Gå til sidens indhold
Kandidat 2017 Halliwick svømmeklubben

En investering i den enkelte person

Vibeke og Harald Lie er indstillet til årets Handicappris for deres ukuelige arbejde med at give mennesker med handicap en værdig tilgang til deres egenskaber i vandet.

Vibeke og Harald var i 1972 initiativtagerne til svømmeklubben, HASA, i Lyseng svømmebad. HASA har til formål at lære handicappede at svømme og mærke glæden og friheden i vandet trods svære handicaps. I starten var det et tilbud til voksne, men er siden udvidet til også at omfatte børn, og i de senere år har personer med vandskræk også fået glæden ved vandet at føle.

Klubben benytter en særlig undervisningsmetode, Halliwick konceptet, der tilpasses den enkeltes forudsætninger. Halliwick konceptet er en undervisningsmetode, som er specielt udviklet til at lære fysisk funktionshæmmede at svømme og blive fuldstændig uafhængige i vandet, uden hjælp og hjælpemidler. Grundlaget er viden om og udnyttelse af vandets fysiske egenskaber. De færdigheder, som selv svært fysisk funktionshæmmede kan opnå, er ofte langt større, end hvad personen på forhånd havde forestillet sig muligt.

Både for børn og voksne

For de voksne foregår undervisningen i begyndelsen som en-til-en undervisning, hvor eleven støttes i vandet af en erfaren instruktør, så den enkelte svømmer opnår fortrolighed med vandet. Hos børnene foregår undervisningen som styrede gruppeaktiviteter, der skal gøre det sjovt at blive tilvænnet til vandet og at træne bestemte færdigheder. Forældrene hjælper til med at motivere og fastholde barnet i aktiviteten samt give den fornødne støtte under vejledning af trænede instruktører. Målet er også her, at børnene opnår fuldstændig tryghed og uafhængighed i vandet. Harald og Vibeke har omkring 30 børn tilknyttet deres ugentlige hold.

”Tit har vi tænkt; ”den person lærer ikke at svømme”, men det gør de. Det er investeringen i den enkelte person og den særlige indsats, der gør, at de kommer til at svømme og bliver trygge ved vandet. Og når de har lært at svømme kan de komme i bassinet på lige fod med andre svømmere og blive inkluderet her” – fortæller Vibeke Lie, medstifter af svømmeklubben HASA.

 

Da Halliwick konceptet er en ressourcekrævende metode, kræver det også en stor opbakning fra frivillige. De to stiftere har derfor også konstant to til tre frivillige, der er under uddannelse og lærer at undervise i metoden. Trods det at metoden er meget ressourcekrævende rækker dens læring også udover bassinkanten. Mange af dem, som har lært at svømme i Lyseng svømmebad og er blevet trygge ved vand, har kunne mærke en stærkere tro på sig selv generelt. Troen og tilliden til dem selv i vandet har medført mod på andre opgaver i deres hverdag, og denne positive effekt er med til at drive de to stiftere og de mange frivillige.

 
 

Opdateret: 29.11.2017

Afdeling: Borgmesterens Afdeling

Send kommentar: Byrådssekretariatet

Telefon: 89 40 22 50

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code