Gå til hovedindhold

Om Udsigtspunktet

Læs mere om Udsigtspunktet i Aarhus Kommune her.

  • Læs op

Indhold

    For enden af Balticagade står en blå kæmpe, som efterhånden er blevet en fast del af udsigten ud mod Aarhus havn.

    DOK8000-Kranen, som nogen kalder den, er ikke længere er i brug, men var engang højre arm i operationen, for værftet for enden af Balticagade. Den enorme kran har dog stået i samme position i lang tid, uden nogen bevægelser og kan i dagstimerne i disse tider i stedet ses som et ikonisk billede på havnen og Aarhus' historie.

    Selvom kranen altid har fyldt meget i udsigten ud mod havet, er den indtil nu altid forsvundet i aftenmørket, ligesom mange andre af de enormt interessante gamle bygninger og strukturer på havnen.

    Kunst- og designgruppen Circuit Circus har udviklet kunstværket med en interaktiv side, som gør at du kan være med til at vække kranen til live, med en dynamik i lyset, der forandrer sig for hvert sekund, ud fra datasæt om forholdene ude i Aarhus bugten.

    Ved selve Udsigtspunktet, som er placeret på overgangsbroen mellem Havnepladsen og Navitas, sidder en sensor under håndlisten på broen, som kan fornemme om der står nogen foran.

    Når en person detekteres, vil systemet hente data fra DMIs målestation ved Sletterhage Fyr, der ligger på Mols, på den anden side af bugten. Herfra bliver der løbende sendt informationer om blandt andet vindhastighed og skydække, som former animationerne på kranen. I lysets bevægelser, er der referencer til motiver fra havet - vinden, bølger og bøjer - der indgår i et abstrakt lysunivers. I takt med at vejret ændrer karakter fra stille til stormfuldt eller omvendt, vil lysets bevægelser ændre sig tilsvarende.

    Når der derimod ikke står nogen ved Udsigtspunktet, vil kranen igen gå tilbage til en statisk tilstand, uden bevægelser og dynamik, hvor kranen opleves i sin helhed.

    Havnefronten, vandet og mørkets fredfyldte stemning får sammen tankerne til at vandre og giver plads til den stille fordybelse, som værket inviterer til.

    Lysværket er permanent og idéen om at arbejde med lys på havnekraner i Aarhus havn, er inspireret af et borgerforslag fra Birgitte Blichert-Toft.

    Projektet blev til, med intentionen om at være en del af Aarhus Festuges lysfestival i 2020. På trods af at festugen måtte aflyses grundet Coronavirus-pandemien, vil lyskunstværket stå i mange år endnu og give aarhusianerne, såvel som besøgende muligheden for at opleve en af de mest ikoniske strukturer på havnen fra nye sider.

    GPS-koordinat:

    Havnekranen: https://goo.gl/maps/pAGpyvSNLuxWdr1p8

    Sidst opdateret: 24. oktober 2023