Alle, der bor eller driver virksomhed i Aarhus Kommune, kan indstille til handicapprisen. Prisen kan gives til en kommunal arbejdsplads, virksomheder, organisationer, foreninger eller enkeltpersoner fra Aarhus Kommune. For at vinde skal den indstillede have gjort noget særligt eller nytænkende for mennesker med handicap.
En komité bestående af repræsentanter fra FH, kulturlivet, DH og formandskabet for Handicaprådet vælger årets vinder.

Du kan indstille kandidater frem til den 10. november 2022. Prisen uddeles den 2. december kl. 14.30 - 15.30 på Stiften Lounge, Frederiksgade 78 B, 8000 Aarhus C.

Indstil kandidater til Handicapprisen 2022

 

Handicapprisen blev uddelt første gang i 2011 og er blevet uddelt hvert år i anledning af FNs internationale handicapdag.

2021: Prisen ikke uddelt (udsat til 2022)

2020: Prisen ikke uddelt på grund af corona-restriktioner

Vinder 2019: Tomas Bjørn Pedersen

Vinder 2018: Kvickly Veri Centret

Vinder 2017 F. C. Bøgeskov

Vinder 2016 Lise Lotte Lysgaard Olesen

Vinder 2015 Pia Stabell Hjort og Katrine Knudsen

Vinder 2014 Jesper van der Schaft

Vinder 2013 Antoniett Vebel Pharao

Vinder 2012 Claus Antony Bang Andersen

Vinder 2011 Besøgsvennerne Glæden 

Handicapprisen uddeles i anledning af FN’s internationale handicapdag og for at sætte fokus på de gode historier for mennesker med handicap. Dommerkomiteen har fundet de nominerede til priserne i 2021 og 2022.

Nominerede for handicapprisen 2021: (3 nomineringer)

 

Demensfællesskabet Østjylland

Demensfællesskabet Østjylland er nomineret fordi, der er rigtig mange frivillige og ansatte, som gør et kæmpe arbejde for de demens-ramte.

Vi bruger deres lokaler til at deltage i spillecafe, besøge Aros med andre, hygge hver fredag formiddag og eftermiddag med varm kaffe på kanden og frikadeller til frokost. Der er også trænings faciliteter på 1. salen. De gør det så godt for de demens-ramte, og bør have en stor pris og anerkendelse for det, store arbejde de gør”.

 

Jobbanken Aarhus

Jobbanken i Aarhus er nomineret fordi de arbejder på at få psykisk sårbare førtidspensionister tilbage på arbejdsmarkedet.

”Målgruppen "psykisk sårbare" falder måske ikke ind under handicappede, men jeg ved, at der er flere af Jobbankens brugere som har et handicap. Og desuden elsker jeg selve ideen om at inkludere folk i stedet for at ekskludere dem - og det uanset om, vi snakker om at inkludere folk på arbejdsmarkedet, i samfundet, i idrætsforeningen eller i lokalsamfundet. Udover at hjælpe folk i arbejde kan man via Jobbanken også deltage i forskellige idræts- og netværksaktiviteter og derigennem opbygge et fællesskab med andre ligesindede, hvilket kan være guld værd. Jeg tænker, at flere med fordel kan tage ved lære af Jobbanken og deres metoder og sprede det ud på andre aspekter af samfundet og måske til andre målgrupper end "kun" psykisk sårbare”.

 

Øens Madhus

Øens Madhus er nomineret fordi det er en socialøkonomisk virksomhed i Generationernes Hus, som byder alle generationer inden for i madhuset. Børn, unge, ældre, mennesker med handicappede og familier sammen i én bygning.

Frede ansætter mennesker med forskellige handicaps, som både kan være fysisk handicappede eller mennesker med et kognitiv handicap. I køkkenet, bag kassen og disken og ude i caféen med servering arbejder personalet side om side uanset om det er med et handicap eller ej. Caféen her er samlingsstedet for Generationernes hus, både, når der serveres mad i hverdagen eller når de laver fællesspisning for os alle. Der kommer også dagligt mennesker udefra og spiser.

Jeg indstiller ikke kun Frede, som er leder, men til en fælles pris for alle medarbejdere i caféen, da de så fint arbejder side om side uanset kognitivt formåen eller fysisk handicap. Men vil samtidig rose FO for at tage et direkte initiativ til, at sætte mennesker med handicap i fokus, som en ligeværdig arbejdskraft. Og man kan jo, som Astrid jo sagtens lave god markedsføring og gå til hånde med andre opgaver, fordi man sidder i kørestol”.

 

Nominerede til handicapprisen 2022: (2 nomineringer)

 

Vaskeriet – en øvebane for udviklingshæmmede

Vaskeriet er en venlig, hjertelig og virkelig imponerende forening. De forener arbejdsliv med socialt fællesskab, der tydeligvis glæder og gavner handicappede såvel som ikke-handicappede. De anvender klassisk dansk foreningsånd til at løfte en utvivlsomt svær opgave. Alle forstår konceptet ved første forklaring, men få evner at gøre dem kunsten efter.

Bostedet Birkebakken og STU- tilbuddet Birkeskolen

Birkebakken og Birkeskolen, er et fantastisk bosted og STU- tilbud, som gør en kæmpe forskel for vores unge med forskellige udviklingshæmning, særlige behov og handicaps. De er faglige dygtige og gode omsorgsgivere til de unge, som går i STU tilbud på " Birkeskolen " og dem der bor på bostedet. De tænker altid i udvikling, samarbejde, professionel omsorg og skabe hyggelige og hjemlige rammer. Det er sjældent, et sådan tilbud bliver anerkendt for deres store indsats og synes det er på tide det sker. Indenfor de sidste par år har mange bosteder mv i Århus, været i medierne med negativ omtale og det er selvfølgelig vigtigt. Men synes det er lige så vigtigt, at der kommer positivt omtale om de steder, hvor det går godt. Området er udfordret men Birkebakken/Birkeskolen, dens ledelse og ansatte formår at skabe et unikt sted, hvor det er de unge, der er i fokus, deres liv, deres udvikling og deres hverdag. De lader sig ikke begrænse af udfordringer på området, tværtimod. Som forældre til en ung der bor sådan et sted, er det meget svært og følelsesmæssigt at give slip på vores unikke børn og unge, da det er os der er eksperterne! Men Personalet gør en meget stor dyd, pligt og et professionelt arbejde ud af, at kunne overtage den rolle efter os og de formår det til fulde! - så vi forældre kan give slip og nyde de bliver passet godt på, støttet til videre udvikling og har et godt liv trods deres forskellige udfordringer! Og det er med stor taknemmelighed i hjerte, at vi gerne vil indstille Birkebakken/Birkeskolen for deres store omsorg, dygtighed og deres store hjerter for vores børn og unge med udviklingshæmning. Det er dygtige ildsjæle som brænder for, at vores børn og unge har det det godt - og omverden skal vide, at det arbejde kan lykkes trods udfordringer på området og det krævet kun stor vilje, gode ildsjæle, stor kampgejst og store omsorg hjerter... Af hjertet Tak❤”

Vinderne bliver afsløret den 2. december kl. 14.30 på Stiften Lounge, Frederiksgade 78 B, 8000 Aarhus C.

Tilmelding sker på: Overrækkelse af Handicapprisen for 2021 og 2022 | Høringsportalen - Aarhus kommune