæring gør de meget ud af at indtænke, hvordan faget bedst læres gennem de taktile og auditive sanser. 

Blindes Arbejde er en erhvervsdrivende fond med et dagligt fokus på medarbejdernes kompetencer inden for håndværk, design, produktion og salg via detailbutikker samt erhvervssalg. Et af fondens centrale formål er jobskabelse til blinde og svagsynede, således at kompetencer og ressourcer anvendes bedst muligt gennem en ansvarlig rummelighed.

Ny uddannelse til unge synshandicappede

”Der er meget begrænset uddannelsesmuligheder inden for detailhandel for synshandicappede, og det forsøger dette projekt at gøre bedre. Hovedformålet er således at kunne tilbyde en helt ny uddannelse til unge synshandicappede.” – fortæller Lene Grue Sørensen, der er butiksleder i Aarhus afdelingen. 

Blindes Arbejde har fokus på, at man som blind eller svagsynet finder det fag og de arbejdsopgaver, der passer til de kompetencer og ressourcer, man har eller gerne vil have. I håndværksfagene har de et motto, der hedder, at 'kloge hænder' laver det bedste håndværk, og i butikken bruger de nærværet i dialogen til at imødekomme kundernes behov.

Butikken Børste og Væv i Aarhus åbnede i april 1999 med 5 medarbejdere og beskæftiger i dag i alt 13 personer, hvoraf de 11 er synshandicappede. 7 af dem passer butikken på skift og ellers passer de deres job med enten at trække forskellige typer af børster eller væver viskestykker eller pudebetræk til deres HOW puder. Håndværket og produkterne kan kendes på en høj kvalitet i råvarer, udførelse og holdbarhed. Der arbejdes med omhu i processen, og man kan betegne deres optagethed af kvalitet som en "slow-craftmanship-movement" til sammenligning med "slow-food". 

I Aarhus har fire med synshandicap og en seende assistance (butiksleder) deltaget i to dages AMU kursus sammen med 19 andre butiksassistenter (70% med synshandicap) fra Blindes Arbejdes øvrige butikker. I 2016 fik Blindes Arbejde en Danish Design Award for et design af puder, hvor 3 synshandicappede medarbejdere i Aarhus var med-designere. Puderne fremstilles fortsat både i Aarhus og København og viser, at man med synshandicap og den rette proces, medinddragelse og fokus på det taktile kan skabe produkter af høj kvalitet.

 
 

Opdateret: 29.11.2017

Afdeling: Borgmesterens Afdeling

Send kommentar: Byrådssekretariatet

Telefon: 89 40 22 50

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code