Gå til hovedindhold

Sensible Horizon

Sensible Horizon er et lyskunstværk, som understøtter et open air-galleri i et af byens skjulte passager, klemt mellem de eksisterende samt nye matrikler, der netop nu blomstrer på Sydhavnen.

  • Læs op

Indhold

    Projektet består af to elementer, som eksisterer i en symbiose - et open air-galleri og et understøttende lyskunstværk. 

    Open air-galleriet tager form i en væg med portrætter, som er nøje kuraterede af Jyllandsposten. Væggen går langs byggepladsen, som grænser sig op af Jyllandspostens domicil og følger denne hele vejen fra Kalkværksvej og ned til Sydhavnsgade. Det er et meget langt stræk, hvor der er rig mulighed for at gå på opdagelse i de ikoniske portrætter, der er blevet udvalgt.

    Portrætterne ville under normale omstændigheder ikke komme til sin ret udenfor dagslystimerne, men det er her lyskunstværket "Sensible Horizon" højner oplevelsen i dette byrum markant. Ansvarlige lyskunstner André Maia har skabt værket, fra lysafdelingens reservelager af lineære armaturer, som har mulighed for at lyse i alle regnbuens farver. Da der dog er tale om en understøttende belysningsfunktion, er der designet et styringssystem, som afgrænser sig til et tæt defineret spænd i det hvide lys' spektrum. Anlægget er koblet til en central styringsenhed, som varierer de hvide toner i armaturerne langsomt, så en dynamisk lysoplevelse opnås. 

    Besøgende vil efter mørkets frembrud helt unikt kunne opleve portrætterne i forskellige hvide toner, som svarer nogenlunde til dagslysets dynamik over en normal dag. De forskellige lysforhold vil fremhæve forskellige detaljer i portrætterne.

    Værket er blevet til i et samarbejde mellem Lys På Aarhus, Jyllandsposten, Aarhus Festuge og Bystrategi i Teknik og Miljø, som led i en udforskning af hvordan de midlertidige byrum som skabes af byggepladser og deres hegnstrukturer, kan danne grundlag for oplevelser, som kommer borgere og andre besøgende i byen til gode.

    Projektet er altså en midlertidig tilstedeværelse, men da byggepladsen som værket er installeret op af, forventes at ligge på lokationen i flere år, er der rig mulighed for at se på effekten af sådan et tiltag, som skal give et ellers kedeligt og utrygt område mere mening.

    Alt dette opnås endda, uden den store brug af ressourcer, da det meste af lysanlægget består af reservedele. Dertil kan anlægget nemt transplanteres og transformeres, så det kan indgå i nye sammenhænge og testlokationer.

    Billeder af Sensible Horizon

    Klik på billedet for at se det i fuld skærm

    Foto: Rasmus Laurvig

    Sidst opdateret: 5. september 2023