Aarhus Kommune har siden januar 2023 i samarbejde med Konsulforeningen i Aarhus sendt adskillige lastbiler med brugte hjælpemidler (plejesenge, kørestole, rollatorer, krykker) til Lviv. Udstyret går til UNBROKEN – det Nationale Rehabiliteringscenter.

Aarhus Kommune stiller fortsat hjælpemidler til side, som kan sendes til Lviv hvis der kan fremskaffes privat finansiering til transporten.

Siden krigens start har ukrainske læger på UNBROKEN - det nationale rehabiliteringscenter i Lviv ydet lægehjælp til mere end flere tusinde ukrainere, der er berørt af fjendtlighederne. Hver uge transporteres sårede patienter fra frontlinjehospitaler med evakueringstog og ambulancer.

På UNBROKEN kan voksne og børn, der er ramt af krigen modtage behandling af brandsår, rekonstruktiv kirurgi, ortopædi og få proteser. UNBROKEN både fremstiller og monterer proteser. Derudover yder centret fysisk, psykologisk og psykosocial rehabilitering af sårede militære og civile.

Ortopædisk Genoptræningscenter i Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune, har tilbudt at tage imod besøgende fra Lviv og give introduktion til genoptræning i Aarhus Kommune.

På Aarhus Universitetshospital i Skejby har Region Midtjylland også modtaget og behandlet en række patienter fra Ukraine, som led i Danmarks nationale indsats. Erfaringerne herfra vil indgå i projektet.

Læs mere om UNBROKEN (på engelsk)

Præsentation af UNBROKEN på engelsk

 

I begyndelsen af krigen passerede over 2 mio. internt fordrevne flygtninge gennem Lviv, på vej til Polen og Tyskland. 50.000 flygtninge vurderes at have bosat sig i Lviv permanent, så byen har behov for transportmidler til de mange nye indbyggere.

Med baggrund i to private donationer på 1,5 mio. kr. og 250.000 kr. fra virksomheder til Konsulforeningen i Aarhus har det været muligt at købe 20 brugte bybusser til Lviv.

I marts 2023 blev de første fem brugte bybusser sendt fra Aarhus til Lviv, og yderligere fem busser blev leveret i juni. I november følger yderligere 10 busser.

Busserne er doneret til bystyret i Lviv til brug for offentlig transport, og at de kun kan anvendes i det geografiske område omkring Lviv.

Teknik og Miljø i Aarhus Kommune har også indsamlet efterladte cykler. Det er kommunen som har ejerskabet af de herreløse cykler. Stel-nr. på cyklerne er blevet tjekket hos politiet, så vi er sikre på, at de ikke er meldt stjålne eller til forsikringen.

En lastbil med de bedste cykler vil blive sendt til Lviv, når der er fundet privat finansiering til transporten.

 På årsdagen for den russiske invasion blev der 24. februar 2023 afholdt en musikeftermiddag for de ukrainske flygtninge i Aarhus i rådhushallen, med børn fra Musikskolen i Aarhus, som spillede klaverstykker med ukrainsk musik.

Den 1. august 2023 holdt Verdensballetten forestilling i Mindeparken til fordel for Røde Kors arbejde i Ukraine.

Der arbejdes også på samarbejde inden for idrætsområdet.

 

Den ukrainske vandinfrastruktur er voldsomt beskadiget på grund af krigen.

Danmark har en unik vandforsyning med grønne og bæredygtige løsninger, og med vores viden og erfaring kan vi hjælpe Ukraine med at genopbygge de lokale vandforsyninger.

Aarhus Kommune arbejder sammen med Aarhus Vand på at hjælpe Lviv’s vandforsyningsselskab Vodokanal.

Regeringen har i Ukrainefonden afsat et stort beløb til civil hjælp til Ukraine.

Der vil bl.a. være fokus på genopbygningsindsatser i Ukraine, herunder særligt i Mykolaiv. Men også projekter i andre byer som Kiev og Lviv vil kunne få støtte.