Gå til hovedindhold

Kommer og Går som Lys

”Kommer og Går som Lys” er et lyskunstværk, som er blevet til i forbindelse med indsatsen ”Et sammenhængende Tilst/Langkær” vedtaget af Aarhus Byråd i 2020. Værket er skabt af billedkunstner, Maja Ingerslev og består af gennemgående lysende plader med prints fra forskellige analoge trykketeknikker.

  • Læs op

Indhold

    ”Et sammenhængende Tilst/Langkær” har til formål at sætte en retning for, hvordan Tilst kan styrkes og bindes bedre sammen for fremtiden. Planen er udarbejdet med inddragelse af borgere og lokale interessenter. Indsatsen fokuserer på bl.a. et gennemgribende løft af Tilst skole, etablering af nye sports- og fritidsfaciliteter, grønne områder og mødesteder i Tilst. Herunder ligger en lang række mindre nedslag, som skal bidrage til at skabe en større tryghed, i de forskellige befærdede områder som eksempelvis tunnellen her.

    Et samarbejde mellem lokale kræfter, Lys På Aarhus og Borgmesterens Afdeling udmundede gennem konsultation med Billedkunstrådet i kulturforvaltningen, i en bestilling hos billedkunstner Maja Ingerslev, som fik til opgave at skitsere et tryghedsskabende lyskunstværk til tunnelen.

    Maja Ingerslev skabte lysværket ”Kommer og Går som Lys” igennem brug af lysets møde mellem planter, papirklip af dyr og analoge fotografiske processer. Fra vinter til forår indsamlede og pressede hun planter fra 8381, Tilst. Disse blev omformet til billeder udendørs i solen til cyanotypier, en slags solprint og indendørs i farvemørkekammeret til fotogrammer som plantenegativer. Lysfortællingen løber igennem tunnelen i digitaliseret form på lyskasser i hele tunnelens længde. Der, hvor planter og dyr har været i de to billedprocesser, er der nu lys igennem de hvide silhuetter, og en række af planterne er forvandlet til nye farver som i et røntgenblik. Værket er en opfordring til at gense og tage vare på naturens liv.

    Sideløbende med udviklingen af hendes kunstværk, arbejdede Maja tæt sammen med Kombi Skilte, om at definere et specialudformet lyssystem, som kunne forvandle hendes cyanotopier til lysende, historiefortællende flader. Tunnelens indre står nu med en forlængelse af naturen i området, der guider gående såvel som kørende trafikanter trygt under Tilst Skolevej, på alle tider af døgnet.

    Gennem dette tryghedsskabende værk, understøttes en bedre sammenhæng mellem geografiske områder i Tilst, såvel som skabelsen af et rum til reflektion, på vejen fra A til B.

    Plantenegativer – planterne i farver

    Anemone

    Hejrenæp

    Vorterod

    Bøgeblad

    Ahornblad

    Selje Pil - gæslingeblomster

    Mælkebøtte

    Følfod

    Liden Singrøn

    Viol

    Forglemmigej

    Ærenpris

    Tusindfryd

    Spids løn - blomst

     

    Cyanotypi – hvide silhouetter

    Brændenælde

    Bregne – alm mangeløv

    Skvalderkål

    Skov jordbær

    Røllike blade

    Rejnfang

    Padderokke

    Alm. Brandbæger

    Poppelblade

    Egeblade

    Birkeblade

    Kirsebær blade

    Mirabelle blomster

    Blå skilla

    Rød tvetand

    Nellikerod

    Skarntyde

    græsser

    Jord

     

    Dyr – fra papirklip

    Egern

    Hare

    Svale

    Frø

    Snegl

    Dagpåfugleøje

    Humlebi

    Technical design and production
    Kombi Skilte 

    Digitalization 
    Narayana Press 

    Electrical installation
    Bravida 

    Local knowledge and support
    Henriette E. Gregersen 

    Supported by
    Borgmesterens Afdeling, Aarhus Kommune 

    A link to our english page will come soon

    Billeder af Kommer og Går som Lys

    Sidst opdateret: 26. oktober 2023