Gå til hovedindhold

Om lysanlægget på Store Torv

Læs mere om lysanlægget på Store Torv i Aarhus her.

  • Læs op

Indhold

    Store Torv har længe været anlagt som en meget åben plads, hvor fleksibilitet overfor brugen af lokationen har været i højsædet. Man har fra den senest har været anlagt haft et ønske om, at man fik et indtryk, som ledte tankerne hen på en slags udendørs katedral, med de åbne flader, flankeret af bygningerne på hver side og med Aarhus Domkirke i centrum.

    I 2020 blev det besluttet at Torvenes Brøndsløjfe, eller Vanddragen som den populært set kaldtes, skulle fjernes fra Store Torv. I stedet blev en ny udformning af Store Torv foreslået, i en større udviklingsplan, som dog ligger noget tid ud i fremtiden. I mellemtiden er der skabt et forslag om et midlertidigt eksperiment på pladsen i samarbejde med Schønherr, som i øvrigt har været med til at skabe det eksperimenterende rum ved siden af, på Bispetorv.

    Schønherrs eksperimenterende forslag tager udgangspunkt i opholdsstrukturer, som er placeret på Store Torv, med inspiration fra Domkirkens arkitektoniske træk, samt et tidligere festugeprojekt, hvor en skov midlertidigt var etableret på torvet. Projektet er et eksperiment og står således med en kort tidsramme på et par år, med formålet at indhente feedback fra borgerne på sådan en løsning.

    Lysanlægget som består af 175m højtydende LED-lyskilder, er integreret i siderne af hvert niveau, på den største af Schønherrs tre byrumsinstallationer på Store Torv.
    Her er fleksible iGuzzini Underscore Tunable White-armaturer indsat i udskæringer langs byrumsinstallationen, så de indgår i en naturlig sammenhæng med strukturen.
    Lyskilderne er forbundne til et styringssystem udviklet af Moto Muto, med formålet at farvetemperaturen på lyset kan varieres. Dette har til formål at undersøge hvilken farvetemperatur som passer bedst til torvet og om der kan være en fordel i at skifte den i løbet af årets sæsoner, for en mere naturlig lyssætning.

    Læringen fra projektet skal have en indflydelse på den permanente løsning, som engang skal etableres på denne centrale og vigtige plads.
    Med eksperimenter som disse, er det muligt at måle på succesen af tiltagene og bedre sikre den gode løsning for fremtiden.

    Projektet er støttet af Købmand Herman Sallings Fond.

    Sidst opdateret: 26. oktober 2023